A hétvégén jöhet az ár

2010.02.18. 12:28
Folyamatosan melegszik az idő, jövő héten már 10-11 fok is lehet. Az olvadás és a várható esőzések miatt a Tiszán, a Krasznán, a Túron, a Sajón és a Körösökön árvízvédelmi készültséget kell elrendelni.

A hazai folyószakaszok vízgyűjtő területein sok hó esett az elmúlt hónapokban, de ez önmagában még nem jelentene gondot, azonban péntektől nagy mennyiségű csapadék is érkezik. Ez nagyon megnehezíti a védekezésben résztvevők dolgát, mert gyorsítja az olvadást.

A Duna magyarországi szakaszán ennek ellenére sem kell komoly vízszintemelkedésre számítani. A Tiszán és mellékfolyóin azonban az előrejelzések szerint eléri a víz mennyisége a riasztási értéket.

Várhatóan elsőfokú árvízvédelmi készültség lesz  a Tiszán Tokajnál, a Krasznán Ágerdömajornál, a Túron Garbolcnál, a Sajón Felsőzsolcánál, a Fekete-Körösön Gyulánál, valamint a Kettős-Körösön Békésnél. Ennél valószínűleg súlyosabb lesz a helyzet, és  másodfokú készültséget rendelnek el a Sajón Sajópüspökinél és Sajószentpéternél, és a Fekete-Körösön Antnál és Remeténél.