Vérből csináltak volna nagy üzletet Moszkvában

2010.05.31. 14:52
Tagadta, hogy lopta volna azokat az egészségügyi bizniszben milliárdokat érő adatokat Harmat Zsolt Gábor, akit a magyar hatóságok 2008 elején rajtaütéssel fogtak el a Ferihegyi reptéren, mielőtt Moszkvába vitte volna őket. A precedens jellegű ipari kémkedési ügy tárgyalása hétfőn kezdődött a Fővárosi Bíróságon. Harmat a Fidesz-közeli Kékessy család és a baloldali kötődésű üzletemberként ismert Nyíri Viktor közös vállalkozása, a Diachem Kft. nevében ütötte volna ki egy orosz üzletből régi munkaadóját, a Diagon Kft.-t.

Kern bírósággal fenyeget minket, de a folyamat évekig is eltarthat, ahogy a magyar jogi folyamatokat ismerem – ezekkel a szavakkal bíztatta orosz tárgyalópartnerét további együttműködésre Harmat Zsolt Gábor, miután régi munkahelyén, a Kern József tulajdonában álló Diagon Kft.-nél észlelték, hogy óriási mennyiségű céges dokumentációt vitt magával, amikor a konkurenciához ment dolgozni. Harmat számításába azonban hiba csúszott, néhány hét múlva, 2008 tavaszán a magyar nyomozó hatóságok a Ferihegyi reptéren elfogták, amikor laptopján a lementett adatokkal megpróbált Moszkvába utazni. Letartóztatták, majd házi őrizetbe került.

11 ezer fájllal mentek el

Harmat és egykori munkatársa, Torma Lajos, valamint a konkurencia, a Diachem Kft. ügyvezetője, Pallai Zsolt ügyének tárgyalása hétfőn kezdődött a Fővárosi Bíróságon. Az ügyész szerint a Diagon volt alkalmazottai összesen mintegy 11 ezer fájllal távoztak a cégtől.

A VPOP kiemelt ügyek osztálya által végzett nyomozás szerint döntő bizonyítékok kerültek a hatóság birtokába arról, hogy ők hárman a Diagontól eltulajdonított szabadalmakat, üzleti titkokat és egyéb adatokat a Diachem Kft-n és a GenoID Kft.-n keresztül haszonszerzési célzattal akarták továbbértékesíteni.

A vevő az orosz Lytech (oroszul Lityek) részvénytársaság lett volna. A reptéri elfogás és az azt követő házkutatások során lefoglalt adathordozókon talált információk alapján a bírósági tárgyaláson az ügyész az iparjogvédelmi jogok különösen nagy értékre történő megsértésével és gazdasági titkok megsértésével vádolta meg az ügy három vádlottját. A nyomozati anyagok szerint a dokumentáció az oroszországi Puschinoban tervezett hematológiai oldatgyártás megvalósításának lépéseit és terveit tartalmazta.

Az oroszokkal eredetileg a 6 milliárdos éves forgalmú Diagon vette fel a kapcsolatot, és hosszas tárgyalást folytatott az orosz Lytech-hel arról, hogy a cég szabad kapacitással rendelkező, Moszkvához közeli gyárában beindítsák a tesztek gyártását. A tervek szerint a Lytech-hel való együttműködés növelte volna a Diagon jelenlétét az orosz egészségügyi piacon, ahol az egyik szegmensben, a hematológiai reagensek eladásában már addig is jelentős részesedést tudhatott magáénak. A Diagonnak egyébként nem ez lett volna az első lépése a nemzetközi piacon, hiszen a cég saját gyárat működtet Brazíliában és Indonéziában, valamint kiszerelő üzeme van Szaúd-Arábiában és Iránban.

Párhuzamosan tettek ajánlatot

Az orosz partnerrel való tárgyalások még a megegyezés előtt zátonyra futottak. A sikertelenséghez minden bizonnyal hozzájárult, hogy a Diagon volt alkalmazottja, Harmat Sándor Gábor, – titokban – szintén felvette a Lytech-hel a kapcsolatot. A két alkalmazott, Harmat Sándor Gábor és Torma Lajos 2007 decemberében jelentette be távozási szándékát munkahelyén. A felmondás alatt azonban feltűnően nagy adatmentésbe kezdtek, amit a cégnél észleltek. Az adatok eltulajdonítása miatt a moszkvai ügyféllel folytatott intenzív emailezés lefülelése után Kern József feljelentette Harmatot és Tormát, de közben nyilvánvalóvá vált számára az is, hogy a konkurencia, a Diachem nevében személyesen is tárgyalnak a Litech-hel. Az Index információi szerint Kernék felvételt készítettek arról, hogy Harmat és társai Budapesten tárgyaltak a Lytech megbízottjával, Nyikolaj Prozorovszkijjal, aki akkor még hivatalosan nem szakította meg a kapcsolatot a Diagonnal sem.

Harmaték üzleti terve az volt, hogy ők 400 ezer eurós egyszeri fizetésben részesültek volna, és jogdíjakért (royalty) a forgalom 5 százalékát, minimum évenkénti 190 ezer eurót kaptak volna, és megtartották volna az európai országokba irányuló értékesítés feletti rendelkezést.

A hatezer oldalas nyomozati anyagban található 2008 áprilisi dátumozású levél szerint Harmat az európainál összehasonlíthatatlanul jobb adózási és stabilitási körülményekkel indokolta partnereinek, miért akarja kezükbe adni, és a saját céget tervező Kern Józsefet kihagyni a hematológiai oldat oroszországi gyártásából. Harmat megfogalmazása szerint a GenoID és a Diachem Kft tulajdonosi köre is bizonyítottan érdekelt az oroszországi sikersztoriban.

Az állategészségügyi szakon végzett első rendű vádlott, Harmat Sándor Gábor a hétfői tárgyaláson azzal védekezett, hogy a világ nagy gyártóitól kezdve a Diagonon át, mindenki másol. Harmat, aki házi őrizete ellenére jelenleg is 500 ezer forintos fizetéssel a konkurencia, a Diachem Kft. alkalmazásában áll, azt mondta, számára felfoghatatlan, hogy a nyomozók miért tartják a Diagon tulajdonának azokat a technológiákat és receptúrákat, amelyekről Kern József azt állította, hogy az övé. Szerinte a technológiák mindenki által megismerhetőek, az internetről letölthetőek, a lefoglalt adatok egy része pedig az ő saját szellemi tulajdonát képezi. Harmat úgy vélekedett, hogy a Diagon szabványait csak azért nem piszkálják a „nagyok”, mert a kétmilliárd forintos volumen még nem üti meg azt a szintet, amelyért érdemes lenne drága és hosszadalmas pereskedésbe fogni.

Kékessy-Nyíri kooperáció

Az 1996-ban alapított Diachem legnagyobb tulajdonosa az orosz tranzakció idején a Szárnyék Kft., Kékessy Dezső egykori párizsi magyar nagykövet családi vállalkozása volt, és érdekelt benne egy másik Kékessy-cég is, az amúgy a reagenspiacon is nyomuló, fideszes önkormányzati megrendelésekkel 5 milliárd forintos forgalmat produkáló Diagnosticum Zrt. Kékessy lánya, Kékessy Katinka a rendőrségi vizsgálat idején szállt ki a cégvezetésből. Kékessy közismert bizalmasa Orbán Viktor miniszterelnöknek, és korábban Tokajban üzlettársa volt Orbán feleségének is. A Diachembe 2008 februárjában szállt be partnerként a luxemburgi N.V. Investment SA, amely Nyíri Viktor, illetve az ő érdekeltségében álló budapesti N.V. Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában áll. Nyíri a Medgyessy-kormány idején két évig tagja volt az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. felügyelőbizottságának. A GenoID-ban az ügylet idején Nyíri testvére volt irányító pozícióban, a tulajdonosi irányítás pedig Nyíri Viktor egy másik offshore cége, a nikóziai NYV Limited kezében volt. A szoros együttműködés jegyében 2009 őszén a cég kisebbségi tulajdonosa lett a már említett Diagnosticum is.

Kern József, a Diagon Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója az Indexnek azt mondta, az ügynek megítélése szerint nincs politikai vonatkozása, a céges dokumentáció kicsempészésével a két volt alkalmazott szimplán gazdasági bűncselekményt követett el. Kern szerint a nyomozás alatt megállapított 4 milliárdos károkozás nem irreális, tekintettel arra, hogy a vérképek készítéséhez felhasznált oldatok 50 százalékát az orosz piacra eddig is cége gyártotta.