Ma történelemből érettségiznek

2010.05.05. 06:30 Módosítva: 2010.05.05. 13:20
Az érettségi harmadik napján történelemből vizsgáznak a végzős gimnazisták és a felvételizők. Történelemből is csak 5366-an tesznek emelt szintű vizsgát.

Szerdán reggel nyolckor a történelem írásbelikkel folytatódnak az érettségi viszgák. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten 87 753-an, emelt szinten 5366-an tesznek vizsgát történelemből.

A középszintű vizsga 180 percig tart, két feladatsorból áll, egy tesztsorból és egy kifejtős válaszokat ígénylő feladatsorból. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Az emelt szintű írásbeli 240 perces és szintén két feladatsorból áll. A diákok először az I. feladatlapot oldják meg, a dolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot.

A középszintű vizsgán Hunyadi János törökellenes harcairól, a görög hitvilágról, a dualizmus gazdaságáról és a honfoglalás kori társadalomról írhattak esszét szerdán az érettségizők. Emelet szinten a nők modern kori helyzete, Bethlen Gábor fejedelemsége, a dualizmus korának nemzetiségpolitikája, a Frank Birodalom, illetve a demokratikus jogállamiság elemzése közül választhattak a diákok.

Középszinten nyolc esszékérdésből hármat kellett kidolgozni, emelt szinten tíz esszéfeladatból két egyetemes és két magyar történelmi téma megoldása volt kötelező.

Mindkét szinten a kérdések 60 százaléka a magyar, 40 százaléka az egyetemes történelemmel foglalkozik.