Orbán: Új alkotmány kell

2010.05.25. 15:36
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Schiffer üdvözölte hogy a kormány több munkahelyet, energiahatékonyságot, családbarát munkahelyet, a magyar áruk védelmét is ígérte. A párt saját javaslatait is a kormány figyelmébe ajánlotta.

  • Lamperth Mónikát tudosítónk kuncogásra bírta.

    A frissiben alkotmányozó parlamenti képviselővé avanzsált MSZP-s képviselők közül elsőként Lamperth Mónikát sikerült elcsípni. A képviselőnő kuncogott az alkotmányozó szerepen, szerinte Orbán Viktornak arról is beszélnie kellett volna, hogy miként képzeli el a demokratikus intézményrendszer átalakítását.

    Távozóban az Index-olvasóknak azt üzente, hogy Orbánnak semmi keresnivalója a családokban és az ő családjában: ne akarja megmondani, hogy erősödnie kell-e a nők családon belüli szerepének, mert ahhoz semmi köze.

  • Schiffer András az LMP frakcióvezetője arra emlékeztet, hogy szerdán lesz az őszödi beszéd elmondásának negyedik évfordulója. Szerinte most Orbánnak nem kell tartania, hogy hazugságon kapják, mert nem is mondott semmi konkrétumot.

  • Vona Gábor szerint álmatlanságra lehet gyógyszer a kormányprogram. Vona ezzel befejezte, jön az LMP.

  • Az egykori MSZMP-s csúcsvezetőket zárjuk ki a politikából és ne legyenek luxusnyugdíjaik. Szerinte töröljék el a mentelmi jogot.

    A Magyar Gárda szerinte törvényes válasz volt a közbiztonság problémáira. "Ezek tisztességes magyar emberek" - mondta a betiltott szervezet tagjairól. Legyen nemzeti konzultáció a gárdáról, javasolta.

    "A Jobbik nem szélsőséges párt, hanem nemzeti radikális párt" - tette hozzá.

  • Dicséri a Fideszt azért is, mert a program szerinte nem orosz-ellenes. A Jobbik elnöke szerint India, Kína és különösen az arab világ felé kellene nyitni.

  • A multik megadóztatását hiányolja a programból Vona. "Nyessük vissza az állami támogatásokat!" - mondta a multikról. Az EU-tagság költségeit is átnézné.

    Vona méltatja, hogy a kormány az építőipart, a mezőgazdaságot és a turizmust fejlesztené, "csak ne álljunk meg félúton" - mondta.

    13
  • "Ami le van írva benne, az nem rossz" - értékelte Vona Gábor a kormányprogramot, és közben Jurassic Parknak nevezte a szocialistákat.

    Vona azt szeretné, ha tiszteletből kivennék a "forradalom" szót az Orbán Viktor által kezdeményezett politikai nyilatkozatból, mert kár egy választást 1848-hoz vagy 1956-hoz mérni.

  • Azért nincs konkrétum, mert:

    Nem tudják mit tegyenek? Vagy nem mernek előállni konkrétumokkal? Talán valamilyen nemzetközi elkötelezettség miatt nem lehet beszélni konkrétumokról?

     

  • A kormányprogram Vona Gábor szerint egy nagy beveztő, tárgyalás és befejezés nélkül. Számokérhetetlen a program, mert nincsenek benne konkrétumok. Sok benne viszont a lírai elem.

    "Hahó, megnyerték a választásokat, el kéne kezdeni kormányozni!" - fordult a fideszesekhez a Jobbik elnöke.

  • Vona Gábor a Jobbik nevében szól most hozzá a kormányprogram vitájához.

    Hogy ez forradalom-e ez, azt majd a történelem dönti el Vona Gábor szerint. Az szerinte történelmi máris, hogy Mesterházy Attila bankározott az előbb, viccesen leproletározta a Házban lévő MSZP-seket.

  • Rétvári összességében a kitűzött célok megvalósítására alkalmasnak tartja a Fidesz és a KDNP kormányprogramját. A KDNP támogat minden kezdeményezést, ami erősíti az átláthatóságot, a hatalom ellenőrizhetőségét, jelentette ki. Szerinte ugyanis a transzparencia hiánya miatt ingott meg az állampolgárok hite a kormányzásban.

  • Beszéde a család fontosságáról szóló részében Rétvári Bence megemlítette, hogy még a Parlamentben sincs lehetősége egy kisgyermekes látogatónak vagy képviselőnek, hogy két percre félrevonuljon. Ezt nagyon megtapsolta az LMP-s Mille Lajos - az LMP képviselőnői folyosói beszélgetésben már felvetették a problémát, hogy nincs lehetőségük gyermekük elhelyezésére.

  • Az elszámoltatás alapja a tövény előtti egyenlőség, jelentette ki Rétvári, majd gyorsan ellentmondott önmagának, hiszen szerinte a közérdekkel visszaélőkre súlyosabb büntetést kell kiszabni. Áldozatközpontú büntetőjogról beszélt, az ítélkezés középpontjába így a sértett kerülne, azaz a cél a sértett lelki és anyagi kárpótlása lehet majd.

  • Az államnak a közérdeket kell szolgálnia, mondta Rétvári, majd gyurcsányi evidenciadefiníciót adott: a közérdek a köz érdeke, nem magánérdek. A munkahelyteremtés két célcsoportra koncentrál, az alacsony képzettségűekre, akiknek a turizmus adhat munkát, illetve a külföldre vágyó fiataloknak, akiknek meg a kutatás-fejlesztés. A közmunkaprogramok fontosságát is hangsúlyozta, bár nincs olyan szakember, aki szerint a közmunkaprogramoknak bármi értelme lenne.

  • Rétvári előképként Tisza Kálmán és Bethlen István kormányát hozta fel, akik mind nagy átalakulások közepette stabilizálták az országot. A helyzet ma sem rózsás. "Másfél millió embernek nincs barátja" - idézett egy felmérésből. A kormány eltökélt a társadalmi kapcsolatok újjáépítésében is, ezért támogatja a sportot, meg a civil szervezeteket is, illetve kinyújtják a kormány kezét az egyházak felé is. A kormánypolitika közösséget formáz, "először is egymás megismerését ösztönzi".

  • Rétvári szerint az MSZP önellentmondásba keveredett, mert míg a kormányprogramból a konkrétumokat hiányolja, az ellen is ágál, hogy túl sok konkrét törvényjavaslatot terjesztett be a Fidesz és a KDNP a ház elé. A kormányprogram szerinte az eddigiekkel szemben nem fölülről vagy kívülről, hanem belülről kíván építkezni. "A következő kormány nem paternalista, hanem cselekvő emberek együttműködésére épül" - mondta. Ezután ő is a gazdaságban tornyosuló bürokratikus akadályokról beszélt, majd hirtelen a jogállam fontosságára váltott, a gondolatot pedig a kormány becsületének megörzésével zárta.

    11
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Rétvári Bence, a KDNP vezérszónoka Orbán felszólalásából a legyen mindenki nyertes gondolatát emelte ki. "Mindenki nyer, senki sem veszít" - idézte Dopeman előadóművészt. Rétvári szerint kifordult értékrendünket példázza, hogy a kormányprogrammal szemben az egyik kifogás, hogy ugyanaz, mint a Fidesz választási programja.

  • Már Dzurinda sincs velünk, de legalább nem venné el a szlovák állampolgárságot a magyaroktól. Kapcsoljuk Pozsonyt:

    A legnagyobb ellenzéki párt, az SDKÚ-DS elnöke szerint is nagyon rossz a kettős állampolgárságról szóló magyar törvénytervezet. Mikulas Dzurinda szerint "rossz, helytelen és nem perspektivikus lépés, mert Európában feszültséget, diszharmóniát és békétlenséget szül" és "Orbán Viktor Európát konfliktusokba és feszültségekbe rángatja". (Új Szó)

    Dzurinda pártja ugyan "határozottan és világosan" elutasítja a magyarországi törvényt, de azzal nem értenek egyet, hogy a magyar állampolgárságot felvevőket megfosszák szlovák állampolgárságuktól. Ehelyett saját ellentörvény beterjesztését tervezik.

  • Mesterházy Attila azt is kifogásolta, hogy a Fidesznek mindig csak kormányon fontos az együttműködés, az elmúlt nyolc évben minden együttműködést elutasítottak. "Aki nincs velünk, az nincs" - így foglalható össze Mesterházy szerint a Fidesz elképzelése az együttműködésről.

  • Mesterházy számonkérte az azonnali és radikális adócsökkentés ígéretét is. Szerinte még a célok közül is hiányzik pár, például a válságkezelés folytatásának ígérete, illetve az euró bevezetésének céldátuma. A Bajnai-kormány által kidolgozott pályát a piaci elemzők is értelmezni tudták, és el is fogadták. "Magyarország nyitott piacgazdaságként nem tud saját modellt működtetni" - intette a Fideszt. Hiányolta még a munkavállalók érdekképviseletét is, amit szerinte az MSZP teljesít. Szerinte a Fidesz inkább "a tőke, a bankárok" érdekeit képviseli. A Fidesz képviselői hangosan kacagtak azon, hogy most az MSZP bankárkormányozik.

  • Mesterházy először kifogásolta, hogy csak két napot kaptak a kormányprogram áttanulmányozására, de átolvasva rájött, hogy a Fidesz "jól lőtte be az időkeretet", hiszen két nap bőven elég volt az átoörgetésére. "Való igaz, hogy fontos a munka, a család, az egészség, a nyugdíjasok, csak az nem derül ki, hogy hogyan, miként akarják ezt megvalósítani" - vetette a Fidesz szemére, majd tovább sorolta, hogy még hol merül fel a hogyan és a miként, illetve a mikor és a miből kérdése.

  • Kapcsoljuk Pozsonyt.

    Pavol Hrušovský kereszténydemokrata frakcióvezető kritizálta a szlovák parlament ülésének rendjét, mert a meghívóban olyan téma is szerepelt, ami végül kimaradt a napirendből (szlovák állampolgársági törvény módosítása). Anna Belousovová (SNS) azzal vágott vissza, hogy Hrušovskýék megint összejátszanak a magyarokkal.

  • Mesterházy szerint Orbán nagyon helyesen arról beszélt, hogy a győztesnek nem igaza, hanem feladata van. De szerinte Orbán az első feladatot, a kormányprogram összeállítását máris elbukta. "Ha ez iránytű, akkor hiányzik belőle a tű" - mondta. A kormányprogramot frázisgyűjteménynek, "a nemzeti szemfényvesztés programjának" nevezte. "Az illúzionisták szórakoztatóak a cirkuszban, de életveszélyesek a parlamentben" - mondta, majd magát a programot kérte számon a Fideszen.

    10
  • "Nagyon köszönöm a figyelmet" - kezdte vezérszónoki felszólalását Mesterházy Attila, miközben a kormányzati padsorok nagy mozgolódásba kezdtek, sokan kisétáltak. Mesterházy szerint nem volt forradalom, a Fideszre 17 ezerrel szavaztak többen, mint négy éve az MSZP-re és az SZDSZ-re. Mesterházy bele se mer gondolni, hogy ha nagyobb többséget kap a Fidesz, akkor már "új honfoglalásról beszélnének". "Elnök úr, őn nem rendszerváltásra kapott felhatalmazást, hanem kormányzásra" - szólította meg Orbánt.

  • Az elmúlt nyolc évben "évtizedes, évszázados értékeink cáfolódtak meg", állította Navracsics. Szerinte azok, akik becsületesek voltak, vesztesekké lettek. Ennek véget akarnak vetni. "Magyarország ismét a becsületes emberek országa lesz" - ígérte meg újra, ahogy tette azt már a választási kampányban is. "Helyre kell állítani a hétköznapok normalitását" - foglalta össze, de ehhez szükség van a politika megváltoztatására is, arra, hogy a parlamentben együttműködés legyen. "Egy jövőben hiszünk, és az a szabad, demokratikus Magyarország" - mondta. "Lesz sok pont, amiben nem értünk egyet, de együtt kell működnünk, zárta felszólalását.

  • Navracsics szerint az állam működésének átalakítása a pazarlás végét jelenti. A magyar állam ma nem segíti a gazdaságot a felzárkózásban, inkább akadálya a fejlődésnek. De nemcsak az állami szolgáltatásokat, a gazdaságpolitikát is át kell alakítani, mely most hiányában van a távlatos vízióknak. A jövőben viszont megint jó lesz vállalkozónak lenni.

  • cikkünk a témában:

    Magyar, szlovák – két jó barát

    Egy üdítő írás a puskaporos hangulatban.

  • A Fidesz eddig beterjesztett javaslatai is a korszakhatár kijelölését szolgálják, mondta Navracsics. És ezt szolgálja a 2006. szeptember-októberi rendőri túlkapások áldozatainak kárpótlása is. A kettős állampolgárságról szóló törvény pedig azt szimbolizálja, hogy vége a kirekesztő politikának "sem szociális, sem etnikai, sem gazdasági alapon nem lehet kizárni senkit" a nemzetből.

  • Navracsicsék 2002 óta gyanakvással nézték a kormány programját, mert szerintük az nem a jövő jólétjéhez vezet. Szerintük nem a megszorítás a jóléthez vezető út. A következő percekben az elmúlt évek szocialista kormányzását bírálta, sok újdonságot nem mondott. "Le kell zárnunk a politikai hazugság korszakát" - zárta felszólalása ezen részét. Programjukat szerinte 2007-ben kezdték kidolgozni, 2008-ban, 2009-ben és végül 2010-ben részletezve azt. "Amit 1998-2002 között nem tudtunk megvalósítani, mert koalíciós kormányzásra kényszerültünk, azt most megvalósítjuk" - jelezte megint, hogy bár új korszak kezdődik, a Fidesz a folyamatosságot is képviseli.