Alig voltak a BalatonátCsúszáson

2010.02.07. 20:54
A balatoni vízirendészet által életveszélyesnek minősített BalatonátCsúszás programja körül keltett pánik és a havas utak okozta rossz közlekedési viszonyok miatt a vártnál jóval kevesebben vettek részt a kétnapos rendezvényen.

Az eredetileg Badacsony-Fonyód között tervezett I. BalatonátCsúszás helyett csak a badacsonyörsi öblön, kettesben keltek át a szervezők, miközben a rendezvény támogatóiból tucatnyian megtették az eredetileg tervezett útvonalat – nyilatkozta Kardos Gábor, az ötletgazda és főszervező vasárnap.

Szombaton közel száz, vasárnap negyven-ötven fő gyűlt össze a nyári hangulatot idéző strandeszközökkel megrendezett strandkarneválon. A havazás és a a vízirendészet korábbi kétségeinek hatására módosult a jégtúra eredeti útvonala. A főszervezők végül nem vállalva a tömegrendezvényt, ketten keltek át az egy kilométer széles badacsonyörsi öblön. A BalatonátCsúszás egyik támogatójának számító Szeremley Huba azonban barátaival szombaton átkelt a szigligeti öblön, majd vasárnap megtette a Badacsonytomaj és Fonyód közötti utat is a tó jegén. A hétkilométeresre becsült távot 1 óra 47 perc alatt tették meg egy jégszörfös és két sífutó kíséretében, majd a tizenkét fős csapatból tízen a jégen tértek vissza a kiindulás helyszínére.

A főszervező szerint óriási lehetőségeket rejt a téli Balaton: a jeges sportok és kirándulások paradicsomává válhatna, amivel nem élünk kellően. Kardos úgy véli, az idei próba másik nagy tanulsága az, hogy egy ilyen tömegrendezvényt előbb el kell kezdeni szervezni, beleértve a biztonsági elemeket is. Meg lehet szervezni egy biztonsági folyosót a jégen, ahol tömegek is átkelhetnek, jövőre ennek szellemében szervezik meg a BalatonátCsúszást, a vízirendészettel való lehető legjobb együttműködés mellett – fogalmazott Kardos.