Elhúzódó árvízi védekezésre számítanak Szolnokon

2010.05.31. 20:38

Akárcsak negyven éve, most is hosszan tartó védekezés várhat a szolnokiakra, mondta Lovas Attila, a térségi vízügyi igazgatóság vezetője hétfői sajtótájékoztatóján. A rendkívül heves, nagy intenzitású záporok okozta árhullám miatt 1970-ben másfél hónapon keresztül volt 700 centiméter feletti a vízállás Szolnoknál, elhúzódó védekezésre kényszerítve a vízügyeseket. Az áradó folyón hétfőn 853 centiméteres vízállást regisztráltak, amely elmarad az akkori értéktől.

Elrendelték az elsőfokú készültséget a Tiszán Szegednél, miután hétfő délutánra a folyó vízállása meghaladja a 650 centiméteres szintet, mondta Andó Mihály, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető helyettese. Szerinte a tiszai árhullám csúcsa várhatóan a hét második felére ér az alsó folyószakaszra. A tetőzés Mindszentnél és Csongrádnál a másodfokú szint - 750 centiméter - körüli vízállással, Szegednél másodfok alatt várható.

Jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hármas-Körös bal parti árvízi védvonalán, valamint hétfő déltől az Alsó-Tisza teljes szakaszán, összesen mintegy 254 kilométeren.

Hétfő este tetőzhet Bőnynél a Cuhai-Bakony-ér, ha nem kap újabb csapadék-utánpótlást. a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint ez az egyetlen falu Győr megyében, ahol árvízi védekezés folyik.

Készülnek a Balatonnál

A katasztrófavédelem szakemberei arra kérték az érintett dél-balatoni önkormányzatokat, hogy készüljenek fel a víz elleni védekezésre a napokban várható, jelentős mennyiségű csapadék és az erős északi szél miatt.

Koncz András, a katasztrófavédelem ügyeletese azt mondta, hogy a nagy mennyiségű csapadék miatt hétfőn a 7-es számú főúton Balatonkeresztúrnál rövid időre le kellett állítani a forgalmat, majd sebességkorlátozást vezettek be az úton áthömpölygő víz miatt. A fő problémát a néhol elhanyagolt állapotú csapadékvíz-elvezető árkok telítődése, elzáródása okozta.

Elárasztják a Szigetközt

Elsőfokú készültség keretében zajlik hétfőtől a Szigetköz szokásos elárasztása. A mesterséges elárasztást évente, kétévente végzik a vízügyi szakemberek az ökológiai egyensúly megtartása érdekében, az árasztással a növények megújulását és a rágcsálók elpusztítását segítik elő. A víz ártéren belül marad, a térséget nem veszélyezteti. Az ár várhatóan egy-két hétig marad a Szigetközben, majd leengedik.