Az évszázad árvizét várják Ipolytarnócon

2010.05.16. 10:22
Minden idők legnagyobb árvizére számítanak Ipolytarnócon. A település veszélyeztetett lakóházainak bejáratához több száz homokzsákot helyeztek el védekezésként.

Szabó Tibor, Ipolytarnóc polgármestere elmondta: településüknél az eddigi legnagyobb árvíz idején 410 centiméterre emelkedett az Ipoly vízszintje - akkor a faluszélen két utca lakóházait vette körbe a víz. A Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóságtól kapott tájékoztatás szerint a következő napokban a huzamos esőzés miatt ettől magas vízszintre kell számítani, ugyanis a szlovákiai víztározók is megteltek, az árhullámot nem tudják csillapítani. Szombaton 360 centiméteren állt a víz Ipolytarnócnál, de néhány óra alatt fél métert is emelkedhet a folyó vízszintje.

Ipolytarnócon ezzel együtt az elmúlt évek árvízhelyzetéhez képest nyugodtabbak, ugyanis az elmúlt napokban hétszáz homokzsákkal erősítették meg a leginkább veszélyeztetett házakat védő kisebb gátat, a folyó visszaduzzasztását pedig remélhetően megakadályozták azzal, hogy a Botos-patak medrét a katasztrófavédelmi szakemberekkel kimélyítették, s a lakóházak védelmiére is homokzsáktorlaszokat emeltek.

Ha mégis elöntené az ár a házakat, használaton kívüli iskolájuk rendelkezésre áll, a legutóbbi árvíz után ugyanis már állandóra hagyták meg az ágyakkal berendezett tantermi szükségszállást - tette hozzá Szabó Tibor.