Tűzveszélyesnek tartják a zsámbéki iskola aládúcolását

2010.05.13. 12:04
A tulajdonos keresztes nővérek rend szerint nem figyeltek a tűzvédelmi rendelkezésekre a zsámbéki Zichy-kastélyban működő iskola aládúcolásánál. Hétfőn lelakatolták az iskolát, de a polgármester újra megvizsgáltatta az épületet egy statikussal, aki szerint nincs életveszély, de aládúcolásokra volt szükség.

A Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővérek Kongregációja mindennemű felelősséget elhárít magáról a zsámbéki iskola egyes épületrészeinek szerintük szakszerűtlen aládúcolása miatt, írta Gerhard Posch, a linzi székhelyű kongregáció képviselője. A keresztes nővérek linzi képviselője szerint  a dúcoláskor figyelmen kívül hagyták a tűzvédelmi rendelkezéseket.

A keresztes nővérek tulajdonában álló zsámbéki Zichy-kastélyban 2005 óta az épületet bérlő premontrei szerzetesrend működtet iskolát. A két rend perben áll egymással, többek között az augusztusban lejáró bérleti szerződés és az iskola további sorsa miatt robbant ki konfliktus.

Hétfőn a keresztes nővérek Lovas Lajos zsámbéki polgármester szerint előzetes egyeztetés nélkül, omlásveszélyre hivatkozva lakatolták le az épületet. A keresztes nővérek szerint viszont a fenntartó rend elutasította ajánlatukat az előzetes tárgyalásokra, az iskola vezetése pedig értesült az épület várható lezárásáról.

A keresztes nővérek korábbi szerkezeti és statikai vizsgálatokra hivatkoznak, amelyek szerintük megállapították, hogy az épület állaga az elmúlt években jelentősen romlott. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal április végén kelt határozatában életveszély miatt megtiltotta az iskola két szárnyának használatát, és további vizsgálatot rendelt el.

Lovas Lajos polgármester szerint viszont egy 2009. októberi statikai szakvélemény nem jelzett omlásveszélyt. A polgármester hétfőn délelőtt újra megvizsgáltatta az épületet egy statikussal, aki megerősítette, hogy nincs életveszély. A szakember szerint az aládúcolások után az épület használható, így aztán a lakatot eltávolították, és folytatódott a tanítás.