2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Katonák, rendőrök, civilek a gátakon

Fontosabb részletek
  • Az átlagosnál jóval csapadékosabb időjárás miatt országszerte óriási károkat okoz az árvíz és a belvíz.
  • A kormány hétezer embert rendelt a Hernád gátjainak mentésére.
  • Borsodban, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye több településén veszélyhelyzetet rendeltek el.
  • Az árvíz miatt kitelepítettek száma megközelítette a négyezret, főként Borsodban kényszerültek elhagyni otthonukat az emberek.
Ön is látta?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ócsalánoson egy csapat roma áll a gáton, csatárláncban homokzsákokat pakolnak. "Jó látni, hogy így dolgoznak" - mondta az Index tudósítójának egy hídon ácsorgó helyi férfi. Szerinte megfenyegették őket, hogy nem kapnak segélyt, ha nem jönnek a gátra dolgozni.

  • Ócsanáloson a 273 lakosból eddig 83 hagyta el a falut, noha hangosbemondóval mindenkit távozásra szólítottak fel. A gátat korábbi értesülésünkkel szemben nem átvágták, hanem csak megnyitották: az intézkedés hatására a Vadász-patak szintje láthatóan csökkenni kezdett. A települést körülölelő töltés ugyanakkor bármikor átszakadhat. Ebben az esetben a hátramaradt lakosokat csónakkal kell majd kimenteni - mondta az Indexnek Madzin Tibor, a falu polgármerstere.

  • Átszakadt a vasúti töltés gátja Hontnál, a kiöntött Ipoly folyó 50 lakóházat veszélyeztet a nyugat-nógrádi faluban. A polgármesteri hivatal épületét, valamint négy-öt házat már közrefogott a víz, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.
    Jelenleg nyolcvanan védekeznek a helyszínen. Kétezer homokzsákot már elszállítottak a településre, ahol még további ötezer zsákot igényeltek.

  • Tudósítónk Ócsanálost járva találkozott az egyik elöntött házból a szomszédokhoz átköltözött családdal. Nem akarják hátrahagyni a házukat, pedig az udvar már a szomszédoknál is víz alatt áll. Egy fiatalember nemrég felépült házát elöntötte a víz. Belvízre két hete kötött biztosítást, de árvízre még nem... A falu lakóinak többsége egyelőre még nem költözött el.

  • Az Index tudósítója ebben a percben jelentette, hogy a védelmi vezetés utasítására a katonák megbontották a töltés koronáját, hogy megvédjék a falut. A víz így szántóföldeket és egy tanyát önt el. A tanya gazdája tudósítónknak elmondta: már korábban szólt, hogy ne rakjanak a megbontott helyre több homokzsákot, mert inkább a tanyáját, mint a falut vigye el a víz, de nem hallgattak rá.

  • Az árvízzel fenyegetett Ócsanálosra már csak gyalog lehet bemenni. A falu határában buszok állnak készenlétben, hogy elszállítsák a falu lakóit. A víz egy 30 méteres szakaszon átbukik a víz a töltés fölött. A tűzoltók csónakokkal hordják a homokzsákokat, amiket a gáton önkéntesek, polgárőrök, remdőrszakközépiskolások pakolnak.

    Az Index tudósítója szerint gyér a rendőrtanulók ellátása: egy szál bakancsban, anorákban vannak, és három napja nemrég láttak először meleg ételt. A gátak mellett húszméterenként buzgárok, átfolyások láthatók. A vizet a falu bejáratánál lévő híd is visszaduzzasztja. Az egyik helyi lakos elmondta, hogy még nem látott ilyen árvizet. A gátnál lévő katonák tudósítónknak elmondták: nem tudják tartani a vizet, a szintje negyedóránként két centit emelkedik.

  • Megkezdték a gátak kiépítését a Római-parton. Munkatársunk a terület
    északi végén a Csatornázási művek munkatársaival találkozott, akik
    homokzsákozás és a homok döngölése közben elmondták, hogy még további helyeken emelnek majd gátakat. A part déli részén azonban még csak néhány helyiek dolgozott társadalmi munkában: lapáttal töltötték a
    homokzsákokat. Elmondásuk szerint délutánra néhány száz segítőt
    várnak, főleg olyan gyerekek szüleit, akik a helyi sporttelepekre
    járnak evezni.

    A területen több ház és lakópark is áll. Ezek hivatalosan üdülőnek vannak bejegyezve, de a legtöbben valójában itt laknak, így az aggodalom érthető.

    A rendőrség fél ötig adott időt arra, hogy az autókkal elhagyják a Rómait, utána a járműveket elszállítják.

  • Délután 4-kor kezdik a budai oldalon a Margit hídtól északra eső alsó rakpartszakasz lezárását. Jelenleg úgy tűnik, hogy a budai rakpart Halász utcától délre eső része este 7 óráig nyitva maradhat.

  • Az M30-as autópálya lezárása miatt óriási torlódás alakult ki Alsózsolca központjában, csak lépésben lehet haladni, a forgalmat rendőrök irányítják, jelentették tudósítóink.

  • DSZZS20100604005
  • A fővárosban három óra körül megkezdődött a Pesti alsó rakpart teljes lezárása is. A budai alsó rakparton - a korábban már lezárt, Halász utca - Margit híd közötti szakaszt kivéve - egyelőre még lehet autózni, de a Duna vízszintjének folyamatos emelkedése miatt várhatóan néhány órán belül azt is lezárják az autósok elől. (FH)

  • Vasúti töltést mosott alá az áradó Ipoly a Nógrád megyei Hontnál, a víz lakott területre ömlik be. Öt embert kell kitelepíteni. A katasztrófavédelem ötezer homokzsákot szállíttat a helyszínre. (FH)

  • A helikopteres beavatkozás ellenére a Bódva körülbelül húsz-harminc méteren újból megbontotta a homokzsákos töltésmagasítást a Borsod megyei Edelénynél. Már csak másfél méternyi hiányzott ahhoz, hogy elzárják a nyúlgáton keletkezett rést, de a folyó erősebbnek bizonyult. (MTI)

  • Az árvíz miatt Tokajnál nem engedik be Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe az átmenő kamionokat, emiatt torlódásra kell számítaniuk az arra közlekedőknek. A forgalmat rendőrök irányítják. (FH)

  • Már a hivatalos vízmércét sem lehet látni a Borsod megyei Szendrőben, ahol a Bódva árvize gyakorlatilag már azt is elöntötte, közölte Szaniszló János polgármester. 316 centiméter körül lehet a folyó vízállása, de pontos adatot az óriási víztömeg miatt nem tud mondani. (MTI)

  • Több család nem akarja elhagyni a veszélyeztetett Ócsanálost, saját felelősségükre maradnak, ezt írásban is megerősítették, mondta az Indexnek Madzin Tibor polgármester. A többieket Ongára telepítették. A védelmi bizottság súlyos döntésekre készül: át akarják vágni a gátat, hogy egy részét tehermentesítsék, de ez azt is jelenti, hogy a falu egy része víz alá kerül.

  • A Duna áradása miatt szombattól várhatóan június 10-ig valamennyi program elmarad a fővárosi A38 állóhajón; Juliette Lewis amerikai énekesnő péntek esti koncertjét még megtartják. (MTI)

  • Az aktuális árvízi helyzetről a (80)630-600 -as zöld számon lehet érdeklődni. A polgári védelem megerősített ügyeletben várja a hívásokat.

  • A péntekre virradóra hullott nagyobb mennyiségű, 10-15 milliméter csapadék miatt a Zagyva és az Ipoly is árad, a Dunán várhatóan másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el. (MTI)

  • A vízszint gyors emelkedése miatt le kellett zárni a pesti alsó rakpartot a Dráva utca és a Garibaldi utca között - adta hírül a Fővárosi Önkormányzat.

  • Sem pénzben, sem a védekezéshez szükséges eszközökben, sem az emberi erőforrásban nincs hiány, a baj az, hogy akármennyi mindennel is rendelkeznek, óriási ez a víztömeg - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Edelényben. (MTI)

  • Egyelőre lehet még autózni a teljes pesti alsó rakparton. A szakemberek figyelik a vízszint emelkedését, amíg lehet, addig nem zárnak - írja a Fővárosi Önkormányzat a Twitteren.

  • Az árvízvédelmi munka elsősorban a Margitsziget partvonalát, a futókör két kilométeres hosszát érinti. Ezt lezárják a lakosság elől - írja a Fővárosi Önkormányzat a Twitteren.

  • Azonnali segítséget kér a Borsod megyei Szendrőlád, ahol a Bódva minden eddiginél nagyobb áradása miatt félezer embernek kell elhagynia otthonát, és újabb kitelepítéseket hajtanak végre estig. A zempléni falu hat utcájából 120 családot költözettek ki reggelig, de újabb 20-25 családnak kell estig elhagynia otthonát. Félezer embert helyeztek el iskolákban, egyházi és önkormányzati ingatlanokban. (MTI)

  • Megkezdték a felkészülést a gemenci erdőben. Takarmánnyal töltik fel a vadmentő dombokat, biztonságba helyezik a kitermelt fát, és szombaton a kisvasutat is leállítják. A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. szakemberei arra kérnek mindenkit, hogy az árvizes területre senki se menjen, mert az állatoknak nyugalomra van szükségük. (FH)

  • A Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte az árvízvédelmi munka előkészületeit a Margitszigeten. A Duna vízszintje 13 órakor Budapestnél elérte a 653-cm-es magasságot. A szakemberek a tetőzést hétfőre várják a jelenlegi számítások szerint 815 (±15) cm-es vízállással. A Margitsziget a Duna vízszintjének 800 cm-es magasságában fekszik. Az FCSM munkatársai ezekben az órákban megkezdik a kitelepülést a helyszínre. A védelmi munka elsősorban a sziget partvonalát, a futókör 2 km-es hosszát érinti. A hétvégére tervezett Szigeti Sportvarázst az árvízi helyzet nem veszélyezteti. Az árvízvédelmi munka miatt azonban a sziget egyes részeit lezárják a lakosság elöl.

  • abaujszanto
    http://www.facebook.com/album.php?aid=8657&id=118504748187841
  • Tudósítónk még száraz helyre kötötte le biciklijét a Római parton. Alig egy órával később már vízben állt a kerékpár. A büféseken kívül főleg újságírók és forgatócsoportok vannak a parton.

  • A Budapest-Szob vasútvonalon Nagymaros és Szob között facsoport dőlt a vasúti pályára, mindkét vágány elzárva a forgalom elől. A MÁV-Start Zrt. megrendelte a buszokat. Az erre közlekedő vonatok utasai 20-25 perc késésre számítsanak. (FH)

  • A Magyar Honvédség békeidőben fenntartott tartalékerőit is az árvízi védekezéshez vezényelte Hende Csaba honvédelmi miniszter. Az egységeknél felfüggesztették a kiképzést, megszakították a gyakorlatokat és visszahívták a szabadságon lévő katonákat. A döntés értelmében több mint ezer katona vesz részt az árvíz sújtotta településeken az élet- és vagyonmentésben. (FH)