Heves zivatarzóna, óránként ötvenezer villám Magyarország felett

2010.05.25. 18:19 Módosítva: 2010.05.25. 22:01
Folytatódik a viharszezon. Kedd este zivatarzóna érte el Magyarországot, az OMSZ vörös riasztást adott ki, de kisebb-nagyobb viharkárokat éjjelig csak Veszprém megyéből jelentettek. Bakonycsernyét megint sárlavina öntötte el. A meteorológiai szolgálat villámlokalizációs rendszere a leghevesebb órában csaknem 50 000 villámot regisztrált.

Harmadfokú, vörös riasztást rendelt el kedden kora este az Országos Meteorológiai Szolgálat a közép-magyarországi, a közép- és dél-dunántúli, valamint a dél-alföldi régióra a heves zivatarok miatt.

A négy régióban vártak heves zivatart 90 kilométeres széllökésekkel, jégesőkkel, a legkritikusabb helyeken akár 20-25 milliméter csapadékkal.

Zivatar Budapesten

Budapesten fél hétkor kezdett szakadni az eső, néhol jéggel, majd bő fél óra múlva kisütött a nap. A viharhelyzetről percről percre jelentő  időkép.hu szerint este tízkor vonalba rendeződtek a zivatarok, a Balatontól északra és a nyugati határszél mentén új cellák pattantak ki. Erős viharokat és heves villámtevékenységet jelentettek az Alföld déli részéről is.

Mogyoró nagyságú jégdarabok estek Veszprémben, Herenden, Pápán, Bándon, Bakonybélen, Városlődön.

A Fejér megyei Bakonycsernyét sár- és iszaplavina öntötte el. A településre háromnegyed óra alatt 25-30 milliméternyi eső zúdult, a víz a  magaslatokról az útra hordta a földet és a sarat.

A falut két és fél hét alatt másodszor öntötte el a sár, majd a 10-11 nappal ezelőtti hatalmas esőzések következtében a megáradt Gaja és Súri patak ellen kellett védekeznie a község lakóinak.

Több mint 100 esethez riasztották a tűzoltókat a viharkárok miatt Veszprém megyében kedd délután és este - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelem ügyeletese az MTI-vel. A legtöbb riasztás Pápa, Herend, Nemesvámos, Bakonybél térségéből és Veszprémből érkezett. A tűzoltóknak a nagy mennyiségű csapadék, jégeső és fakidőlések adnak munkát, illetve újra kiöntött a Séd patak Herendnél. Az ügyeletes közölte, hogy segítséget kellett kérniük a Vas megyei tűzoltóktól is, mert a megyében található 10 tűzoltóautó nem győzi a munkát.

Szerdán északon, északkeleten lehet intenzív zivatarok kialakulására számítani.