2024. június 16. 15:00 ÉLŐ
Lengyelország 1
Hollandia 1
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Katonák, rendőrök, civilek a gátakon

Fontosabb részletek
  • Az átlagosnál jóval csapadékosabb időjárás miatt országszerte óriási károkat okoz az árvíz és a belvíz.
  • A kormány hétezer embert rendelt a Hernád gátjainak mentésére.
  • Borsodban, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye több településén veszélyhelyzetet rendeltek el.
  • Az árvíz miatt kitelepítettek száma megközelítette a négyezret, főként Borsodban kényszerültek elhagyni otthonukat az emberek.
Ön is látta?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig). Ezzel már három védelmi szakaszon - a Hortobágy-Berettyó mellett a Tiszán Tiszafüred és Tiszakeszi, valamint Tiszatarján és Rakamaz között - harmadfokú az árvízvédelmi készültség. (MTI)

  • Lezárták a 37-es főutat az árvíz miatt szombaton Gesztelynél, közölte a rendőrség. Azoknak, akik Sátoraljaújhely, Tokaj, Szerencs vagy a környező települések felől mennének Miskolcra, Nyíregyháza felé kell kerülniük. (MTI)

  • A pátkai tározó kivételével valamennyi víztározó csurig telt Fejér megyében; a Velencei-tó vízháztartását szabályozó tározók közül a zámolyi már megtelt, a pátkai még két és fél millió köbméter vizet képes fogadni, mondta el a Közép-dunántúli Környezetvédelmi-és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettes főmérnöke.

    Tóth Sándor tájékoztatása szerint a zámolyi tározónál szombaton megkezdték a szinten tartó vízeresztést. A tározó túlfolyó vizét a lezárt zsilipű pátkai tározóban fogják fel. A Velencei-tó vízszintje további 1 centimétert apadt, most 172 centiméter. A május 16. óta tartó, másodpercenként háromezer literes vízleeresztés eredményeként a tó alaposan megduzzadt vízszintje már közel van a 170 centiméteres üzemi vízálláshoz, és amint eléri azt, leállítják az apasztást, lezárják a zsilipet. (MTI)

  • A Duna vízszintjének folyamatos emelkedése miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombaton a folyó Fejér megyei védvonalán. A Duna árhulláma Adonynál 80 centimétert emelkedett, a folyó vízszintje szombat délelőtt 575 centiméter volt. A Fejér megyei szakaszon várhatóan a jövő hét közepén tetőzik az ár.

    Másodfokú belvízvédelmi készültség van az adonyi öblözetben, ahol folyamatosan működik a szivattyútelep. A folyó menti településeken készülnek a védekezésre, Kisapostagon például 14 ezer homokzsák, 120 tonna homok és 700 méter gát megvédésére elegendő fólia vár bevetésre. (MTI)

  • Több száz büntetés-végrehajtási dolgozó és fogvatartott vesz részt az árvízi védekezésben, közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sajtóirodájának vezetője. Szalai Tímea tájékoztatása szerint máskor is előfordul, hogy fogvatartottak külső munkákon dolgoznak, a rendkívüli időjárás miatti helyzetben azonban a közösség érdekében is erőfeszítéseket tesznek.

    Az alacsony biztonsági kockázatúként számon tartott rabok a rendkívüli időjárás kezdete, május 16-a óta több helyszínen is részt vettek az árvízi védekezésben - a megfelelő biztosítás mellett. Jelenleg több mint 700-an segítik a védekezést a Margitszigettől a Hernád partján át a legkritikusabb helyekig, köztük mintegy 300 büntetés-végrehajtási dolgozó és 435 fogvatartott. (MTI)

  • Sajó áradása miatt Miskolcon szombaton lezárták a Fonoda utcai hidat, mert a Sajó áradása miatt a Szinva-patak vízszintje a visszaduzzasztás miatt megemelkedett. A miskolci tűzoltók közül nyolcvanan dolgoztak pénteken a vízkárok elhárításán,egységeik 150 ezer homokzsákot szállítottak ki a Miskolcon, Felsőzsolcán, Hernádnémetiben, Hernádkak községben.

    Felsőzsolca

    Miskolcon több cég telephelye került víz alá, itt is magas homokzsákfalakkal védekeznek, de az átázott talaj miatt egyre reménytelenebb a helyzet. (MTI)

  • Néhol méteres víz áll a Borsod megyei Felsőzsolca egy részén a Kis-Sajó gyors áradása miatt, a tűzoltók több embert csónakokkal mentettek ki a házakból, mondta Bódi Zoltán, a Miskolci Tűzoltóság szóvivője. A mentést nehezítette, hogy a városba vezető legrövidebb útszakaszt teljesen le kellett zárni, így a tűzoltók járművei csak 20 kilométeres kerülővel tudták megközelíteni a települést. (MTI)

  • Újabb szakaszokon emelték, illetve emelik az árvízvédelmi készültség szintjét a Duna mentén, közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

    Harmadfokúra emelték a készültségi szintet szombat délelőtt Esztergomnál, délben Komárom és Almásfüzitő között, valamint a Vének-Dunaszentpáli árvízvédelmi szakasz teljes hosszán, míg Dunaremete és Rajka között másodfokú készültség lépett életbe. Péntek este másodfokúra emelték a készültséget a Mosoni-Duna Rábca menti szakaszán, Kunszigetnél, Abdánál, Ikrénynél és Rábapatonánál, a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakasz teljes hosszán, valamint Mérges és a Rábaszentmiklós körzetében. (MTI)

  • Takarékos vízfogyasztást kér a miskolciaktól a városi vízmű. A Mivíz Kft. pénteken visszakapcsolta a Szinva-forrást a hálózatba, így a vízszolgáltatás Miskolc területén stabilizálódott. Ugyanakkor a Hernád folyó áradása miatt jelenleg nem kapnak elegendő vízmennyiséget az Észak-magyarországi Regionális Vízművektől, ezért a gazdasági társaság arra kéri a miskolciakat, hogy lehetőség szerint takarékoskodjanak a vízzel. (MTI)

  • Lezárták az M30-as autópálya Miskolc északi felhajtóját az árvíz miatt, a 3-as számú főút pedig csak a Metro áruházig járható, közölte a rendőrség. A várost Sátoraljaújhely, illetve Kassa felé elhagyni szándékozókat Kistokaj-Sajópetri-Sajólád felé terelik, majd pedig az alsózsolcai ipari parknál, az úgynevezett házgyári úton haladnak tovább a 37-es számú fő útig. Onnan lehet elérni a 3-as számú utat. (MTI)

  • A Körösök romániai vízgyűjtőin már megkezdődött az apadás, a folyók a középső szakaszokon tetőznek, lejjebb még áradnak, közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Fehér- és a Fekete-Körös apad, míg a Kettős-Körös Békésnél, elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett szombaton délelőtt tetőzik. Gyengén árad még a Sebes-Körös, a Berettyó és a Hortobágy-Berettyó, mindhárom folyón elsőfokú a készültség. (MTI)

  • A szakemberek kérik, hogy az autósok minden esetben tartsák be a kihelyezett sebességkorlátozó, illetve terelő táblák jelzéseit, és semmiképp se hajtsanak be a lezárt útszakaszokra. A nehézgépjárművekkel tanácsos inkább az országos főúthálózatot használni, mert az alámosott, repedezett mellékutak veszélyesek lehetnek, egy-egy ilyen jármű áthaladása tovább növelheti a károkat. (MTI)

  • Egymás után zárja le teljesen vagy fél pályán a kezelésében lévő Pest megyei utakat a Magyar Közút Zrt. a Duna növekvő vízszintje miatt, közölte a társaság szóvivője.

    Délben teljesen lezárták a forgalom elől a Tahi és Kisoroszi közötti útszakaszt, 13 órakor pedig Sződliget határában lezárják a 2-es főutat. A forgalmat az M2-es autóútra terelik. Budapest felől a 26-os kilométernél, Vác felől pedig a gödöllői csomópontnál lehet majd felhajtani az M2-esre.

    A 11-es főúton Visegrád és Dunabogdány környékén jelenleg félpályás útzár van érvényben, míg Csörög és Jászkarajenő térségében vízátfolyás miatt útszűkületre kell számítani. Dunakeszinek a főváros felé eső határában rézsűcsúszás okoz gondot, itt szintén útszűkület nehezíti az előrejutást. (MTI)

  • Vízben állnak már azok az intézmények is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán, amelyekbe a kitelepítetteket helyezték volna el. A Miskolchoz közeli városban eddig csaknem félszáz embernek kellett elhagynia otthonát, de sokakra vár még ez, mondta Fehér Attila polgármester. Miskolcon jelölnek ki számukra befogadó helyet.

    Több ház fala bedőlt, összeomlással fenyeget. A településen feszült a hangulat, idegesek a védekezők, féltik otthonaikat, vagyonukat. A helyieknek katonák, renderők, speciális mentők, vízügyi szakemberek százai segítenek. (MTI)

  • Az észak-magyarországi rendkívüli árvízi helyzetre tekintettel a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) új védelmi osztagot állított fel 387 emberrel, és átvezényelte a Hernád mentén védekezők támogatására. Az új védelmi osztag tagjai a magasparti településként számon tartott Nagykinizsnél már munkába is álltak, és a nyúlgátépítést végzik. (MTI)

  • Dél-Lengyelországban háromezer embernek kell elhagynia otthonát, mert a Visztula szombaton 20 méter szélességben átszakította a gátját, és több falut elöntéssel fenyeget. A hatóságok közlése szerint az érintettek nem veszik komolyan a veszélyt, és vonakodva tesznek eleget a felszólításnak.

    K EPA20100605075

    Lengyelországban néhány héten belül másodszor vált kritikussá az árvízi helyzet: a múlt hónapi áradásokban 20 ember meghalt. (MTI)

  • Erőteljesen apad a Ronyva-patak, már nincsenek járhatatlan utak a Borsod megyei Sátoraljaújhelyen, de több mint száz ház pincéjében áll a víz. A város polgármestere azt mondta: megkezdték a közterületeken a szivattyúzást és a fertőtlenítést. (MTI)

  • Az árvíz miatt le kell zárni a Kisoroszi és Tahitótfalu közötti útszakaszt szombat délután, közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Az 1113-as utat - az áradástól függően - 14 vagy 15 órakor zárják le. Jelenleg is csak a saját felelősségükre közlekedhetnek ott az autósok. (MTI)

  • Szendrőt nem lehet megközelíteni, a településen eddig négy ház dőlt össze és további tizennégy veszélyeztetett ingatlan van, ami azt jelenti, hogy ezek az épületek is összeroskadhatnak, mondta Szaniszló János független polgármester.

    Edelényben is hasonló a helyzet, az óriási áradatot ugyanis a régi építésű házak nem bírják, így már egy társaság ingatlanjának az oldalai is bedőltek, és további károkra kell számítani.

    A térségben elállt az eső és kisütött a nap, s ez könnyíti az árvízi védekezést.

  • Csak az aggteleki karszton át lehet megközelíteni a Borsod megyei Szalonna községen túli, a szlovák határ közelében fekvő településeket, a domboldalról az látszik, hogy az egész Bódva völgye vízben áll. Néhány helyen már a vasúti töltést sem lehet látni, tehát a vágányokat is ellepte a víz, bizonyos részeken pedig a vasúti töltés tartja az áradatot. Perkupától a szomszédos Szalonnára nem lehet bejutni, a vasúti átjárótól a Bódva ömlik át a közúton, óriási sodrással. (MTI)

  • Pozsonynál a Duna fenyeget. A víz már a rakpartokon van. A folyó bal partján a személyi kikötő megközelíthetetlen, mert a Duna elöntötte a bejáratot. A hajózási tilalom miatt a kikötőben horgonyzó hajókon levő turistákat autóbuszokkal szállítják el.

    Szlovákiaszerte gondok vannak a közúti és a vasúti közlekedéssel, mert számos alacsonyabb rendű út megrongálódott, vagy víz alatt van.

    Tekintettel a bonyolult árvízhelyzetre a politikai pártok többsége megszakította választási kampányát. A kormány közölte: 25 millió eurót különített el a kárenyhítésre és a helyreállítási munkákra. (MTI)

  • Több mint 1500 embert lakoltattak ki szombatra virradóra a kelet-szlovákiai Kassán, amelynek négy lakótelepét veszélyeztette a Hernád. Egy nyugdíjasotthonból tűzoltók segítségével 21 mozgásképtelen beteget is elvittek, őket a helyi egyetemi kórházban helyezték el.

    A városi válságstáb jelentése szerint előzetes intézkedésről van szó. Reggel a folyó vízszintjének emelkedése megállt, és ha nem történik valami váratlan, a helyzet stabilizálódik. A Kassa melletti Ruzín víztároló már megtelt, de a gátak egyelőre bírják a terhelést. (MTI)

  • A Duna mentén is - főként a Duna-kanyarban - megkezdődtek a védekezési munkálatok. A szakemberek azt kérik, hogy a folyó mellett lévő üdülőkből, sportlétesítményekből a tulajdonosok vigyék el az értékeket, mert a víz szintje emelkedni fog, közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. (MTI)

  • Az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője szerint várhatóan vasárnap reggel nyitják meg az M1-es autópályának azt a részét, ahol péntek este Győrnél le kellett zárni egy sávot. Az éjjel tovább süllyedt a pálya, ezért ki kellett bontani. A 104-es kilométernél mindkét irányban óránkénti hatvan kilométerre korlátozták sebességet. A főváros felé vezető oldal egyik sávját péntek este zárták le, mert nyolc centiméternyit megsüllyedt a két héte egy beszakadás miatt ideiglenesen felújított pályatest. (MTI)

  • Az előzetes felmérések szerint több tucatnyi ház válhat életveszélyessé a Borsod megyei Szendrőládon, mert az ár már a fél falut ellepte. Korábban kétszáz embert kellett kiköltöztetni, de a múlt éjjel újabb családoknak kellett elhagyniuk az otthonukat, mondta Káló Norbert, a település önkormányzati képviselője. Péntek óta sokat romlott a helyzet, egyre magasabb az ár, a kiöntött Bódva vize már a fél falut ellepte. Gumicsónakokkal, ladikokkal próbálják menteni a hátrahagyott értékeket.

    Káló Norbert azt mondta, hogy továbbra is várják az adományokat (élelmiszert, ruhaneműket), de a leginkább ivóvízre lenne szükségük, mert a víz minőségéről ellentmondásosak az információk. Sokan nem mernek inni a vezetékes hálózatból és fertőzésveszélytől tartanak, ugyanis már sok gyermeknek hasmenése van.

    Továbbra is el vannak zárva Edelénytől, a 27-es út teljesen le van zárva, már traktorokkal sem lehet ott közlekedni. (MTI)

  • Eddig 2300 embert kellett kitelepíteni az országban az áradások miatt, közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője szombaton. A legtöbb embernek, kétezernek, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kellett elhagynia az otthonát. A védekezésben országosan 12 ezren vesznek részt, közülük tízezren Borsodban dolgoznak. A védekezők egyharmadát a lakosok teszik ki, kétharmada pedig valamilyen szervezethez (rendőrség, tűzoltóság, katonaság) tartozik vagy önkéntes. (MTI)

  • A Tisza a felső szakaszán, a határszelvénytől Tivadar településig már apad, miután nem volt jelentősebb csapadék a vízgyűjtő területén, közölte Bodnár Gáspár, a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szombaton. A határon túl, Kárpátalján átlagosan 4, Erdélyben 6 milliméter csapadék hullott az elmúlt 24 órában, míg a Tisza felső hazai térségében is mindössze 5 milliméter eső esett, mondta az igazgató. (MTI)

  • Honton "nem rosszabbodik a helyzet" - tájékoztatott Szeles Péter, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. A nyugat-nógrádi faluban a vasúti töltés gátja szakadt át pénteken, 17 lakóházat és a polgármesteri hivatalt fogta körbe a víz. Öt embert még az este kitelepítettek az otthonából, éjszaka még egy lakót kellett kiköltöztetni.

    A hasznosi tározó vízszintje lassan apad, a túlfolyón már nem folyik át a víz, mondta Szeles Péter. A hasznosi tározó Pásztót és Hasznost veszélyeztető vízszintemelkedése miatt kedden hirdettek ki veszélyhelyzetet a térségben. Akkor 2 ezer embert telepítettek ki, de a lakók azóta visszatértek otthonukba.

    Nógrád megyében hétfő óta több mint 400 helyre vonultak ki a tűzoltók, az igazgatóság 30 ezer homokzsákot osztott ki a településekre. (MTI)

  • Felfüggesztették az árvízi védekezést a Nógrád megyei Pösténypusztánál, mert lassú apadásnak indult az Ipoly, de figyelőszolgálat működik, és a munkagépeket is a helyszínen hagyták, hogy szükség esetén újra bevethetőek legyenek, közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szombaton.

    Az Ipoly folyó kiöntése miatt a gátkoronát magasították Pösténypuszta és Hugyag között, mondta Szeles Péter. A folyón lassú apadás kezdődött Szécsény-Pösténypuszta térségében, a vízszint Ipolytarnócnál és Ipolyvecénél stagnál, a vízügyi igazgatóság a következő napokban nem számít nagyobb árhullámra, tette hozzá. Közlése szerint ugyanakkor a folyó kiöntött vize továbbra is lehetetlenné teszi a közlekedést Ipolyszög és Balassagyarmat között, ezen a szakaszon teljes útzár van. (MTI)