Calicijárvány söpört végig az országon

2010.04.07. 14:58
Hányással, hasmenéssel járó calicijárvány volt az országban februárban. Míg januárban huszonegy közösségi járványt jelentettek, a következő hónapban már több mint hatvan kórházban, szociális intézményben, idősotthonban regisztrálták a megbetegedéseket.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője elmondta, az influenzavírushoz hasonlóan a calicivírus is mutálódik, tehát négy-ötévente olyan variáns alakul ki, amely ellen az emberek többsége nem védett.

Mivel épp négy éve volt egy intenzív calicijárvány, várható volt, hogy nemsokára bekövetkezik egy újabb. A mostani járványban inkább csak az volt a rendkívüli, hogy nem a szokásos időben, ősz végén, kora télen következett be.

Ócsai Lajos szerint ennek többek között az lehet az oka, hogy a H1N1-járvány miatt az emberek sokkal jobban odafigyeltek a higiéniás szabályokra, az influenzajárvány lecsengésével azonban csökkent ez a fegyelem.

A főosztályvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a hányással, hasmenéssel, hőemelkedéssel és hasi fájdalommal járó betegség gyors lefolyású ugyan, de a kórházakban, szociális intézményekben fekvő amúgy is legyengült szervezetű emberekre nézve veszélyes lehet.

Az ÁNTSZ adatai alapján februárban két területi járvány mellett 34 közösségi járvány kórházi osztályon, 12 idősotthonban, 11 járvány gyermekintézményekben, kettő pedig egyéb helyen alakult ki. A legtöbb esetben a laboratóriumi vizsgálat igazolta calici/norovírus szerepét. A Gastroenterális Vírusok Nemzeti Referencia-laboratóriumában elvégzett molekulárbiológiai vizsgálatok azt is bizonyították, hogy mutálódott a vírus.

A szakember szerint bár még nincsenek újabb, összesített információk, biztos abban, hogy a márciusi és áprilisi adatok már jóval kedvezőbbek lesznek.