2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Katonák, rendőrök, civilek a gátakon

Fontosabb részletek
  • Az átlagosnál jóval csapadékosabb időjárás miatt országszerte óriási károkat okoz az árvíz és a belvíz.
  • A kormány hétezer embert rendelt a Hernád gátjainak mentésére.
  • Borsodban, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye több településén veszélyhelyzetet rendeltek el.
  • Az árvíz miatt kitelepítettek száma megközelítette a négyezret, főként Borsodban kényszerültek elhagyni otthonukat az emberek.
Ön is látta?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szolnoknál 950 centiméter felett tetőző árhullám kialakulása várható. A felső szakaszokról érkező ismétlődő áradások következtében szombattól a Közép-Tisza teljes szakaszán áradásra kell számítani. A Tisza szolnoki vízállásrekordját 2000 áprilisában rögzítették 1040 centiméterrel.

  • Öt borsodi településre nem lehet bejutni dél óta a Hernádon levonuló árhullám miatt; Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs, Felsődobsza megközelíthetetlen autóval, tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete. (MTI)

  • A honvédség különleges járművei sem tudták megközelíteni azt a Székesfehérvár és Sárszentmihály között húzódó, vízzel elöntött legelőt, ahol 360, több mint két hete elpusztult birka teteme vár kiemelésre. A legelő mellett táblákon figyelmeztetnek a fertőzés veszélyre.
    A 740 birkából álló nyáj a több mint két hete tomboló viharban tört ki az azóta is szárazon álló hodályból. A juhásznak 154 jószágot még a vihar éjszakáján sikerült visszaterelnie a szálláshelyre, a többi azonban a legelőt közben elöntő Gaja áradatába fulladt. (MTI)

  • Ezekben a percekben ürítik ki a Playboy szerkesztőségét, amely a Hajógyári szigeten van, jelentette munkatársunk.

  • A kormány az ár- és belvízi helyzet miatt egyszerűsített, meghívásos pályázati felhívást ír ki napokon belül egy közmunkaprogram keretében, jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Néhány napon belül nemcsak a pályázati kiírás, de a döntések is megszületnek. (MTI)

    DEGER20100604061
    Az átszakadt edelényi gát
  • Ócsalános teljes lakosságát, összesen 273 embert telepítettek ki, őket Ongára viszik. A polgármesteri hivatalban kérdésünkre elmondták, hogy csak néhányan maradtak a hivatalban, a többiek segítenek a kitelepítettek elhelyezésében és fogadásában. A polgármestert sem sikerült elérnünk, ő is a helyszínen tartózkodik.

  • Táton a Duna és Vág áradása miatt jelentősebb vízhozamra számít a vízügyi igazgatóság, ezért pénteken a Kenyérmezei-patak mellett 400 méteres ideiglenes védvonalat építenek. A gát építéséhez hozzávetőlegesen 22 ezer homokzsákra lesz szükség. (MTI)

  • A Ronyva patak egy helyen áttörte az ideiglenes védművet és ismét elöntötte a város egy részét. Szamosvölgyi Péter polgármester tájékoztatása szerint a víz sok házat körbevett, de hogy pontosan mennyit, nem tudta megmondani. Háromhután két házra rácsúszott a hegyoldal egy része, de össze nem döntötte azokat, egy épület megrepedt, több kis hidat megrongált a településen átfolyó patak. (FH)

  • A büféseket nem ejtette pánikba az emelkedő víz, egyikük arról számolt be, hogy ez már a tizedik árvize. Már rutinból oldják meg a helyzetet. A part menti út már le van zárva, csak engedéllyel jöhetnek be azok, akik itt dolgoznak. A behajtási engedélyeket a rendőrség ellenőrzi. Délután öttől a Nánási utat (part menti úttal párhuzamos út) is le fogják zártni – mondta egy helyszínen dolgozó. A víz már a part menti sétány felé tart, ott már csak terepjárókkal, gyalog vagy kerékpárral lehet közlekedni.

  • Esztergomban egy nap alatt csaknem fél métert emelkedett a Duna vízszintje, megkezdték a felkészülést az árvízre. A 11-es főút Esztergomból Tát felé vezető szakaszát a megyei közútkezelő lezárta, így Tátot Esztergom-Kertvároson keresztül, a 117-es úton lehet megközelíteni. (MTI)

  • Elrendelték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanálos teljes lakosságának kitelepítését a Hernád és a Vadász patak áradása miatt,  273 embernek kell elhagynia otthonát, mondta Madzin Tibor polgármester.

    A kitelepítetteket Ongára viszik. Mindenkit felszólítottak - közölte a polgármester, hogy készüljön fel, csomagolja össze a legszükségesebb holmikat, buszok és teherautók jönnek az emberekért. Ongán az általános iskolában és közintézményekben helyezik el a kitelepítetteket, ellátásukra felkészültek. (MTI)

  • A Gyömrői Polgárőr Egyesület önkéntes tűzoltó csapata a május közepi áradásnál is ott volt Edelényben szivattyúzni, homokzsákokat pakolni, meg amire épp szükség volt. Most újra mennének, vinnék a rendelkezésre álló két nagy teljesítményű szivattyút és hozzá az áramfejlesztőt. Próbálkoztak alapítványoknál, segélyszervezeteknél, meg minden lehetséges helyen, de vagy elutasító választ kaptak, vagy át kellett volna vergődniük a bürokrácia útvesztőin. Fél millió forintot kell ahhoz sürgősen, napokon belül összeszedniük, hogy mehessenek segíteni. További részletek ide kattintva.

  • Megérkezett Edelénybe a miniszterelnök. Orbán Viktor olyan embereket látogatott meg, akiket az árvíz miatt kitelepítettek. A kormányfő ezután a megáradt Bódva folyóhoz megy. Orbánt Molnár Oszkár polgármester fogadta, a helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bencze József országos rendőrfőkapitány is. (FH)

  • Nyolc lakóház hatvan órája vízben áll a Nógrád megyei Ipolytarnócon, a homokzsákokkal már megfékezhetetlen Ipoly folyó először szerdán kora hajnalban öntött ki - mondta Szabó Tibor polgármester. Egy házban már a falakon belül is bokáig ér a víz - mondta a polgármester, aki a károsult házakat járta, és fényképezte a repedéseket, hogy a felvételeket elküldje a katasztrófavédelemnek. Arra a kérdésre, hogy lakhatók lesznek-e még ezek a házak, azt mondta, ezt majd szakembernek kell megítélnie. Az Ipoly vízszintje elérte az eddigi legnagyobb magasságot, jelenleg 426 centiméteren stagnál. (MTI)

  • A június 6-ára, az Óbudai Hajógyári Szigetre meghirdetett Szépségfórum a mostoha időjárási helyzet miatt kialakult árvíz-veszély miatt elmarad. A szervező, a Magyar Országos Szakmai Ipartestület és a rendezvénynek helyet adó STUDIO - Ultimate Club közösen döntött a rendezvény lefújása mellett.

  • Lezárták a Budapestet Vácon és Parassapusztán keresztül Szlovákia középső részével és Lengyelországgal összekötő E77-es nemzetközi főút Ipoly-hídját a szlovákiai Ipolyság határvárosban az árvíz miatt. (FH)

  • Megkezdődött az alsó rakpartok lezárása Budapesten. Ezekben a percekben zárják le a Budai alsó rakpartot a Margit híd és a Halász utca közötti szakaszon. A BRFK arra kéri az ott parkolókat, hogy álljanak el onnan. Várhatóan dél körül sor kerül a pesti oldalon az alsó rakpart lezárására a Szent István park és a Markó utca között. A Duna vízszintjének emelkedése miatt várhatóan még ma, az esti órákig teljes hosszában le kell zárni az alsó rakpartokat a budai és a pesti oldalon is.

  • Elöntötte az ár Halmaj állomást a Miskolc-Hidasnémeti vasútvonalon, emiatt Szikszó és Forró-Encs között vonatpótló buszok viszik az utasokat. Javult viszont a helyzet a Hatvan-Somoskőújfalu vonalon, Hatvan és Pásztó között már nem kell pótlóbuszra szállni, a vonatok itt már teljes vonalon közlekednek. (FH)

  • Budapesten, a Római-parton nincs pánik, a járdaszakaszt nagyjából tíz centiméter magasan elöntötte a víz. A büfésoron az árusok elpakolják a székeket és asztalokat a kerthelyiségekből. Az egyik tulajdonos azt mondta kollégánknak, hogy minden évben ez van, megvárják a keddi tetőzést, és meglátják, mi történik.

  • A 1752-es Nemzeti Segélyvonalra már több mint napi 100 ezer telefonhívás fut be a károsultak támogatására . A 1752-es telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadomány juttatható el az ár- és belvízkárosultakhoz az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül. A honlapon lévő gyűjtőszámlálón pillanatról pillanatra látható a telefonszolgáltatóktól összefutó telefonadományok száma.

  • Az árvíz és a belvíz miatt autópályákat, fő- és mellékutakat zártak le az országban. A Magyar Közút honlapján friss információkat kaphatunk, hol van teljes vagy részleges útlezárás.

  • Reggelre víz alá került a győri rakpart. A csónakházakból már a hajókat mentették; több telepakolt utánfutót lehetett látni a környéken. Jelenleg is tanácskozik a megyei védelmi bizottság. (MTI)

    ár1
    Olvasónk, Havasi Melinda képe
  • Várhatóan még pénteken szakaszosan elkezdik lezárni az alsó rakpartokat a Duna mindkét oldalán. A budai oldalon 650 centiméteres vízállásnál kell számítani az első lezárásokra. A Budapesti Rendőr-főkapitányság arra kéri az autósokat, hogy ne tárolják a kocsikat az alsó rakpartokon. Az otthagyott járműveket a BRFK elszállítja. (FH)

  • Egyre többfelé szakadozik fel a felhőzet és csökken a csapadék mennyisége országszerte. Péntek estig leginkább a keleti országrészben eshet átlagosan 10 mm eső, ezen kívül kisebb záporok lehetnek csak az országban. Szombatra sokat javul a helyzet, már szinte sehol sem várható eső. (FH)

  • A piacvezető lakásbiztosító becslése szerint a magyar lakosságnak az elmúlt hetek viharai, felhőszakadásai és árvizei közel 12 milliárd vagy azt meghaladó kárt okoztak. A károk több mint 100 ezer ingatlant érintettek és átlagosan 100-120 ezer forint értékű kár keletkezett, ugyanakkor jelentősek a milliós károk is. Az Aegon Magyarország munkatársai Edelényben készpénzben fizetnek kárelőleget az árvíz miatt kitelepített ügyfeleiknek. A kárfelmérésre az árvízi területeken még várni kell, hiszen azok jelenleg nem megközelíthetők, így az elmúlt napok esőzései által okozott károk végleges összege sem becsülhető meg.

  • Megpróbáltuk elérni a szendrői polgármestert, de egyelőre nem veszi fel a mobilját, mert a gáton segít. A polgármesteri hivatalban csak egy ember van, a többiek védik a települést.

  • Lezárták a nemzetközi közúti határátkelőket a teherforgalom elől Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz okozta vízátfolyások miatt. A teherautók, kamionok sem Tornyosnémetinél, sem Bánrévénél, sem pedig Sátoraljaújhelynél nem tudnak áthaladni a határon, miként a Szlovákiából érkezők sem tudnak behajtani Magyarországra. (MTI)

  • Tiszatelek és Tokaj között elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Újabb jelentős csapadék érkezett a Tisza vízgyűjtőre, így Kárpátalján átlagosan 43, Erdélyben 22, a hazai területen 26 milliméternyi eső esett az elmúlt napon. Záhonyban, illetve a kárpátaljai Huszton és Rahón még ennél is több, 46-62 milliméter közötti csapadékot regisztráltak. (MTI)

  • Egy olvasónk a Római-partról azt írta, hogy reggel kilenckor már gőzerővel folyt a parti éttermek, mulatók szétszedése, bár a víz még nincs kint a parton, csak a sétány legszélét érte el. A Rozgonyi Piroska utcától északra viszont közlekedni már nem lehet, azt a részt már elöntötte a Duna.

  • A honvédség öt alakulatának 835 embere és 96 technikai eszköze, köztük két MI-17-es helikopter vesz részt az árvízi védekezésben. Edelénybe csütörtökön Tatáról, Szolnokról és Debrecenből 215 embert és tíz eszközt indítottak el, ők péntek reggel kezdték meg a munkát. Szintén Edelénybe érkezett a Légi Szállító Csoport két MI-17-es helikoptere is. Miskolcra a honvédség tizenhárom embert és nyolc szállítóeszközt irányított. (MTI)