Gondot okoz a havazás Zalában és Baranyában

2010.03.10. 21:31
Jelentős fennakadásokat okoz a hó Zala és Baranya megyében is. Árokba csúszott kocsik és elakadt kamionok, szerda estig többnyire ilyen esetekhez hívták a zalai tűzoltókat, összesen tizenhétszer.

A déli határszélen estig 6-8 centiméternyi hó esett, az 58-as főúton Pogány és Szalánta térségében az egyre élénkebb szél okoz hóátfúvásokat. A Zala megyei tűzoltókat 17 esetben riasztották műszaki mentéshez szerdán: autók csúsztak árokba, és több kamion is elakadt.

A 86-os főúton Rédics közelében két kamion karambolozott, emiatt rövid ideig útzár volt. Kora este a bagoli emelkedőnél volt dolguk a tűzoltóknak, itt a hó miatt több kamion elakadt. A bajba került járműveket tűzoltóautók segítségével vontatták fel az emelkedőn - mondta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese, aki hozzátette: 4 tűzesethez is hívták őket.

A riasztások száma azonban estére csökkent, mivel egyre kevesebb jármű közlekedik az utakon. Zala megyében egyébként már szerda reggel óta esik a hó, a főutak többfelé latyakosak, a mellékutak egy részét pedig hó borítja.

A déli határszélen estig 6-8 centiméternyi hó esett, míg az 58-as főúton, a Baranya megyei Pogány és Szalánta térségében az egyre élénkebb keleti szél okoz hóátfúvásokat, amelyeket folyamatosan hóekéznek, tájékoztatott Varga Zoltán, a Magyar Közút regionális ügyeletese.

A közútkezelő most körülbelül 40 munkagéppel takarítja a régió fő- és mellékútjait, de gondot okoz, hogy a vizes hó gyorsan ráfagy a burkolatra. A régióban nincs járhatatlan út, ám a mellékutak burkolata latyakos, sok helyen havas. A csúszós utakon több baleset is történt. A 6-os úton Szentlőrinc és Szigetvár között egy üzemanyagot szállító tartálykocsiba csúszott egy autó, amelynek mindkét utasa - apa és fia - súlyosan megsérült.

Az 58-as úton a reménypusztai körforgalomnál történt hasonló baleset, míg a 66-os úton a komlói szerpentinen csúszott árokba egy autó - ezekben a balesetekben nem sérült meg senki. A havazás miatt rövid időre elakadt a Tisza Volán Szegedről Pécsre tartó járata az 57-es úton Kozármisleny és Nagyárpád között, de végül sikerült kiszabadítani az utasokkal teli járművet a hó fogságából.

A Mecsekben akadozik a közlekedés: a helyi, hegyre közlekedő buszjáratok egy része nem megy végig a vonalán. Az előrejelzések szerint péntek éjfélig egyes helyeken akár 25 centiméteres hó is eshet errefelé.