Újabb út került víz alá Borsodban

2010.04.18. 11:55
Újabb út egy szakaszát öntötte el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Bódván levonuló árhullám vasárnap.

Az Edelény és Abod közötti út egy kétszáz méter hosszúságú szakaszát zárták le vízátfolyás miatt. A megyében a Bódva, a Sajó és a Hernád áradása miatt ezzel immár nyolc út egy-egy szakaszán nem lehet közlekedni. Egyelőre még nem lehet személyautóval bemenni Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra, a falvak ellátása ugyanakkor biztosított.

A Bódva felső szakasza nagyon lassan apad, miközben középső szakaszán már több mint 20 órája tart a tetőzés. A vízállás Szendrőnél vasárnap reggel 8 órakor 252 centiméter volt és ez a valószínűleg rövidesen megkezdődő apadás ellenére csak kis mértékben csökkenhet - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője.

A Sajó szombaton a délutáni órákban, a vártnál korábban és alacsonyabb - 386 centis - vízszinttel tetőzött Felsőzsolcánál, majd a tetőzés az éjszaka folyamán 382 centiméteres vízállással Sajópetrinél is bekövetkezett. Jelenleg a Sajó Hernád torkolat alatti szakaszán még árad, de vasárnap este, illetve hétfőn ott is bekövetkezik a tetőzés - fűzte hozzá.

Árhullám vonul le a Hernádon is. Hidasnémeti térségében a másodfokú szint közeli vízállással tetőzött a folyó a szombat hajnali órákban. Gesztelynél 300-320 centiméteres tetőzésre számítanak, az eddig mért legnagyobb vízszint ezen a területen 474 centiméter volt.

Szintén további lassú áradás várható a Bodrogon, de a vízállások egyelőre kevéssel elmaradnak a készültségi szintektől. A folyó vízgyűjtőjére hétfőn újabb csapadék hullhat és ekkor további áradás valószínű. Újabb kisebb árhullám képződött a Tisza felső szakaszán, de a vízállások Tokaj felett továbbra is elmaradnak a készültségi szintektől. A hétfőre és keddre várható esőkből ismét árhullám alakulhat ki és az érkező nagyobb víztömeg hatására Tiszalök térségében a jövő hét közepén emelkedhet a vízhozam - mondta az árvízvédelmi osztályvezető.

A Tisza és a Bodrog, illetve a Sajó és a Hernád árhullámainak együttes hatására a jövő hét második felében Tiszapalkonya alatt az elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállások is létrejöhetnek.