2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Katonák, rendőrök, civilek a gátakon

Fontosabb részletek
  • Az átlagosnál jóval csapadékosabb időjárás miatt országszerte óriási károkat okoz az árvíz és a belvíz.
  • A kormány hétezer embert rendelt a Hernád gátjainak mentésére.
  • Borsodban, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye több településén veszélyhelyzetet rendeltek el.
  • Az árvíz miatt kitelepítettek száma megközelítette a négyezret, főként Borsodban kényszerültek elhagyni otthonukat az emberek.
Ön is látta?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a súlyos árvízi helyzetre tekintettel a Belügyminisztérium délután három órára tervezett állománygyűlése elmarad.

  • cikkünk a témában:

    Szendrő is megközelíthetetlen

    Vízátfolyás miatt mindkét irányból megközelíthetetlenné vált a Borsod megyei Szendrő, ugyanis Edelény felől is lezárták az utat, és Szalonnán is kiöntött a Bódva. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Káosz Miskolcon és környékén

    A keleti városrész irányából már egyáltalán nem lehet bejutni Miskolcra. Mindenkit felterelnek az M30-as autópályára, ami Muhiig átmenetileg ingyenesen használható. A rendőrség azt javasolja, akinek nem muszáj, ne induljon útnak. (FH)

  • cikkünk a témában:

    Árvízi üzemmód Budapesten is

    A Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt árvízi üzemmódra. A következő órákban lezárják a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját, hogy a hétfőre várható 8 méteres vízállástól megvédjék a várost. (FH)

  • cikkünk a témában:

    Gyufásdobozként vitte el a víz a betonfalat

    Edelényt teljesen elöntötte az ár, helyenként a mentésben részt vevők mellkasáig ér a víz. A csatornák se bírják már: szökőkútszerűen tör fel a szennyvíz.

  • Május közepe óta áll az enesei elkerülő út építése, írja a kisalfold.hu. Egyelőre nem tudni, mekkora károkat okozott a folyamatos esőzés a hét kilométeres szakaszon.

  • cikkünk a témában:

    Még mindig áradnak a folyók

    Továbbra is áradnak a folyók Észak-Magyarországon, mind a Bódva, mind a Hernád, mind pedig a Sajó soha nem látott vizet hoz magával, a tetőzéseket péntekre, szombatra, illetve vasárnapra várják a szakemberek, akik elhúzódó védekezésre rendezkedtek be. (MTI)

  • Beszakadt a föld egy Tab melletti napraforgóültetvényen, harminc méter hosszú, három méter mély kráter tátong ott, írja a Kapospont. Az eső kimosta a talaj alsó rétegét, és több vagonnyi iszapot hordott le a környékre. A talajvédelmi szakemberek negyven éve nem láttak ilyet.

  • Leszakadt egy darab az épülő M43-as sztráda leállósávjának töltéséből, és az valószínűleg eltorlaszolta a víz útját, írja a delmagyar.hu. Martonosi György, Maroslele polgármestere elmondta, hatalmas felhőszakadások érték el a falut szerda délután. A helyzet akkor vált kritikussá, amikor a csapadékvizet elvezető csatorna vize már visszafelé folyt.

  • Az esti, éjszakai esőzés miatt nem indult meg az apadás Bőnynél a Cuhai-Bakony-éren - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelem ügyeletese péntek reggel. Bogdány Balázs hadnagy tájékoztatása szerint az este már lassú és enyhe apadás kezdődött, de az újabb csapadék miatt csak egyetlen centimétert csökkenhetett a vízszint, mire újabb utánpótlást kapott. A honvédség egységeivel és helyi önkéntesekkel támogatott katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek most bordás megerősítéssel teszik ellenállóbbá a falun szélén álló homokzsákfalat.

  • Két helikoptert is bevetettek arra, hogy a Bódva magasított töltése mentén átfolyó vizet megfékezzék. A védekezésbe bekapcsolódtak a Spider Speciális Mentők és a kelet-magyarországi mentőcsapat búvárai. A tűzoltók, a rendőrök, az önkéntesek mellett Szlovákiából érkezett református önkéntesek is ott vannak a borsodi városban.  A búvárok elmondása szerint azt a több ezer homokzsákot, amely megtámasztotta a töltést, teljesen ellepte a víz. A töltés már alig látható, csak a töltés tetejére, az úgynevezett koronára épített homokzsákok látszanak ki. A Bódva áradata a 27-es főútra ömlik. A víz egy részét visszavezették a holtágba, de már az is telített.

    A város szennyvízcsatornájából bugyog fel a víz, néhány helyen szökőkútszerűen. Több ázott kóbor kutya sétál tanácstalanul a vízzel elárasztott utakon. (MTI)

  • A megáradt Bódva óriási erővel öntette el június 3-án éjjel Edelényt. A városban a Bódva és az Újtemplom utcáknál csónakokkal menekítették a lakókat.

    D VAJ20100604013
    Utánfutón menik ki helyi lakosokat Edelényben
  • Edelényben csütörtök éjjel a rendőrség értesíti a lakosokat egy esetleges kitelepítési helyzetről, közölte a helyszínen Molnár Oszkár polgármester. Jelenleg a település déli területén lévő utcák házait érinti leginkább az ár, a Bódva hatalmas, rekordvize ugyanis a helyi kastély oldalán lévő töltésnél több helyen átbukott a gáton, megbontva a magasítást. Az ár a déli részen lévő utcák felé ömlik, ezen a környéken mintegy háromezer embert érint a rendkívüli helyzet.

    A döntés azután született, hogy védelmi bizottság egyeztetett csütörtök éjjel a városban. Ezen a megbeszélésen részt vett Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, Ódor Ferenc, a Borsod megyei közgyűlés fideszes elnöke, aki a megyei védelmi bizottság elnöke is, Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, valamint Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője, valamint Molnár Oszkár polgármester.

  • Lezárták Szalonnán a Bódva híd utáni utat a hatalmas vízátfolyás miatt, ezért megközelíthetetlenné vált számos település Szlovákia felé Borsodban, közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság csütörtök éjszaka. Nem lehet eljutni Szalonnára, Perkupára, Szögligetre, Bódvaszilasra, Komjátiba, Tornanádaskára, Hídvégardóra és az aggteleki karszt-településeire. A Bódva áradata elöntötte az egész burkolatot, csaknem félméteres vízfolyam ömlik át a szakaszon. (MTI)

  • Bár a belvizes területek az országban és a térségben is nőnek, a Jásztelki és Borsóhalmi árapasztó tározók megnyitásának köszönhetően a Zagyva és Tarna jászsági szakasza mentén élők remélhetőleg túl vannak az árvíz nehezén, közölte Jásztelken tett csütörtöki látogatásán a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor megköszönte a védekezésben részt vevők május közepe óta tartó, áldozatos munkáját. (MTI)

  • Továbbra is esik az eső Borsod-Abaúj-Zemplén mindazon térségében, amelyet árvíz sújt, az éjszakai, hajnali órákban sem várnak javulást a védekezők, inkább a helyzet rosszabbodásától tartanak. Edelény a legkritikusabb, de a Hernád-mentén sem jobb a helyzet.

    D VAJ20100604003
    Szendrőládon, a Bódva áradása miatt kitelepített családok a helyi általános iskola tornatermében töltik az éjszakát

    Csütörtök este lezárták a forgalom elöl az Abaújkér-Baskó közötti utat, Novajidrány térségében járhatatlan a 3-as számú főút, az autósokat a régi 3-as útra terelik. A 26-os számú út Vadnánál vízátfolyás miatt járhatatlan, és nem lehet közlekedni Gibárt belterületén sem a Hernád áradása miatt. A megyében ezen kívül több más út is járhatatlan. (MT)

  • Szünet lesz pénteken Edelényben az iskolákban és az óvodákban a Bódva rendkívüli árhulláma miatt, közölte Molnár Oszkár, a borsodi település független polgármestere csütörtök este. A Bódva elképesztő áradattal jön, miközben folyamatosan szakad az eső. A gátakon késő este is több százan védekeznek. (MTI)

  • A Duna  vízszintje hétfőn valószínűleg eléri a nyolc métert. A Fővárosi Vízművek folyamatosan figyeli kútjait; a Római partot várhatóan teljesen elönti a Duna, Óbudán készülnek a kitelepítésre; a hajózási forgalomban nincs korlátozás. A Vízművek szóvivője elmondta, amikor megemelkedik az vízszint, az ÁNTSZ ajánlására a klórszintet is meg kell emelniük, nehogy szennyeződjön az ivóvíz. (MTI)

  • A Duna és az Ipoly áradása miatt lezárták az Ipolyszalka (Salka) és Letkés közti határátkelőt csütörtökön délután 15 órától, a szakemberek a vízállástól függően 1-2 napos zárlatra számítanak, közölte Esztergom város önkormányzata. A magas vízállás miatt Esztergomban valószínűleg csütörtökön lezárják a Nagy-Duna sétányt a Tabán hídtól a Mária Valéria hídig, és azzal egy időben megnyitják a Táncsics utcát a hídról lejövő forgalom előtt. (MTI)

  • Lezárták a forgalom elől a Mosoni-Duna árhulláma miatt a győri Móricz Zsigmond rakpartot és a Petőfi híd lábánál lévő parkolót. Ezeket a részeket várhatóan hamarosan elönti a víz, de ellepheti az ár a szabadstrandot is. (MTI)

  • Négy utcát öntött el eddig a Bódva árvize a Borsod megyei Szendrőben; a folyó vízállása megdönt minden eddigi rekordot. Szaniszló János, Szendrő független polgármestere elmondta: a település északi oldalán a folyót nagyon nehéz, szinte lehetetlen megfogni; napok óta próbálkoznak megakadályozni, hogy a töltésen átbukjon a víz. Néhol ez sikerül, de akkor egy másik részen hömpölyög át ismét az áradat. (MTI)

  • Mintegy 12 ezren védekeztek, illetve védekeznek csütörtökön Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az áradó Bódva, a Sajó és a Hernád gátjain, ahová a honvédség újabb erőit várják, tájékoztatott Varga Mihály mérnök-ezredes, a megyei védelmi bizottság titkára. A legkritikusabb a helyzet a Bódva mentén Edelény és Szendrő, a Hernád mentén Ócsanálos, Gesztely térségében, a Sajó mentén pedig Sajóecsegnél, Felsőzsolcánál. Eddig több mint háromszáz embernek kellett elhagynia otthonát. (MTI)

  • Péntek reggel hat órakor elsőfokú árvízvédelmi készültség lép életbe a Mosoni-Duna Vének és Dunaszentpál közötti szakaszán. A Rába alsó szakaszán csütörtök este elsőről másodfokúra emelik a belvízvédelmi készültséget. A Duna egyes vízgyűjtőin - így a Trau, az Enns, a Répce, a Rába és a Vág térségében - pénteken elképzelhető még 10-18 milliméternyi eső, a Komárom-Esztergom megyei kisvízfolyásokon pedig 15 milliméternyi. (MTI)

  • Lesodort jó pár homokzsákot a Bódva óriási víztömege csütörtökön a Borsod megyei Edelényben, a kastély felőli töltésnél. Nem maga a gát nem bírta a nyomást, hanem a töltésmagasítást mozdította meg a víz. Két héttel ezelőtt ugyanezen a részen bontotta meg (akkor három helyen) az áradat a nyúlgátat. A helyszínre folyamatosan érkeznek az önkéntesek, de még mindig várják az embereket. Most felsorakoztak azon a területen, ahol a vízátfolyás keletkezett és homokzsákokat raknak oda. (MTI)

  • A honvédség segítségével emelik ki a víz alól az elpusztult birkák tetemeit a Gaja által két hete elöntött, Székesfehérvár-Sárszentmihály között húzódó, víz alatt álló legelőről, mondta a Fejér megyei főállatorvos. Az állatok a két hete tomboló viharban törtek ki a hodályból. A 740 birkából 154-et sikerült a vihar éjszakáján visszaterelni a szálláshelyre, a többi azonban a legelőt közben elöntő áradatba fulladt.

  • Félpályás útlezárás van vízátfolyás miatt Ipolyszög és Balassagyarmat között, tájékoztatott a közútkezelő csütörtökön. Nógrád megyében korábban félpályás útlezárást léptettek életbe Mátraalmás belterületén áteresz- és útbeszakadás miatt, azon a szakaszon csak személygépkocsik közlekedhetnek. Teljes az útzár Hasznos és Mátrakeresztes között, ahol leszakadt az útburkolat. (MTI)

  • Tovább árad Tolna megyei szakaszán a Kapos, a folyó csütörtökön Döbrököznél kilépett a medréből - közölte a katasztrófavédelem. A 2100 fős község két utcájában 11 lakóházat homokzsákokkal védenek az árvíztől, a vasútállomáshoz vezető út víz alá került. (MTI)

  • Újra emelkedik a Karasica vízszintje, ezzel több baranyai települést is veszélyeztetve, tájékoztatott a megyei katasztrófavédelem csütörtökön. Az újabb áradást az okozza, hogy a vízfolyástól északra található mintegy 20 halastó vízszintje is megemelkedett. A Karasica mentén folyamatos a védekezés: Magyarbóly, Lapáncsa, Olasz és Szederkény környékén a legrosszabb a helyzet. (MTI)

  • Önkénteseket várnak az árvízi védekezéshez a Borsod megyei Edelénybe, ahol hatalmas a Bódva árhulláma. Molnár Oszkár, a település független polgármestere csütörtök délután azt mondta: azonnali segítsége várnak, hogy meg tudják fékezni a folyót. A vízszint folyamatosan emelkedik, a tetőzést csak későbbre jósolják, miközben az áradat már most elérte a két héttel ezelőtti rekordnagyságú vízállást. (MTI)

    DEGER20100603016
    Árad a Bódva a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn