Orvosi engedéllyel adhatnak infúziót a nővérek

2010.02.23. 15:36 Módosítva: 2010.02.23. 16:10
Ha az orvos írásos engedélyt ad rá, és a munkaköri leírásban is rögzíti, a nővérek még fél évig beköthetnek infúziót, vagy adhatnak intravénás injekciót a betegnek, jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter. A tárca módosítja a pénteken életbe lépő rendeletét, a szigorúbb szabályok csak fél év múlva lesznek érvényesek, hogy a nővérek addig letehessék az uniós licencvizsgát.

Pénteken lépett volna életbe az Egészségügyi Minisztérium rendelete az ápolói tevékenység kompetenciáiról. A szabályozás a kórházakban a nővérek, ápolók, szakasszisztensek által korábban rutinszerűen alkalmazott műveletek - például infúzióbekötés, intravénás injekció beadása, mesterséges táplálásra alkalmazott kanül behelyezése - egy részét európai uniós licencvizsgához kötötte volna. A licencvizsgáról szóló rendelet azonban még nem jelent meg. A kórházakban így ezeket a feladatokat átmenetileg csak az orvosok végezhették volna.

Ha a rendelet életbe lépett volna, az lehetetlenné tette volna a betegellátást, mondta az Indexnek Rácz Jenő a veszprémi kórház igazgatója. "Ezekre a tevékenységekre 2007. óta nem volt szabályozás, de a mi kórházunkban is továbbképzéseket tartottunk, és ilyen feladatokat csak olyan ápolók végezhettek, akik levizsgáztak" - mondta Rácz Jenő.

A kórházigazgató szerint a rendeletre, az ápolói tevékenység szabályozására mindenképpen szükség van, de a licencvizsgáról szóló jogszabály késedelme miatt a kórházak kutyaszorítóba kerültek: ha betartják a rendeletet, nem tudják ellátni a betegeiket. Rácz Jenő ezért a saját kórházában arra kényszerült, hogy a nővéreknek utasításba adta: a nővérek a rendelet ellenére is adják be az infúziókat. A szabályozás bevezetése ellen a Magyar Kórházszövetség is tiltakozott.

Az Egészségügyi Minisztérium összesítése szerint a rendelet a 83 ezer szakdolgozóból csak 5444-et, tehát mindössze 6 százalékukat érint, mondta Székely Tamás. A rendelet nem vonatkozik a szakápolókra, a diplomás ápolókra, az intenzív terápiás nővérekre, a mentősökre vagy a gyermekszakképzettségű szakdolgozókra. Az egészségügyi tárca ennek ellenére elfogadta a kórházak érvelését, és módosít a jogszabályon.

Fél évig a nővérek az orvos írásos engedélye alapján bedhatnak infúziót, intravénás injekciót. Ezt a jogosítványt a dolgozó munkaköri leírásában is rögzíteni kell, mondta Székely Tamás.

Hamarosan befejezik az EU-s licencvizsgák notifikációját. Ha ezeket kiadták, onnantól már csak ilyen vizsgával rendelkező szakdolgozók végezhetik ezeket a műveleteket, mondta Székely Tamás.

A szakdolgozók saját kórházukban tehetik le a licencvizsgát. Miután legtöbbjük eddig is alkalmazta ezeket a beavatkozásokat a gyakorlatban, csak arra van szükség, hogy egy orvos irányításával átismételjék a szükséges tudnivalókat, és felkészítsék őket arra is, mi a teendő, ha például valakinek allergiás reakciója lesz. Székely Tamás szerint a képzéshez nincs szükség jelentős pluszforrásra.