Fizet a Markusovszky Kórház

2010.02.17. 13:41
A szombathelyi Markusovszky Kórház hatvankilenc dolgozójának összesen 16 millió forint ügyeleti díjat köteles fizetni. A dolgozók még 2006-ban indítottak pert az elmaradt ügyeleti díjakért és a kamatokért.

A Markusovszky Kórház január végén legalább hetvenmillió forinttal tartozott a szállítóinak. Az összeg február végére várhatóan tovább növekszik, mert a bíróság jogerős ítélete alapján az egészségügyi intézménynek ki kell fizetnie az elmaradt ügyeleti díjakat.

A pert hatvankilenc dolgozó kezdeményezte. Kezdetben nyolcvanmillió forintot követeltek, ebből ítélt meg tizenhat milliót a bíróság. A döntés jogerős, a kórháznak még ebben a hónapban fizetnie kell.

"Természetesen jogkövető lesz a Markosovszky Kórház, azaz időben megkapják a pénzüket a pereskedő dolgozók. Két lehetőségünk van: vagy hitelt veszünk fel, vagy a szállítói tartozásunk emelkedik 100 millió forint körüli összegre. Még nem döntöttük el, hogy melyik megoldást választjuk a dolgozók kifizetése érdekében" - mondta Csuka Lajosné gazdasági igazgató.

Arról még szintén nem döntöttek, hogy mi lesz azokkal a dolgozókkal, akik lojálisak voltak a kórházhoz és nem pereltek, viszont ugyanúgy járna nekik pénz. A gazdasági igazgató szerint a jelenlegi pénztelenségben nincs is értelme felmérni, hogy mennyi ügyeleti díjjal adós a kórház, mert úgysem tudnának mindenkinek fizetni.