Szilvásy apósától vásárolták a festményeket

2010.03.13. 15:13 Módosítva: 2010.03.13. 15:13
Öt olajfestményt vett Szilvásy György apósától, Csáky Lajos festőművésztől a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. A 10 millió forintra taksált kollekció azóta a Magyar Sport Háza tanácstermének falát díszíti. A BMSK vezérigazgatói posztján éppen néhány hete hosszabbította meg Szilvásy előterjesztésére öt évre Hajdu Endre megbízatását a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács.

Új művészeti alkotásokkal gazdagodott nemrég a Népstadion szomszédságában álló Magyar Sport Háza. A hétszintes irodaépület földszinti tanácstermében néhány hónapja öt olajfestményt függesztettek ki. A képek Csáky Lajos kecskeméti festő munkái.

Az Index információi szerint a házat üzemeltető BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. 10 millió forintért szerezte meg a közelmúltban a Csáky-festményeket. Csáky Lajos a hazai kortárs képzőművészet ismert szereplője, egyben Csáky Bernadett, Szilvásy György egykori kancelláriaminiszter feleségének édesapja.

A Magyar Sport Házát tulajdonosként kezelő BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgatójának mandátumát januárban hosszabbította meg újabb öt évre a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. Hajdu Endre megbízatása nemrég járt le, ezért a megüresedett helyre a szabályok szerint pályázatot kellett volna kiírni. A tulajdonosi jogokat gyakorló január 27-én azonban másként döntött.

Mint arról beszámoltunk, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács januári ülésén, ahol Szilvásy György, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. humánpolitikai és koordinációs főigazgatójának indítványára tárgyalták Hajdu újraválasztását, a vonatkozó szabályrendszert is módosították, hogy pályáztatás helyett elfogadhassák a hosszabbítást. A most 66 éves Hajdu 2015-ig szóló megbízatásával havi 844 ezer forintos alapbért kapott.

Az MNV Zrt. tulajdoni körébe tartozó BMSK Zrt. 32 milliárdos ingatlanvagyon fölött rendelkezik, állami részvénytársaságként 2008-ban 2,5 milliárdos éves nettó árbevételt produkált.

Hajdu karrierje régóta összefonódott Szilvásyéval. A 2002-es kormányváltás után Szilvásy a sportminisztérium államtitkára volt, Hajdu a sportlétesítmények üzemeltetését végző Sportfolió Kht.-hez került, ahol vezérigazgató-helyettesi posztot töltött be. A kormányzati negyed projekt indulásakor, amelynek megvalósítására a BMSK Zrt.-t szemelték ki, azonban már a januárban megújított poszton teljesített szolgálatot. Szilvásy ekkor már a Miniszterelnöki Hivatalt vezette.

A festmények megvásárlásával kapcsolatban szerettük volna megszólaltatni Hajdu Endrét, de a BMSK vezetői titkárságán azt mondták, szabadságon van, és a jövő hét közepéig senki sem tud érdemben nyilatkozni az ügyben.

Szilvásy György viszont azt mondta, hogy csak most értesült a képvásárlásról, jelzést kaptott arról, hogy „a választási kampányban történő felhasználás érdekében „megélhetési oknyomozás” folyik egy ügy kreálása érdekében”. „A BMSK-nak az évekkel ezelőtt történt beszerzéseiről, illetve festőművész apósomnak a képeladásairól nem kellett beszámolnia. Egyébként, örülök, ha apósom képei másoknak is tetszenek.” – jelentette ki az egykori titokminiszter.

32 milliárdos ismeretlen cég

A BMSK Zrt. kevéssé ismert állami cég, saját honlapja szerint az utóbbi években vált általános kormányzati projekttársasággá. A tulajdonosi jogait 2007-től, a kormányzati negyed projektje óta, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, az irányításban részt vesz az Önkormányzati Minisztérium. A BMSK többek között a rendvédelmi szervezeteknek nyújt szolgáltatásokat: régi gyakorlat, hogy itt bonyolítják a haditechnikai eszközök beszerzését. A tavalyi projektek között volt a Magyar Sport Háza berendezése és a miskolci uszodaberuházás teljes körű szakmai irányítása is.