Az időjárás segít az árvíz ellen védekezőknek

2010.05.22. 19:38 Módosítva: 2010.05.22. 19:38
Alig esettt az eső az országban, így apad a Hernád, a Bódva és a Sajó is. A Tisza 850 centiméternél tetőzhet Szolnoknál. Jelenleg már 160 ezer hektár van víz alatt, az árvíz után a belvíz okoz problémákat.

A javuló időjárás miatt folyamatos az apadás az észak-magyarországi folyók felső szakaszán, a Bódva átázott töltése miatt azonban továbbra is kritikus a helyzet Edelénynél és a Sajó torkolatánál.

Az elmúlt 24 órában - Siófok és a főváros térségét leszámítva - nem esett számottevő csapadék az országban, és az előrejelzések szerint szerdáig nem is várható újabb ciklon érkezése.

A Hernád így a teljes szakaszon tovább apadt, míg a Sajó és a Hernád alsó szakaszán az árhullám lassan vonul le, ezért itt továbbra is magas vízszintek fordulnak elő. Csökken a Bódva vízszintje, ugyanakkor árad a Bodrog és a Tisza.

A Tiszán egy kisebb árhullám kialakulása kezdődött meg a felduzzadt mellékfolyók hatására, Tokajnál ezért már másodfok feletti készültséget jelentő vízszint jelentkezett. A folyó szombat hajnalban Vásárosnaménynál tetőzött, felette apad, alatta még árad. A védvonalakon Szabolcsveresmartig másodfokú, Vásárosnaményig elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között két védelmi szakaszon másodfokú, a Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A számítások szerint akár a 850 centimétert is elérheti Szolnoknál a Tiszán jelenleg levonuló árhullám, a Tisza középső szakaszán egyébként várhatóan végig harmadfokot meghaladó vízállásokkal vonul le az árhullám.

Szombatra másodfokú árvízvédelmi készültség mellett tetőzött a Fekete-Körös Remeténél. Tovább árad a Kettős-Körös, a folyón jelenleg elsőfokú a készültség. Gyengén árad a Sebes- és a Hármas-Körös, valamint a Berettyó, a folyókon a tetőzésre vasárnap lehet számítani készültségi szint körüli vízállásnál.

A Velencei-tónál a duplájára - a korábbi másodpercenkénti 1500 literről, 3 ezer literre - növelték a leeresztett víz mennyiségét, az apasztásra a tó magas vízszintje miatt van szükség. Eközben megkezdték a fehérvárcsurgói tározó apasztását is.

Egyre több út járható

A levonuló árvíz után egyre több út járható, ha csak fél szélességben is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, néhány úton azonban továbbra sem lehet közlekedni; Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra személyautóval még mindig nem lehet behajtani. Nem lehet közlekedni a Hernádszentandrás-Pere és a Hernádszentandrás-Encs közötti úton, Bőcs belterületén, a Sajólád-Bőcs valamint a Bodrogolaszi és Sárospatak közötti úton.

Teljes az útzár a Ládbesenyő-Edelény, a Felsőgagy-Krasznokvajda, a Tiszaújváros-Kesznyéten közötti út egy-egy szakaszán, miként a 26-os utat Sajókazával összekötő bekötőúton, a Sajókaza és Felsőnyárád, illetve a Köröm-Girincs közötti úton. Több helyen 30-50 centiméteres a vízátfolyás.

Ároktőnél és Tiszalúcnál nem működik a tiszai komp, utóbbi helyen a pontonhidat is szétszedték. Nem jár a  komp a Sajón, Muhi és Köröm között.

Jelenleg már 160 ezer hektár van víz alatt, amelynek mintegy fele a vetés-szántó terület.  A Borsod megyei Bőcs településen bár a Hernád az utóbbi napokban lassú apadásba kezdett, a kiömlött folyó még mindig kettészeli a települést, most már a belvíz okoz problémát, negyven lakóház került veszélybe, a vízügytől várják a segítséget.