Óriás vakolatdarabok hullanak egy szegedi házról

2010.03.23. 10:45
Többkilós vakolatdarabok zuhantak a földre egy szegedi épületről. A falon kifüggesztették a figyelmeztető táblát, de ettől még bárkit agyonüthet a ház külső burkolata, mint ahogy ez két éve meg is történt Miskolcon.

Olyan, mint a beton - mondta a Délmagyarnak Csanádi Zsolt szakember. A szegedi Nagy Jenő utcai ház homlokzatán több helyen is hiányzik a vakolat, az erkélyek szélei sem bírják már sokáig. Néhánynál csak a vas maradt a korábbi vasbetonból – a beton az utcán landolt.

A közös képviselő csak a tulajdonosok akaratának és határozatának megfelelően járhat el. Ha a közgyűlés nem hatalmazza fel, nem cselekedhet a saját szakállára. Ha mások vagyoni vagy testi épségét veszélyezteti az épület omlása, a hivatal kötelezheti a tulajdonost a veszélyhelyzet elhárítására. Első esetben figyelmeztetést kap a lakóközösség, majd pénzbírságot is ki lehet szabni, ami 5 ezertől 500 ezer forintig terjedhet. Ha ez sem hat a tulajdonosokra, akkor hatósági úton is el lehet végeztetni a javítást, aminek a költségét az ingatlantulajdonosnak kell állnia.

2008. augusztusában Miskolcon történt már ilyen miatt halálos baleset, akkor a lezuhanó stukkó egy járókelőt csapott agyon.