Szociális kártyát vezettek be a II. kerületben

2010.04.30. 17:44
A kerületben élő nyugdíjasok és nagycsaládosok ezentúl kedvezményesen juthatnak hozzá az alapélelmiszerekhez.

A képviselő-testület tavaly fogadta el rendeletét a kedvezményes élelmiszer-vásárlási lehetőség igénybevételének feltételeiről, amely alapján önként vállalt önkormányzati feladatként rászoruló időseket és nagycsaládosokat támogat. A kedvezményezettek április 1-jétől igényelhették a kártyát, amellyel az önkormányzattal szerződésben álló élelmiszerboltokban olcsóbban vásárolhatják meg az alapélelmiszerek meghatározott körét és mennyiségét.

A II. kerületben több ezer olyan nyugdíjas vagy nagycsaládos él, akik jogosultak a szociális kártya igénylésére. Az elmúlt hetekben közel százan éltek ezzel a lehetőséggel.

A kedvezményes élelmiszer-vásárlási igazolványt kaphatnak azok a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők, akiknek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét, továbbá akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, valamint azok a szülők, akik négy vagy ennél több gyermeket nevelnek a háztartásukban - írták.

A közlés szerint a szociális boltban jogosultanként, illetve gyermekenként, és naptári hónaponként kedvezményesen vásárolható mennyiségek: 6 liter tej, 6 kilogramm kenyér, 1 kilogramm cukor, 1 kilogramm liszt, 1 kilogramm rizs, 1 liter étolaj.

A nagycsaládosok esetében a kártyát a szülők kapják, de a gyermekek jogán, tehát például négy gyermek esetében négyszeres mennyiség megvásárlására jogosultak. Az adott hónapban fel nem használt kedvezmény nem vihető át a következő hónapra - olvasható.

A kedvezményezettek jelenleg az önkormányzattal szerződésben álló hét élelmiszerboltban vásárolhatják meg olcsóbban az alapvető élelmiszereket.

A következő hónapokban mind az elfogadóhelyek számát, mind a kedvezményezettek körét bővíteni kívánja az önkormányzat.