Edit
15 °C
29 °C

Hétfő délig marad a légtérzár

2010.04.18. 09:46 Módosítva: 2010.04.18. 16:11
Hétfő délig meghosszabbította a légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság vasárnap, a nem veszélyeztetett irányokba részlegesen megindulhat az utasforgalom. A mentésben, mezőgazdasági munkában részt vevő kisgépek saját felelősségre repülhetnek, de a háromezer méter felett repülő nagy utasszállító gépek hétfő délig nem indulnak el.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzései, valamint a környező országok tapasztalatai alapján a légtérzárat április 19-én 12 óráig korlátozásokkal meghosszabbítja a teljes magyar légtérre vonatkozóan - tartalmazza a hatóság közleménye. Az utasforgalom részlegesen megindulhat a magyar légiforgalmi irányítás döntései alapján.

Szabó Aliz, a hatóság kommunikációs referense annyit mondott, a légi irányítás döntésétől függ, hogy mely irányokba mely gépek közlekedhetnek.

Mivel az alsóbb légrétegekben a levegő szennyezettsége a számítások szerint már nem jelentős, a "látás szerinti" repülésre fokozott figyelem mellett április 18-án 8 órától a közlekedési hatóság közleménye szerint van mód, tehát a korlátozás a továbbiakban erre nem vonatkozik. Vasárnap reggel 8 órától a háromezer méter alatt, nem irányított légtérben közlekedő kisgépek, mentési, mezőgazdasági célú vagy rendőrségi helikopterek saját felelőségre repülhetnek a magyar légtérben - mondta Fehér Imre a Hungarocontrol kommunikációs vezetője

Bár a légi irányítás a meteorológiai jelentések és más országok légügyi hatóságainak döntéseitől függően akár engedélyezheti is a repülést a magyar légtérben, az "irányított légtérben", háromezer méter felett repülő nagy utasszállító gépek hétfő délig valószínűleg nem indulnak el.  Ezek a repülők a légi irányítás utasításai alapján a légi irányítás felelősségével közlekednek.

Egyre több ország légitársasága és légiereje végez vagy tervez próbarepüléseket, hogy vizsgálják a vulkáni hamu gépekre gyakorolt hatását. Itthon a HungaroControl légiforgalmi igazgatója szerint sem a Malév, sem a Magyar Honvédség nem bocsátkozik ilyen kísérletbe, mert nem kockáztatják a lízingelt repülőgépek épségét. Bakos József vasárnap délután azt mondta: Magyarország feltehetően megvárja, milyen eredményre jutnak a többi államban. A Malév utasszállítóit és a Magyar Honvédség Gripen vadászgépeit egyaránt valamilyen bérleti-lízingkonstrukcióban szerezték be, valószínűtlen, hogy ezek épségét kockára tennék szándékos hamuba repüléssel. A magyar légügyi hatóság nyilván megvárja, hogy a gazdag országok illetve légitársaságok milyen eredményre jutnak, és ezt is figyelembe veszi a későbbi döntésekben.

MÁV-Start: több kocsival mennek a nemzetközi vonatok

Több kocsival közlekednek a Zürich, München, Berlin és Bukarest irányába tartó éjszakai vonatok. A budapesti nemzetközi vasúti pénztárak meghosszabbított nyitva tartással várják az utasokat a pályaudvarokon vasárnap is: a Nyugati és Déli pályaudvar nemzetközi pénztára este 8 óráig, a Kelenföldi pályaudvaron pedig hajnali 0 óra 5 percig tart nyitva a nemzetközi pénztár. A Keleti pályaudvaron éjjel-nappal nyitva tart a nemzetközi jegypénztár, itt az üzleti váróterem pénztárát is igénybe vehetik az utasok. A hétvégéhez hasonlóan hétfőn is többen dolgoznak a nemzetközi pénztárakban. További információk a www.mav-start.hu címen olvashatók, valamint a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálatán (06-40-49-49-49). 

Arra a kérdésre, meddig tarthat a jelenlegi légiközlekedési helyzet, a Hungarocontroll kommunikációs vezetője annyit mondott: ez elsősorban az izlandi vulkán aktivitásától, a meteorológiai viszonyoktól és a többi ország légiközlekedési hatóságainak döntéseitől függ. A magyar légtérben közlekedő repülőknek csak 20 százaléka száll le az ország területén, az átmenő forgalom teszi ki az itteni légiközlekedés 80 százalékát - tette hozzá a szakember.

A Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője elmondta: folyamatosan nyitva tartanak, és amint az illetékes hatóságok engedélyt adnak a repülésre, késedelem nélkül megindulhat Ferihegyről a légiközlekedés. A menetrend szerinti közlekedés helyreállása azonban függ attól is, az egyes légitársaságok mennyi idő alatt tudják megszervezni, hogy gépeik és azok személyzete a menetrendnek megfelelő repülőtérre kerüljön.

A Ferihegyi repülőtér jelenleg meglehetősen kihalt, néhány utas váltja vissza jegyét, mások pedig az egyik fapados légitársaság által nyolc európai városba, köztük Londonba, Párizsba, Brüsszelbe és Düsseldorfba szervezett buszjáratokra próbálnak jegyet szerezni - tette hozzá Szilágyi Károly.

A szerdán elkezdődött és jelenleg is tartó izlandi vulkánkitörés nyomán Európa légterébe került hamu eltömítheti a repülőgépek hajtóművét, balesetveszélyes, ezért a kontinens nagy részén napok óta szünetel a légiközlekedés, a nemzetközi személyforgalomban súlyos fennakadások alakultak ki. A teljes magyar légtér péntek este óta van lezárva.

Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.