Tbc-járványtól tartanak Faddon

Pénteken derül ki, hogy elkapták-e a tbc-t egy beteg asszony ismerősei Faddon. Az asszony fertőző betegként többször is hazament a kórházból, ezért sokan aggódnak a Tolna megyei faluban. Hét gyereke egyelőre nem mehet iskolába.

Mindent megtett a tisztiorvosi szolgálat, hogy megelőzze a tbc-járványt Faddon, mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos. A Tolna megyei településen egy hétgyermekes asszony betegedett meg tbc-ben, pénteken derülhet ki, hogy megfertőzött-e másokat.

A tbc-s asszony a szekszárdi kórházban fekszik egy elkülönített kórteremben, egyik rokonát is a kórházban kezelik, de egyelőre még nem bizonyosodott be, hogy elkapta a fertőzést. Fülöp János polgármester szerint a beteg asszony többször hazament a kórházból, ezért a faluban sokan aggódnak.

Az ÁNTSZ járványügyi vizsgálatot rendelt el a településen. Csaknem ötven embert kerestek meg azok közül, akik közvetlen kapcsolatban voltak a beteg asszonnyal. Kötelezték őket a szűrővizsgálatra, amit már el is végeztek. A nő gyerekeket is kivizsgálják, amíg annak nem lesz meg az eredménye, az önkormányzat eltiltotta őket az iskolától.

A tbc nem olyan hirtelenül fertőző betegség, mint az influenza, amelyet akár az utcán mellettünk haladó embertől is elkaphatunk, mondta Falus Ferenc. Ha azonban lesznek még további megbetegedések, akkor az egész településen teljes lakossági szűrést rendelnek el.

2010-ben várhatóan kötelezővé teszik a tüdőszűrést Tolna megyében, miután tavaly csaknem megkétszereződött a tbc-s betegek száma. A szekszárdi tüdőgondozó adatai szerint 2009-ben a megyében 21-en betegedtek meg fertőző tüdőgümőkórban.

Sokáig gyógyíthatatlan volt

A tbc (magyar nevén gümőkór) okozója a Mycobacterium tuberculosis baktérium, amely általában a tüdőt támadja meg, és ott rögöket képez. A betegség egészen a múlt század közepéig gyógyíthatatlan volt (Emily és Anne Brontë is tbc-ben halt meg), majd az 1980-as évekre a megelőző oltások megállították a kórokozó terjedését. Bár a tbc cseppfertőzés útján terjed, mégsem olyan könnyű elkapni.

Általában a legyengült immunrendszerű, rossz egészségügyi állapotban lévő, nem megfelelő higiénés viszonyok között élő emberek vannak kitéve a fertőzés veszélyének. A fertőzöttség sem jelenti feltétlenül a betegség kifejlődését: az egészséges szervezet egy védőburokkal veszi körül, és így hatástalanítja a baktériumot. A tuberkulózis megelőzésére szolgáló BCG-oltás Magyarországon kötelező, a prevenció legbiztosabb módja azonban az évenkénti szűrővizsgálat.