Veszélyben a mentőrobogók

2010.04.15. 06:22 Módosítva: 2010.04.15. 06:22
Nem biztos, hogy elő tudja teremteni az idei induláshoz szükséges pénzösszeget a mentőrobogókat üzemeltető FŐNIX Speciális Mentőalapítvány.

Siklósi Gábor, az Mentőrobogó Szolgálat csoportvezetője a Független Hírügynökséghez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy a működésük azért került veszélybe, mert idén a szponzorok már nem tudják leírni adójukból az ilyen és ehhez hasonló alapítványoknak szánt támogatást, egy év eleji adózási jogszabály módosítás miatt. Ezzel pedig a kiemelten közhasznú alapítványok nagy része jelentős anyagi támogatást veszített. Siklósi Gábor hozzátette, hogy a robogókat üzemeltető alapítvány komoly költséget takarít meg az Országos Mentőszolgálatnak.

A mentőrobogó szolgálatot tavaly, a nyári hónapokban több mint 360 esetben riasztották. Ennek csaknem 70 százalékához nem kellett más mentőegységeket a helyszínre küldeni.

A három mentőrobogó még 2008 júniusában állt szolgálatba Budapesten - ezek közül egy a Főnix alapítványé. A járművek a legnagyobb dugókban és a gépkocsikkal nehezen megközelíthető helyeken könnyedén eljutnak a bajba jutottakhoz. A robogókkal közlekedő mentősök így a lehető leggyorsabban kiérhetnek a címekre és megkezdhetik az ellátást mindaddig, míg a helyszínre riasztott mentőautó is megérkezik. Elsősorban a belvárosban és a Budai Várban dolgoznak. Mindhárom járművön vannak újraélesztéshez szükséges eszközök, légzést biztosító és rögzítő eszközök, valamint kötszerek és gyógyszerek.