Szexuálisan zaklattak egy tűzoltót

2010.02.27. 12:23 Módosítva: 2010.02.27. 12:23
Belső vizsgálatot rendelt el a fővárosi tűzoltóparancsnok annak az állományon belül terjedő szóbeszédnek a tisztázására, miszerint szolgálaton kívüli tűzoltók egyik társukat szexuálisan zaklatták, megalázták. Bende Péter az állítólagos ügyben érintett három tűzoltó szolgálati viszonyát felfüggesztette.

Szolgálaton kívüli tűzoltók egy szervezett, autóbuszos kirándulás keretében pálinkakóstoló túrán vettek részt vidéken, két héttel ezelőtt. A gyanú szerint hazafelé, a tűzoltóság autóbuszának egyik ülésén az egyik tűzoltó szexuálisan molesztálta és megalázta társát, miközben a többiek azt végignézték, közölte Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) kommunikációs osztályvezetője szombaton.

Egy bennfentes olvasónk szerint a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság „céges” buliján ittas állapotban többen lefogták az egyik tűzoltót, lehúzták a nadrágját és az ellenkezése ellenére anális úton a kezükkel megbecstelenítették.

Bende Péter vezérőrnagy, az FTP parancsnoka e hét szerdán szerzett tudomást az esetről, és azonnali belső vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat elrendelésével egy időben három vonulós tűzoltó szolgálati viszonyát azonnal felfüggesztette, három másik tűzoltó tisztet pedig írásos jelentésre utasított, mondta az ezredes, hozzátéve, azt a tűzoltót, akit állítólag molesztálták, egy másik tűzőrségre helyezték át ideiglenesen.

Dobson Tibor közlése szerint a tisztek írásos, részletes jelentésének hétfő délig kell megérkeznie a fővárosi tűzoltóparancsnokhoz, és annak ismeretében Bende Péter még aznap fegyelmi vizsgálatot és méltatlansági eljárást rendelhet el. Amennyiben a vizsgálat során bűncselekmény gyanúja merül fel, büntetőfeljelentést tesz.

A főosztályvezető hangsúlyozta, hogy a tűzoltók szexuális orientációja magánügy, de egy tűzoltó szolgálaton kívül sem viselkedhet hivatásához méltatlanul. Ezért ha bebizonyosodik, hogy erőszak történt, a büntetőeljárás megindításával egy időben megszűntetik az érintett tűzoltók szolgálati viszonyát. A 140 éves fővárosi tűzoltóság történetében még soha nem fordult elő hasonló estet, ezért - mint fogalmazott - presztízskérdés számukra, hogy a teljes tűzoltó állomány becsületét csorbítható esetet minél előbb tisztázzák.