Rácsokra és vasajtóra hivatkoznak

2010.02.10. 21:52
Több volt dolgozó is megerősítette, hogy létezett az intézmény vezetője által letagadott dühöngőszoba az egyik kecskeméti gyermekotthonban. A rácsokkal, vasajtóval és kamerákkal felszerelt terembe állítólag egyes gyerekeket akár egy napra is bezártak.

Egyre több volt dolgozó állítja, hogy van, de legalábbis volt dühöngőszoba a kecskeméti Juhar utcai gyermekotthonban. Az RTL Klub Híradójában bemutatott fotókon látszik a bekamerázott, berácsozott, vasajtós helyiség, amit a volt dolgozók állítása szerint néhány héttel ezelőtt rendeztek beiskolapadokkal, de több mint két évig szerintük büntetőszobaként használtak.

Kedden az intézmény igazgatója azt mondta, hogy néha a sérült gyerekeket külön kell választani társaiktól, de nem hagyják magukra őket és nincs dühöngőszoba.

"Hát, sajnos ez a dühöngőszoba létezik, 2007 őszén készült. Ez eredetileg a gyerekotthonhoz tartozó hálóterem volt, ezt berácsozták, kamerákkal szerelték fel" - mondta Sümeghi Lászlóné, az intézmény volt igazgatóhelyettese. Balogh Jánosné, az egyik volt ápoló azt állította, szemtanúja volt, amikor az egyik állami gondozott fiút az egyik kolléganője bezárta a dühöngőbe, és egy napig otthagyták. A volt dolgozók azt állítják: körülbelül tíz gyerek volt, akiket rendszeresen bezártak a dühöngőszobába.

A botrány azért robbant ki, mert törvény pontosan szabályozza, hogy hol lehet dühöngőszobát kialakítani, és azt, hogyan lehet használni azt. Ennek az intézménynek azonban nincs ilyenhez engedélye. Az ügyben a fenntartó Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat belső vizsgálatot indított. A vizsgálat vezetője, Bagó Zoltán alelnök azt állítja: a helyiséget az előző igazgató idején használták dühöngőként, most tanteremként funkcionál.

Az iskola mostani továbbra is azt állítja, hogy nincs dühöngő szoba az intézményben, és tagadja, hogy elhallgatott volna olyan esetet, amikor gyereket vertek volna meg az otthonban. Azt mondja: ez az egész ügy a személyét érintő lejárató kampány része.