Demonstrálnának az étkezési jegyért

2010.02.05. 11:37 Módosítva: 2010.02.05. 13:58
Sztrájkhangulat van a szociális szférában Pécsett, a pedagógusokat pedig demonstrációra hívja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi szervezete, ha az önkormányzati érdekegyeztető fórumon nem sikerül megállapodni a közalkalmazottak étkezési utalványainak mértékéről.

Részben törvényi előírások következtében jelentősen átalakul a közalkalmazottak és a köztisztviselők cafeteria rendszere Pécsen. A köztisztviselők számára egy decemberi jogszabály-módosítás havonta bruttó tizenhatezer forintos cafeteria juttatást ír elő, amit az önkormányzatnak biztosítania kell.

Ezzel szemben a közalkalmazottaknak csak a tavalyi, hatezer forintos étkezési utalványt adná az önkormányzat, azt sem bruttósítva. Ez a közalkalmazottaknak – a januártól hatályos adóváltozások miatt – nettó értéken huszonöt százalékos visszaesést eredményezne, mondta el Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi vezetője,

Hozzátette: vannak olyan közalkalmazottak, akiknél a jövedelem tíz százalékát teszi ki az étkezési utalvány, így nekik elfogadhatatlan a csökkentés. A szakszervezeti vezető szerint havonta bruttó nyolcezer forint értékű étkezési utalvány lenne az, ami nagyjából megőrizné a közalkalmazottak jövedelmének értékét.

Az önkormányzat költségvetési oldalról megtartja a tavalyi értékeket, ami a közalkalmazottak számára nettó értékben valóban csökkenést jelent. Az önkormányzat 3,7 milliárd forintos hiánnyal számol ebben az évben, így a szükségesnél sehol sem tudnak több juttatást adni.

Ha nem lesz megállapodás, demonstrációt szerveznek. A szükséges előkészületek után már a jövő héten is megtarthatják, ha a keddre hirdetett újabb egyeztetésen sem tudnak megállapodni.