Megduplázódott a korrupció

2010.04.28. 13:22
A fővárosban és Hajdú-Bihar megyében regisztrálták a legtöbb bűncselekményt 2009-ben. Megkétszereződött a korrupciós bűncselekmények száma.

A fővárosban és Hajdú-Bihar megyében a százezer főre jutó bűncselekmények száma meghaladta a hatezret. Az országos átlag négyezer körüli, a legkevesebb bűncselekményre - 2700 - Vas megyében derült fény egy év alatt. Budapesten a VIII., a XI., a XIII. és a XIV. kerületben regisztrálták a legtöbb bűncselekményt. Az ötödik kerületben egy év alatt megduplázódott ez a szám - mondta Nagy Tibor, a Legfőbb Ügyészség főosztályvezetője. Budapesten, a XXII. kerületben regisztrálták tavaly a legkevesebb bűncselekményt, kevesebb mint kétezret.

A személy elleni bűncselekmények száma 15 százalékkal nőtt, a korrupciós bűncselekményeké pedig duplájára nőtt. Nagy Tibor szerint az utóbbi esetében nem az elkövetett bűncselekmények száma nőtt feltétlen, lehet, hogy a felderítések váltak eredményesebbé. Az emberölések száma azonban 137-re, 1965 óta soha nem látott szintre csökkent.

Nagy Tibor elmondta, hogy a bűnelkövető fiatalok száma 12, a gyermekkorúaké 25 százalékkal csökkent.

A statisztikában szerepelnek olyan bűncselekmények, melyek nagyon torzítják az eredményt - közölte a főosztályvezető, aki példaként említette a filmek és számítógépes programok illegális terjesztőit, akiket lebukásukkor 4-5 ezer bűncselekménnyel is meggyanúsíthatnak egyszerre.