Letartóztatták a HM EI Zrt. vezetőjét

2010.04.28. 07:20
Különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanújával harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték a Honvédelmi Minisztérium legnagyobb hadiipari cége, a HM EI Zrt. vezérigazgatóját – értesült a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet szerint Honvédelmi Minisztérium Elektronikai Logisztikai és Vagyonkezelő ZRt.-jének vezetőjét, K. Gábort kedden délután vették őrizetbe a társaság épületében, ahonnan már nem tért vissza a cég egyik megbeszélésére.

A HM-nél leleplezett, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés egyik gyanúsítottja azt vallotta a nyomozóknak, hogy a vezérigazgató is elfogadott kenőpénzeket állami megbízásokért cserébe. Régóta sejtették a katonák, hogy a HM-nél és gazdálkodó szervezeteinél megjelent a korrupció – nyilatkozta a lapnak Isaszegi János dandártábornok, a honvédség kiképzőközpontjának nemrég leváltott parancsnoka.

Azt tapasztalták ugyanis, hogy a szaktárca fejlesztési ügynöksége olyan beszerzési megállapodásokat kötött, amelyeket nem lehetett felbontani akkor sem, ha penészes kenyeret, erjedő befőttet, büdös felvágottat szállított a megbízott vállalkozó. A katonák látták, hogy miközben havi százezer forintból kell megélniük, egyesek meggazdagodtak a pótlékokból és a tiszteletdíjakból.

Februárban felfüggesztették állásából Ács Tibort a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivőjét, aki a Honvédelmi Minisztérium közeli korrupció példájaként gengszterszervezetnek nevezte a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt-jét.