Nyomoznak a gellénházai választási balhé miatt

2010.02.15. 16:58 Módosítva: 2010.02.15. 16:58
A február 7-én Gellénházán megtartott időközi polgármester-választással összefüggésben tett feljelentést az egyik jelölt, akiről becsmérlő plakátok jelentek meg az utcán. A választási eredményt a nyomozás már nem befolyásolja.

A választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt folytat nyomozást a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, közölte a rendőrség hétfőn. A mindössze egymondatos közlemény szerint a rendőrök "a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt" folytatnak nyomozást a február 7-én Gellénházán megtartott időközi polgármester-választással összefüggő feljelentés alapján. Csizmazia Péter sajtóreferens az esetről további részleteket nem kívánt közölni.

Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy a feljelentést az egyik polgármesterjelölt tette, mert a település utcáin rágalmazó szövegű plakátokat ragasztottak ki róla ismeretlenek. Szemes Róbert, a település körjegyzője az MTI érdeklődésére elmondta, ő is értesült arról, hogy a rendőrség nyomozást indított, de hozzátette, hogy a feljelentés tartalmáról nincs információja.

Kifejtette ugyanakkor, hogy a helyi választási irodához és választási bizottsághoz semmiféle kifogás vagy jogorvoslati kérelem nem érkezett az időközi választással összefüggésben. Az akkori eredmény azóta jogerőssé vált, vagyis bármilyen büntetőügyben folyik is a nyomozás, az ezt az eredményt nem befolyásolja.

A Zala megyei Gellénházán február 7-én népszavazáson döntöttek arról, hogy biomassza-erőmű épülhet a településen, de a referendummal együtt új polgármestert is választott a település mintegy 1400 szavazópolgára. Négy független jelölt közül Farkas Imréné kapta a legtöbb voksot; a jogosultak több mint 50 százaléka vett részt a voksoláson, amelyen 281-en adták szavazatukat az új polgármesterre. A jelöltek közül Kiss Csaba 245, Pósza Istvánné 136, Váradi István pedig 108 voksot kapott.

A zalai településen ebben a ciklusban harmadszor választottak polgármestert, ugyanis a 2006-as választási fordulóban megválasztott vezető, majd az őt követő utódja egyaránt indoklás nélkül, lemondással távozott.

Farkas Imréné a megválasztását követően a Zalai Hírlapnak úgy nyilatkozott: a kampány igencsak megártott az önkormányzati működésnek. A körjegyzőségi településeknek például előző héten lett volna az összevont ülésük, de azon épp a gellénházai testület nem volt határozatképes. A faluban nyílt titok, hogy éles ellentétek feszülnek a kilenctagú képviselő-testületen belül - mondta, de az ellentétek hátteréről részletekbe nem bocsátkozott.