Egész éjjel dolgoztak a tűzoltók Miskolcon

2010.05.07. 06:33 Módosítva: 2010.05.07. 13:19
Egyelőre megbecsülni sem lehet, mekkora kárt okozott a csütörtök esti özönvíz Borsodban. Helyenként méteres víz hömpölygött az utcán.

Egész éjjel dolgoztak a tűzoltók Miskolcon, ahol csütörtökön rengeteg eső esett rövid idő alatt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta, hogy a megyeszékhelyen és a megyében zajló kárelhárítási munkákban az Egerből és a Nyírségből érkezett tűzoltók is segítettek. A diósgyőri városrészben folyamatosan szivattyúzzák a vizet.

Senki sem sérült meg

A helyzet péntek reggelre nem súlyosbodott, az eső elállt, de a miskolci tűzoltók például reggel hat óráig nem tudták még összeszámolni, hogy hány riasztásuk volt az éjjel. Sérülés nem történt, egy embert kellett egy pincéből kihozni.

Egy hidat is megrengetett az ár

Tolcsván öt családnak - húsz embernek -, Erdőhorvátiban és Vámosújfalun pedig egy-egy idős asszonynak kellett elhagynia otthonát az elmúlt este, mert az óriási esőzések miatt megáradt patakok elöntötték házaikat. Vámosújfalun a Tolcsva-patak hídját is megmozdította az áradat.

Rengeteg bejelentés érkezett csütörtökön este a Miskolci Tűzoltóság ügyeletére a késő délután a Bükkből lezúduló esővíz okozta áradások miatt.

Két embert életveszélyes helyzetből mentettek ki, egyik, szivattyúkat szállító járművüket pedig civilek feltartóztatták és csak a rendőrség közbeavatkozása után engedték tovább. A tűzoltóság éppen ezért arra kér mindenkit, hogy a vízelvezető árkok kitisztításával segítsenek.

Számos közintézményt öntött el a víz, például a Máltai Szeretetszolgálat idősek otthonát, a Szimbiózis Alapítvány épületeit és egy beteg gyerekekkel teli napközi otthonos épületet. Olyan pincéket, alagsori helyiségek is víz alá kerültek, ahol jelentős értékeket tárolnak.

Az eső miatt megáradt bükki patakok Miskolcon autókat sodortak el és házakat öntöttek el. Helyenként méteres víz folyt az utcákon.

A Nógrád megyei Mihálygergén huszonöt ház udvarát öntötte el a víz 50-150 centiméter magasságban.  A megye Ipoly-völgyi részén 25-30 milliméternyi eső esett, egyes helyeken a 40-50 milliméteres mennyiséget is elérte, jégesővel kísérve. A Mihálygergét átszelő patakon kritikus helyzet alakult ki, a víz három helyen öntött ki medréből.

Ma is lehetnek zivatarok

Az előző napihoz hasonló viharokra már nem kell számítani, de pénteken is előfordulhatnak nagyobb felhőszakadások, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.

Az OMSZ péntekre a délnyugati országrész kivételével az egész országra sárga figyelmeztetést adott ki. Ez azt jelenti, hogy ma is várhatóak nagyobb zivatarok, amit helyenként viharos széllökések, intenzív csapadék, vagy jégeső kísérhet.

Elsősorban az északkeleti területeken számítanak nagyobb felhőszakadásra.

Ön is látta?