Erős havazás már csak dél-dunántúlon lehet

2010.02.07. 08:57 Módosítva: 2010.02.07. 16:57
Már csak a dél-dunántúli területeken van érvényben a narancs színű riasztás, ami erős havazást, helyenként néhány óra alatt 5 centimétert meghaladó friss havat jelez előre. Lassan felszakadozik a felhőzet, hétfőn lesz napsütés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint az ország középső és dél-keleti területein nincs érvényben riasztás, a nyugati
megyékben, észak-keleten és a keleti térségekben még helyenként lehet
hófúvás.

Borsodban a helyzet változatlan

Nem sokat javult azonban a helyzet Borsodban. Továbbra is öt település megközelíthetetlen hófúvás miatt a megyében, és bár vasárnap délután két utat újból járhatóvá tettek, többön még most sem lehet közlekedni , közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete vasárnap délután.

Korlát, Fony, Regéc, Mogyoróska és Hejce – ezt az öt települést továbbra sem lehet megközelíteni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Hóátfúvás miatt járhatatlan a perei út, a Megyaszó-Újharangod, az Encs-Fügöd, a Vilmány-Regéc közötti út, a Fonyra, Hejcére és Mogyoróskára bevezető út, ugyanakkor újra járható a Felsődobsza-Abaújszántó és a Szentistvánbaksa-Megyaszó közötti út. Nehezen járható a Méra-Ináncs, a Legyesbénye-Golop és a Hidasnémeti-Gönc közötti út egy-egy szakasza.

Felszakadozik a felhőzet

Az OMSZ jelentése szerint éjszakától északnyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, hétfőn országszerte számíthatunk
több-kevesebb napsütésre, csak néhol lehet jelentéktelen havazás.

A vasárnap még többfelé erős északi szél, néhol hófúvást okoz. Hétfőnmérséklődik a légmozgás. Hajnalban néhol zúzmarás köd képződik.

Reggel sok helyen ébredhettünk intenzív havazásra, hajnal óta sok helyen több hó esett, mint az azt megelőző 12 órában, írja az Időkép.hu. Az országban tegnap hajnal óta tartó hóhullás több helyen újból, 20-30 cm friss havat eredményezett.

Folyamatos a forgalom Ferihegyen

Repülőjáratot nem kellett törölni, és a gépek nagyobb késés nélkül közlekednek Ferihegyen vasárnap, a hótakarító flotta teljes létszámban dolgozik a reptéren - mondta el Szilágyi Károly, a repteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője vasárnap reggel.

Ferihegyen szombat este óta 5 centiméter hó hullott, és vasárnap további 10-15 centiméterre számítanak. A hótakarító flotta felválta tisztítja meg a két pályát, az esti órákig biztosítani tudják a forgalmat.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt-hez tartozó magyarországi autópályákon - M0, M1, M3, M7 - a havazás ellenére folyamatos a közlekedés, de az útpálya, főleg a balatoni térségben havas, hókásás. A vonatok viszont késtek, havazás miatt az ország több területén legalább 10-15 percet. Nagyobb fennakadást azonban még nem okozott az időjárás, a váltókat folyamatosan tisztítják a készenléti szolgálatban lévők, tájékoztatta a MÁV az MTI-t vasárnap délelőtt.

És Budapesten is

A szombat délután óta tartó havazás ellenére a fővárosban a közösségi közlekedés folyamatos, a Főváros Közterület-fenntartó a budapesti főutakat 97 munkagéppel, a közjárdákat 944 hómunkással takarítja, közölte a társaság vasárnap reggel.

A fővárosban szombaton délután fél öt körül először szórványos, majd hat órától Budapest teljes területére kiterjedő havazás kezdődött, reggel 6 óráig 6-8 centiméter hó hullott.

A hóeltakarítást a nappali műszakban 97 munkagéppel végzik az 1 200 kilométer fő- és tömegközlekedési útvonalhálózaton, hidakon,  felüljárókon, a lakosság ellátását biztosító logisztikai központokhoz, kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez vezető utakon, valamint 944 hómunkással a közjárdákon, közlépcsőkön és a gyalogátkelőhelyek környékén.

A reggeli órákban a BKV fődiszpécsere kért síkosságmentesítést néhány járatra, a  közösségi közlekedés azonban folyamatos. A mellékutak havasak, ezek megtisztítását csak a csapadék megszűnését követően órák múlva tudják megkezdeni.