Schmitt dönthet a nemzetbiztonsági bizottság elnökéről

2010.05.14. 12:03 Módosítva: 2010.05.14. 12:51
A szocialisták nem fogadják el, hogy jobbikos legyen a nemzetbiztonsági bizottság elnöke. A Fidesz ragaszkodik hozzá, hogy még pénteken megalakuljanak a testületek, ezért a párt frakcióvezetője felkérte a házelnököt, hogy tegyen javaslatot a bizottsági tisztségekre.

A parlamenti pártok pénteken délelőtt sem tudtak megállapodni a bizottsági tisztségek felosztásáról, így nem írták alá teljes terjedelmében az ötpárti megállapodást, helyette újabb vitába kezdtek.

Az MSZP a keddi szóbeli egyezséghez képest új állásponttal érkezett a pénteki találkozóra. A szocialisták kedden még átengedték a Jobbiknak a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját a költségvetési bizottság vezetéséért cserébe.

03

Pénteken ehhez képest azt kérték, hogy a költségvetési mellett a nemzetbiztonsági bizottságot is ők vezethessék, illetve, hogy a Jobbik még tagságra se delegálhasson képviselőt ebbe a testületbe.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető csaknem kétórás vita után megállapította, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak megegyezni, ezért az új házelnök feladata lesz, hogy javaslatot tegyen a bizottsági tisztségekre. Egy alkotmánybírósági határozatra hivatkozva azt mondta, hogy minden frakciónak kell legalább egy tagot delegálnia minden bizottságba, így az MSZP javaslata nem elfogadható.

Azt is közölte, a Fidesz ragaszkodik ahhoz, hogy még pénteken felálljanak a bizottságok, ehhez azonban nem szükséges, hogy az ellenzéki pártok betöltsék tisztségeiket. "Addig nem megyünk ma haza, amíg fel nem áll a bizottsági struktúra."

Utalt arra, hogy az eredeti javaslatokban az MSZP a nemzetbiztonsági, a Jobbik a költségvetési bizottság elnöki posztjára jelezte igényét, és hogy erről mindenképpen tájékoztatja majd Schmitt Pált.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője elmondta, hogy addig nem tesznek személyi javaslatot bizottsági tisztségviselőkre, amíg nem derül ki, hogy a bizottságokat milyen pártok vezethetik. Ez azt jelenti, hogy kivárják Schmitt Pál javaslatát, majd az MSZP-frakció titkos szavazással dönt a tisztségekről - ez csak a jövő héten várható.

A Jobbik továbbra is ragaszkodik a nemzetbiztonsági bizottsághoz, de ha Schmitt másként dönt, kénytelenek lesznek azt tudomásul venni.ű

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője korrekt megoldásnak tartja, hogy a Fidesz a házelnök kezébe adta a jogot, hogy döntsön a bizottsági tisztségekről.