2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Bajnai szerint 2014 elejére lehet eurónk

2010.02.18. 11:12
Magyar euró, bővülő foglalkoztatás, gyors növekedés – ezek a következő négy év céljai a miniszterelnök szerint. Bajnai Gordon a józan ész politikájáról írt cikket a Népszabadság csütörtöki számában, úgy véli, ehhez vissza kell állítani a politikusok hitelességét.

Bajnai Gordon szerint a magyar válságkezelés nem a következő választásra, hanem a következő évtizedre koncentrál. Ha a választás után marad elég bölcsesség és kitartás, akkor 2014. január elsején bevezethető a magyar euró, olvasható a miniszterelnök Népszabadságban közzétett cikkében.

Kompország vagyunk...

Bajnai szerint a helyzet nehéz és nem lesz könnyű dolgunk. A miniszterelnök felhívja a figyelmet arra, a gazdasági környezet a következő tíz évben nem lesz olyan kedvező mint az előző évtizedben. Persze mi akkor sem használtuk ki a lehetőségeinket rendesen. Hogy miért?

Bajnai a jó öreg kompország elmélethez fordul. Míg materiális értékeinkben a Nyugatot követjük, gondolkodásunkban mégis a keleti örökség áll hozzánk közelebb. Ő azonban bízik benne, hogy a magyar nép képes jól választani, mint azt már bebizonyítottuk a rendszerváltást követően.

... bezzegország lehetünk

Ehhez persze az kell, hogy a politikusok is felelősen viselkedjenek. 2001-re teszi azt az időt, amikor az ország vezetése a keleti ösztönök kielégítésére épülő hamis politikát kezdte el preferálni az őszinte beszéd, a nyugati vágyak teljesítéséhez szükséges erőfeszítések helyett. Azaz osztogatással próbált szavazatokat szerezni.

Bajnai szerint 2009-ben elindultunk újra azon az úton, amely újra elhozhatja számunkra bezzegország elveszett státusát. A válságkezelő kormány intézkedései nem csak a világgazdasági, hanem a mélyen gyökerező társadalmi válságra is választ nyújtanak. A felsorolásban megemlíti a munkaerőpiaci reformot, a nyugdíjkorhatár emelését, a gyed csökkentését, az adórendszer átalakítását, a PSZÁF megerősítését és a banki magatartáskódexet.

Az ilyen nehéz időkben szükség van egy közös célra. Az ország első embere ezt az euró bevezetésében látja. Szerinte az egyelőre 2014-re kitűzött bevezetés lehet a cél, amely összekovácsolhatja a társadalmat.

Át kell alakítani a szociális rendszert

2011-2014 között elérhető az átlagosan négy százalékos éves növekedés, mely körülbelül 2000 milliárd forint többletet jelent a költségvetésnek.

A pénzt bölcsen kell befektetni, nem elosztogatni, hogy csökkenjen az ország kiszolgáltatottsága, a közszolgáltatások minősége javuljon.

Szükséges a szociális rendszer átalakítása, melynek célja a szegény családok jövedelemhiányának csökkentése kell hogy legyen oly módon, hogy segítjük a munkába való visszatérésüket.

Minőségi váltás kell a pedagógusképzésben, minden végzős diáknak beszélnie kell egy idegen nyelvet, tudnia kell kezelni a számítógépet.

További adó- és járulékcsökkentés szükséges, elsősorban a munka terheinek csökkentése.

Ismét előkerült az átláthatóság

A változások legnagyobb akadálya, hogy a részérdekek rendszeresen a közérdek elé kerülnek, ennek megváltoztatása az állam fő feladata. Ez úgy lehetséges, ha az állam költségvetésileg kisebb, de erősebb. Egy demokráciában ez a politikusok dolga. Ha a vezetők példát mutatnak a szabályok betartásában, értékeink érvényesítésében, akkor a társadalmat is segítik a nyugatias törekvéseik elérésében.

Vissza kell állítani politikusaink hitelességét, hogy a kiábrándult emberek visszaforduljanak a politika felé. Ezt elsősorban az átlátható pártfinanszírozással érhetjük el.

Változásra van szükség, mely lehet jó és rossz irányú is, sekélyes az a politikai kampány, ami csodát ígér azzal, hogy csak a hatalomban lesznek személyi változások, írja Bajnai Gordon.