Megtámadták az MDF országos és budapesti listáját

2010.03.29. 16:15 Módosítva: 2010.03.29. 16:16
Megtámadták a Legfelsőbb Bíróságon az MDF országos és budapesti listájának nyilvántartásba vételét - mondta Kajdi József, az MDF szakpolitikai koordinátora hétfőn az MTI-nek. Közölte: a párt országos listájával kapcsolatban még vasárnap, a budapesti lista ellen pedig két felülvizsgálati kérelmet is benyújtottak hétfőn délután magánszemélyek. Mindkét esetben a Legfelsőbb Bíróságnak kell döntenie három napon belül.

Az MDF budapesti listáját az OVB pénteken vette nyilvántartásba, miután a bizottság az ülésén megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatát, amelyben az FVB megtagadta az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételét.

A testület hosszas vita után, 4:2 arányban döntött arról, hogy helyt ad Dávid Ibolya, az MDF elnöke által benyújtott fellebbezésnek és nyilvántartásba veszi a párt budapesti területi listáját. AZ OVB szerint az FVB helytelenül állapította meg, hogy az MDF-nek nincs meg a területi lista állításához szükséges 8 egyéni választókerületi jelöltje. A javaslatot az MSZP és a Fidesz-KDNP delegáltja nem szavazta meg.

Ezt követően az OVB egyhangúlag nyilvántartásba vette az MDF országos listáját is, amelyet Dávid Ibolya, a párt elnöke vezet.

Kajdi József az MDF szakpolitikai koordinátora szerint a cél az, hogy elbizonytalanítsák az embereket, hogy az MDF-nek még mindig nincs budapesti listája.

Kajdi József elmondta azt is: nem csak az MDF pénteken elfogadott országos listáját, hanem a Jobbik, az LMP és a Civil Mozgalom még csütörtökön elfogadott országos listáját is megtámadták a bíróságon.

Jogerősen nincs területi listája az MDF-nek Nógrádban

Nincs Nógrád megyei területi listája a Magyar Demokrata Fórumnak, miután a Legfelsőbb Bíróság hétfői ülésén helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtöki határozatát, amelyben az OVB megtagadta a párt nógrádi listájának nyilvántartásba vételét.

Az MDF  március 22-én jelentette be területi listáját a Nógrád megyei területi választási irodánál, a bejelentéshez csatolták - többi között - a két, Nógrád megyei országgyűlési egyéni választókerületben állított jelölt nyilvántartásba vételéről szóló igazolásokat. A listaállítást megalapozó jelöltek egyike - Eötvös Mihály, a párt alelnöke - azonban március 21-én visszalépett. (Nógrád megyében négy választókerület van, két képviselőjelölt megléte kell a területi lista nyilvántartásba vételéhez.)

A Nógrád megyei területi választási bizottság (tvb) a párt területi listáját nyilvántartásba vette, arra a jogszabályi helyre hivatkozva, amely szerint "nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett".