Folyamatos az apadás, de a készültség még tart

2010.05.25. 12:08 Módosítva: 2010.05.25. 12:09
A Tiszán és a borsodi folyóknál még fenntartják a készültséget, de a víz országszerte apad. Elzárt település már sehol sincs, a Kőrösök mentén pedig feloldották a készültséget. Az M1-es lezárt szakaszáról csak hetek múlva derülhet ki, hogy kell-e további munkálatokat végezni.

Apad a Sajó, a Bódva és a Hernád, de továbbra is 130 kilométeres szakaszon tartanak rendkívüli készültséget - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára kedden.

Kóthay László elmondta: 1528 kilométernyi fővédvonalon tartanak fenn különböző szintű védelmi készültséget. A délutánra várható csapadék miatt pedig a Felső-Tisza kárpátaljai szakaszáról és a Szamosról újabb árhullám jöhet.

A tiszai árhullám jelenleg Tiszabercel térségében tetőzik, alatta lassan árad. A folyó védvonalain Zsurk és Szabolcsveresmart között elsőfokú, Tokajig másodfokú az árvízvédelmi készültség. Az igazgatóság működési területén jelenleg 148 kilométer hosszú védvonalon másod-, 89 kilométeren pedig elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a kedvező időjárás és a folyamatos belvízi védekezés hatására kis mértékben tovább csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága. Jelenleg közel 19 ezer hektárt borít belvíz, amelyből több mint hatezer hektár vetés vagy szántó.

2010. május 23.: Egy nő gázol lovával egy vízzel elöntött utcán a Borsod-Abaúj-Zemlpén megyei Bőcsön. A kedvező időjárásnak köszönhetően ütemesen, bár lassan apadnak az elmúlt napokban árvizet hozó folyók. (Fotó: Balogh Attila)
2010. május 23.: Egy nő gázol lovával egy vízzel elöntött utcán a Borsod-Abaúj-Zemlpén megyei Bőcsön. A kedvező időjárásnak köszönhetően ütemesen, bár lassan apadnak az elmúlt napokban árvizet hozó folyók. (Fotó: Balogh Attila)

A Bodrogon Felsőbereckinél folytatódott az apadás, Sárospataknál viszont harmadfokú készültség mellett tetőzik a folyó.

A Kaposon változatlanul, immár ötödik napja tart a tetőzés, a vízszint 434 centiméter.

A Kőrösökön viszont véget ért a készültség. Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága egy nap alatt 770 hektárral csökkent, így megszüntették a védelmi készültséget jelenleg 11 ezer 560 hektár van víz alatt. 

Nincs már elzárt település Borsod megyében

Kohánka István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese szerint az utak egyre jobban járhatók a megyében. A védekezésben is egyre kevesebb emberre van szükség, de Edelényben még mindig súlyosabb a helyzet a Bódva átázott töltése miatt - tette hozzá.

2010. május 22.: Edelényi lakosok vizsgálják az apadó Bódva patak gátjának állapotát. (Fotó: Vajda János)
2010. május 22.: Edelényi lakosok vizsgálják az apadó Bódva patak gátjának állapotát. (Fotó: Vajda János)

Azokon a helyeken, ahonnan a víz visszahúzódik, megkezdődik a szivattyúzás, valamint a fertőtlenítés. Az ár- és belvíz legkritikusabb időszakában csaknem kétezer embernek kellett elhagynia otthonát. Közülük még 174-en nem térhettek haza.

Miskolcon már nem kell forralni a vizet. Az ÁNTSZ még május közepén rendelte el az egy perces forralást a Szinva térségében élőknek, de a vízminőség újra kifogástalan, és biztonságosan fogyasztható.

Hetekig vizsgálják az M1-es lezárt szakaszát

Hetek múlva derülhet csak ki, hogy kell-e további munkálatokat végezni az M1-es autópálya múlt héten lezárt szakaszán, és ha igen, milyen munkákra van szükség - közölte az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője.

Winkler-Virág András tájékoztatása szerint most is vizsgálják a szakaszt, de azt csak később lehet megmondani, hogy milyen munkákra lesz szükség, s ezek elvégezhetőek-e az útpálya megbontása nélkül.

Az autópályát múlt szerdán kellett lezárni a Cuhai-Bakony-érnél a pályát, mert a víz alámosta az útszakaszt. A lezárás szinte azonnal forgalmi káoszt okozott a térségben. Hegyeshalom felé péntek hajnalban mindkét sávon megindulhatott a forgalom, aznap este pedig a főváros felé is megnyitották az utat, óránkénti száz kilométeres sebességkorlátozás mellett.