Nem lesz neonáci felvonulás Budapesten

2010.02.10. 18:14 Módosítva: 2010.02.10. 18:21
A törvényes határidő lejártáig nem kértek engedélyt a rendőrségtől a Becsület Napjára. Egy éve ezerötszáz feketeruhás fiatal masírozott a Kós Károly sétányon.

Eddig nem kapott bejelentést a rendőrség arról, hogy a hétvégén neonáci rendezvényt tartanának Budapesten. A törvény értelmében a szervezőknek 72 órával korábban jelezniük kell szándékukat a rendőrség felé, amely tudomásul veheti vagy megtilthatja a rendezvényt. Úgy tudni, a Becsület Napja nevű megemlékezést megtartják szombaton, de egy Budapest határában lévő magánterületen.

Egy évvel ezelőtt a Becsület Napjára bejelentett demonstráció a fővárosi Kós Károly sétányon volt. A rendezvényen a szovjet gyűrűből 1945. február 11-én kitörni próbáló német és magyar csapatokra emlékeztek. A megemlékezést évek óta megtartják Budapesten, korábban az azóta már feloszlatott Vér és Becsület Egyesület szervezte.

Tavaly és tavalyelőtt is ezerötszáznál több, főként fekete ruhába öltözött fiatal vett részt a megemlékezésen. A tavalyi rendezvényt a rendőrség először nem engedélyezte, arra hivatkozva, hogy "a közlekedés más útvonalon nem biztosítható". A bejelentő felülvizsgálati indítványa után végül a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltó határozatot.

A megemlékezés után tizenegy embert állítottak elő: kilencet azért vittek be, mert közbiztonságra veszélyes eszközöket találtak náluk. Egy nő nem tudta magát igazolni, egy férfinél pedig kábítószer volt.