Piros riasztást adtak ki az eső miatt

2010.05.31. 11:48 Módosítva: 2010.05.31. 13:47
Négy régióban rendkívül sok csapadékot jósolnak, helyenként akár 80-90 mm eső is hullhat. Lassú javulásra csak a hét második felében számíthatunk.

Piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a közeledő vihar miatt Észak- és Közép-Magyarországon, valamint a dél- és közép-dunántúli régióban hétfő éjfélig.

Ezeken a területeken rendkívül nagy esőzés várható. Az északi országrészben, valamint a dél- és közép-dunántúli régióban a heves zivatarokat jégeső és erős szél kísérheti.

Emellett a Nyugat-Dunántúlra és a Dél-Alföldre narancssárga figyelmeztetést adtak ki, ahol szintén nagy mennyiségű eső és viharos szél várható. Az észak-alföldi régióban citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Csonka Tamás, a szolgálat munkatársa elmondta, hogy kedden is hasonló időjárás várható, mivel a ciklon megreked a közép-európai régióban.

Csütörtökig húsz fok sem lesz

Az időkép.hu előrejelzése szerint a Dunántúlon és az északi országrészben 50-70 mm, helyenként akár 80-90 mm eső is hullhat. Ez feltehetően további problémákat fog okozni az ár- és belvíz sújtotta területeken. Ennél kevesebb mennyiségű esőre a nyugati határszélen és az Alföldön élők számíthatnak.

A hőmérsékletek is jelentősen visszaesnek, kedden többnyire 15 fok alatt maradnak, de helyenként még a 10 fokot sem fogják elérni. A hét második felében javulás kezdődik, csütörtökön már 20 fok feletti maximumok is lehetnek.

Pécsre már megérkezett az ítéletidő. A Lámpás völgyből egy háromfős családot kellett kitelepíteni a lezúduló eső miatt, a Pipacs utcát pedig elöntötte a víz.