Méltatlan a katonák elhelyezése

2010.04.09. 14:05
Az ombudsman szerint egyes esetekben méltatlan a katonák elhelyezése a honvédségnél, az alakulatok pedig létszámhiánnyal küzdenek. Véleménye szerint a juttatások felülvizsgálatával vonzóbbá lehetne tenni a katonai pályát.

Nem megfelelő a katonák elhelyezése Szabó Máté ombudsman most lefolytatott vizsgálata szerint. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a hivatásos és szerződéses katonák alapjogainak érvényesülését, illetve élet- és munkakörülményeit vizsgálta.

"Az elmaradt felújítások, fejlesztések miatt az állomány elhelyezése, egészségügyi ellátása, munkakörülményei egyes esetekben méltatlanok, ami veszélyeztetheti a katonák egészséghez való jogát - közölte Szabó Máté ombudsman.

Szabó közleményében azt írta: jelentős létszámhiánnyal küzdenek az általa meglátogatott honvédségi alakulatok. A katonai pálya kiszámíthatatlansága miatt nagy a cserélődés, ezért nehéz előre megtervezni az állomány felépítését.

Az ombudsman kezdeményezi a kormánynál, hogy vizsgálják meg annak a lehetőségét, miként csökkenthető a létszámhiányból adódó túlszolgálat és az állomány túlterheltsége.

Az illetmény- és juttatási rendszer átfogó felülvizsgálatával szerinte vonzóbbá lehetne tenni a katonai életpályát, a laktanyák felújításával pedig javíthatnának az állomány tagjainak élet- és munkakörülményein is.