Előzetesbe helyezték a babérkoszorús ezredest

2010.05.04. 14:00
Előzetes letartóztatásba helyezték T. Istvánt, a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökségének egyik vezetőjét. T. István ellen vesztegetés gyanúja miatt indult eljárás.

Elrendelte T. István előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának Katonai Tanácsa a honvédelmi tárcánál leleplezett korrupciós ügyek miatt, vesztegetés gyanújával indult büntetőügyben. Balogh Zoltán, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője kedd délelőtt megerősítette, hogy egy embert előzetes letartóztatásba helyezett a katonai tanács, de nem nyilatkozott arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége (HM FLÜ) Nemzetközi és Szolgáltatási Igazgatóságának vezetőjéről van-e szó.

A Fővárosi Bíróság a honlapján kora délután azt közölte: költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetés miatt O. János és társai ellen a Budapesti Katonai Ügyészségen folyamatban lévő büntetőügyben a katonai tanács április 30-án elrendelte T. István gyanúsított előzetes letartóztatását, 2010. május 30-ig. A végzés nem jogerős, mivel a gyanúsított és védője fellebbezett a döntés ellen.

Múlt pénteken számolt be a stop.hu, hogy a Budapesti Katonai Ügyészség előző nap őrizetbe vette a HM FLÜ egyik vezetőjét. Azt írták, az őrizetbe vett ezredes a HM FLÜ Nemzetközi és Szolgáltatási Igazgatóságának vezetője. A Magyar Nemzet keddi számában azt közölte: a tiszt közreműködésével született megállapodásokkal kivételezett helyzetbe juttattak egyes alvállalkozókat, akik tényleges teljesítés, munkavégzés nélkül is megtarthatták megbízásaikat. Ez - mint írták - felvetheti a hivatali visszaélés és vesztegetés gyanúját. A lap a HM FLÜ egyik vezetőjét már T. István ezredesként nevezi meg, aki kiváló munkájáért Babérkoszorúval Ékesített Szolgálati Érdemjelet kapott Szekeres Imre honvédelmi minisztertől, 2007-ben.