Meghosszabbították a nyomozást a volt kerületi rendőrkapitányok ügyében

2010.03.10. 20:39
Az ügyészség meghosszabbította a volt kerületi rendőrkapitányok elleni nyomozást - mondta szerdán Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az egykori II. kerületi kapitányra egy illetéktelenül használt benzinkártya, míg a volt VIII. kerületi parancsnokra ismerőseinek tett "szívességei" miatt figyelt fel az ügyészség.

Idén februárban hallgatták ki őket gyanúsítottként, vallomást azonban egyikük sem tett.Az ügyészek január második felében tartottak házkutatást a VIII. és a II. kerületi rendőrkapitányság épületében. Ennek kapcsán Bencze József országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta Práger Ferenc VIII. kerületi kapitány vezetői megbízatását, és ugyanezt tette Hangyási Sándor II. kerületi kapitány esetében is. A történtek miatt mindketten nyugállományba helyezésüket kérték.

A józsefvárosi rendőrkapitányt hat rendbeli hivatali visszaéléssel és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják. A gyanú szerint 2009 első felében ismerőseinek elintézte, hogy egyes szabálysértési ügyeikben az eredetinél jóval enyhébb büntetést kapjanak, emellett egyszer leellenőriztette egy ismerőse által eladott autó adatait a gépjármű-nyilvántartásban, egyszer pedig jogosulatlanul szüntette meg egyik beosztottja hozzátartozójának őrizetbe vételét. A volt kapitányságvezető azóta sem tett vallomást, és panasszal élt a gyanúsítás ellen. A nyomozást április 21-ig hosszabbították meg.

A volt II. kerületi rendőrkapitányt egy nappal később hallgatták ki. A feltételezések szerint tavaly január 26-án - magát egy alapítvány képviselőjének kiadva - jogosulatlanul vett át a MOL-tól egy kártyát, amelyet idén januárig többször is magáncélra használt fel a cég töltőállomásain. Skoda Gabriella az ügy kapcsán elmondta: a nyomozást május 6-ig hosszabbították meg. Az egykori parancsnok vallomást azóta sem tett, de nem is tagadta az ellen felhozottakat.