Judit, Xénia
19 °C
34 °C

A német nyugdíjasnak is jár a kedvezmény

2010.05.05. 10:17
A Fővárosi Bíróság jogszerűnek minősítette az Egyenlő Bánásmód Hatóság Harkányi Gyógyfürdővel szembeni elmarasztaló határozatát, amelyet a magyar és a külföldi nyugdíjasok közötti eltérő belépőárak miatt hozott meg.

Az ügyben a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. fordult bírósághoz, kérve, hogy helyezzék hatályon kívül a határozatot, a bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a hatóság döntése sem anyagi, sem eljárásjogi szabályt nem sértett, ezért a keresetet elutasította.

A bíróság április 8-i, jogerős írásbeli döntése szerint az EBH tavaly szeptemberben 1,5 millió forintos bírsággal sújtotta a gyógyfürdőt, mert úgy ítélte meg: az önkormányzati tulajdonú társaság megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy különböző belépőárakat alkalmaz a magyar és külföldi nyugdíjasok tekintetében, kedvezményt pedig csak magyar nyugdíjas igazolvány felmutatásakor ad.

A hatóság kötelezte a társaságot, hogy a sérelmes helyzetet kilencven napon belül szüntesse meg.

Hiába panaszkodtak

Az eljárás megindítását egy Harkányban, illetve egy Budapesten lakó német állampolgár kérte az EBH-tól, miután a fürdő árpolitikájával kapcsolatos korábbi panaszaik hatástalannak bizonyultak.

A vizsgálat során a gyógyfürdő képviselője azzal védekezett, hogy az európai uniós államok igazolványmintáinak ismerete nélkül a pénztárosok nem tudnak kedvezményes jegyeket kiállítani a külföldi nyugdíjasoknak. Ebben a Külügyminisztérium segítségét kérték, de állítása szerint választ nem kaptak.

Az EBH elutasította a társaság védekezését, s a büntetés kiszabásának indokaként arra hivatkozott: az Európai Unió területén "tilos az állampolgárságon alapuló bármilyen megkülönböztetés", "tilos a szolgáltatásnyújtás szabadságára vonatkozó minden korlátozás a tagok állampolgárai tekintetében". Az EBH kitért arra, hogy a megkülönböztetés tilalma alól csak a közrend, a közbiztonság vagy a közegészség védelmének érdeke jelenthet kivételt.