Megerősítik a dunaszekcsői löszfalat

2010.03.24. 15:35
Uniós pénzből erősítik meg azt a kordonnal elkerített dunaszekcsői löszfalat, melyről az utóbbi években több alkalommal zúdultak le hatalmas földdarabok. A nemritkán többtonnás darabok összesen 19 lakóházat veszélyeztetnek.

353 millió forintot nyert egy európai uniós pályázaton a dunaszekcsői önkormányzat a településen lévő löszfal megerősítésére - mondta el szerdán Faller János polgármester. Saját önrészükkel együtt pedig összesen 412 millió forintot költhetnek az építkezésre.

Az összegből lépcsőzetes támfalat építenek, és kutak fúrásával megoldják a vízelvezetést is. Kiépítenek egy figyelőrendszert is, amely folyamatosan követi majd a löszfal mozgását. A beruházást még idén szeretnék elkezdeni, de ehhez az kell, hogy előleget kapjanak az utófinanszírozású pályázathoz.

A folyamatosan mozgó falról többször is hatalmas darabok zuhantak le. Legutóbb március elején mozdult meg a löszfal, akkor száz köbméteres földdarabok zúdultak le róla, 2008 februárjában pedig egy 300 méter hosszú és csaknem 15 méter magas darab omlott le a több száz köbméteres löszfalból. A 750 000 tonnás földdarab egy része a Dunába csúszott, és egy házat is magával sodort.