Bajnai: Az új kormánynak türelmet kell adni

2010.05.12. 15:24
Bajnai Gordon szerint politikai, szociológiai értelemben ugyan a hatalom már kevésbé van kormányánál, jogi felelősségük az utolsó percig tart. A Magyar Narancsnak adott, csütörtökön megjelenő interjújában a leköszönő miniszterelnök hangsúlyozta: nem szeretne a sajtón keresztül üzengetve tanácsokat adni az új kormánynak, amelynek szerinte "türelmet kell adni", mert ez mindenkinek kijár, aki olyan nehéz feladatra vállalkozik, mint az ország irányítása.

Arra a felvetésre, hogy ha miniszterelnökként nem is kíván véleményt nyilvánítani a gazdasági folyamatokról, közgazdászként ezt megtehetné, úgy felelt: úgy kívánja meg az illem, hogy egy jó ideig maradjon csöndben.

"Volt egy évem arra, hogy miniszterelnökként megmutassam, én hogyan látom a dolgokat és miként próbálom megoldani a problémákat. Most máson lesz a sor. Mindettől függetlenül abban hiszek, hogy az egy éve megkezdett gazdasági pályát és utat tartani kell, erről nem szabad letérni, mert a kockázatok nagyok, könnyen újra hasra eshetünk" - fogalmazott.

Véleménye szerint a magyar politika egyik legfőbb bűne, hogy jó ideje úgy viselkedik, mintha Magyarország egy sziget lenne Európa térképén és mintha a sziget lakóin vagy vezetőin múlna csak, hogy mi történik az országban. Holott - tette hozzá - a nemzetközi környezet alakulása nagy mértékben befolyásolja a sorsunkat, amit igazolt a 2008-as válság, vagy a mostani görög krízis.

A szomszédoknál jobban kell teljesíteni

Mint mondta, világosan lehet látni, hogy az elkövetkező négy-öt évet Európa azzal fogja tölteni, hogy ezeket a soha nem látott, elképesztően magas adósság- és hiányszinteket ledolgozza. Ebben a környezetben kell Magyarországnak helyt állni, sőt jobban teljesítenie, mint a környezete.

Emlékeztetett arra: kormánya négy területen indítottunk el komoly, tíz éve halogatott változásokat. Harminc-negyven évre fenntarthatóvá tették a nyugdíjrendszert, foglalkoztatási ösztönzőket építettek be a szociális ellátások rendszerébe, az idei évtől jelentős mértékben csökkentették a munkára rakodó adókat, ezzel versenyképesebbé téve az országot - mondta.

Ide sorolta a pénzügyi rendszer megreformálását is; mint mondta alapvetően átalakították a bankok felügyeletét, a kockázat- és hitelkezelést, a bankok és az ügyfelek viszonyát, valamint érdemi folyamatokat indítottak a közbiztonság, a közösségi közlekedés, a romák integrációja vagy a minőségi felsőoktatás javítása felé.

Semmire nem maradt idő

Bajnai Gordon kiemelte ugyanakkor, hogy esélyük sem volt hozzányúlni a kétharmados többséget igénylő kérdésekhez vagy a nagyobb szervezést igénylő feladatokhoz. Felidézte, hogy ugyan kétszer is nekifutottak a párt- és kampányfinanszírozás átalakításának, a kezdeményezések elbuktak az ellenzék ellenállásán. Hozzáfűzte: nem maradt idejük az önkormányzatok vagy a választójogi rendszer reformjára sem.

"Most a kétharmad birtokában meg lehetne oldani ezeket a több évtizede nyomasztó problémákat. Persze a minősített többséget másra, a győztes párt hatalomba való bebetonozására is fel lehet használni. Rövidesen kiderül, hogy a Fidesz melyik utat választja. Adjuk meg neki a türelmet, mert ez mindenkinek kijár, aki olyan nehéz feladatra vállalkozik, mint az ország irányítása. Ezt én friss élményeim alapján mély empátiával tudom mondani" - mondta az interjúban a miniszterelnök.

A kormányfő úgy fogalmazott: soha nem ambicionálta a hatalom megszerzése, de ha egyszer sajátos körülmények között már ide keveredett, akkor az érdekelte, hogy miként lehet jó célokra használni a "jó kormányzás" antik fogalmát.

Családi deficitek

"Sajnos a kampányban erről alig esett szó, csak arról, hogy kié legyen a hatalom. Ez is azt támasztja alá, hogy nem lett volna helyes beszállni a politikába a miniszterelnöki székből. Már kinevezésemkor leszögeztem, hogy csak egy évre vállalom a feladatot. Hosszabb pihenőre készülök, komoly családi deficitjeim vannak. Fél évet adok magamnak, hogy kitaláljam, 42 évesen, ex-miniszterelnökként mi a következő inspiráló feladat. Higgyék el, nem egy könnyű feladvány" - hangoztatta.