Budaházy a börtön helyett a parlamentet választaná

2010.02.02. 16:31 Módosítva: 2010.02.02. 16:40
Megveti a rendszert, és felesleges bohózatnak tartja a „pártokráciát”, mégis bevállalná a képviselőjelöltséget a terrorizmussal gyanúsított Budaházy György. A kuruc.info kampányba kezdett a „rezsim tömlöcében sínylődő” radikális mellett, és megvádolta a Jobbikot, hogy cserbenhagyta a régi harcostársát, amikor nem vette be 176 jelöltje közé.

Többek unszolásának engedve vállalom a képviselői jelöltséget – Budaházy György kedden nyílt levélben fordult híveihez, amelyben tudatta, hogy a legkisebb mértékben sem vágyik ugyan a jelenlegi rendszer parlamentjébe, de ki akar jutni a börtönből. A „jelöltséggel – a rendszer megalkotói által a saját számonkérhetetlenségük érdekében létrehozott mentelmi jogot kihasználva – ez sikerülhet”.

A radikális jobboldali orgánum, a kuruc.info már hetekkel ezelőtt felkarolta Budaházy indításának ötletét, és felszólította a Jobbikot, hogy vegye fel őt jelöltjei közé. A párt elnöksége azonban másként döntött, a kihirdetett névsorban nem szerepelt a hónapok óta börtönben ülő „harcostárs”.

Az Index korábban írt arról, hogy már a hivatalos, a választási bizottság által regisztrál országgyűlési képviselőjelöltség is mentelmi joggal jár, ezért a Budaházy ellen indított eljárásokat fel kellene függeszteni, ha indulna valamilyen mandátumért. Ha pedig bejutna a parlamentbe, a szünetelő eljárások miatt előbb-utóbb - vélhetően – az előzetes letartóztatásból is kiengednék.

A kuruc.info most azzal vádolja a jobbikos vezetőket, hogy cserbenhagyták Budaházyt, és a pártból csupán Morvai Krisztina EP-képviselő állt ki mellette. Morvai Budaházy keddi perén is megerősítette, hogy továbbra is támogatja a börtönben ülő „szabadságharcos” megmentését.

A szélsőjobbos újság szerint az lehetne egy újabb forgatókönyv, hogy Budaházy a főváros egyik választókörzetében mérettetné meg magát független országgyűlési képviselő-jelöltként. A Hatvannégy Vármegye Mozgalom támogatná indulását.