Ez a poszt a következő Percről percre része:

Katonák, rendőrök, civilek a gátakon

Fontosabb részletek
  • Az átlagosnál jóval csapadékosabb időjárás miatt országszerte óriási károkat okoz az árvíz és a belvíz.
  • A kormány hétezer embert rendelt a Hernád gátjainak mentésére.
  • Borsodban, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye több településén veszélyhelyzetet rendeltek el.
  • Az árvíz miatt kitelepítettek száma megközelítette a négyezret, főként Borsodban kényszerültek elhagyni otthonukat az emberek.
Ön is látta?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Veszélyhelyzet kihirdetését kéri a kormánytól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság a megye közigazgatási területére az árvíz miatt, a védekezéshez honvédségi erőt is kérnek.

    Varga Mihály mérnök ezredes, a testület titkára szerint az utóbbi napokban lehullott eső még a korábbiaknál is nagyobb árhullámok kialakulását valószínűsíti. Kezdeményezik azt is, hogy a Sajó, a Hernád és a Bódva folyón is rendeljék el a legmagasabb, rendkívüli árvízvédelmi készültséget. (MTI)

  • Csaknem 60 útszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az elmúlt két napban, jelenleg 18 magyarországi települést nem lehet megközelíteni autóval. A helyzet továbbra is Észak-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb. A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az utak állapotáról.Számos út ugyanis nehezen járható, több helyen csak félpályán haladhat a forgalom.

    A legtöbb gondot Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon okozta a víz, Borsod-Abaúj-Zemplén megye továbbra is halmozottan hátrányos helyzetben van. Jelenleg személyautóval nem közelíthető meg Viszló, Debréte, Dédestapolcsány, Sajóvelezd, Nekézseny, Nagybarca, Bánhorváti, Rakacaszend, Rakaca, Szászfa, Pamlény, Keresztéte, Csokvaomány, Kishuta, Nagyhuta, Alsómocsolád, Tornaszentandrás és Tornabarakony. (FH)

  • Ófaluban leszakadt az út, ezért megközelíthetetlenné vált a település. A mecseki településen kívül Tarrós és Alsómocsolád is megközelíthetetlen közúton - ezeknél a zsáktelepüléseknél a bekötőútakon átfolyó víz miatt nem lehet közlekedni.

    Teljes útzár van érvényben Pécs és Pellérd, Szentdénes és Sumony, valamint Hosszúhetény és Hird között is, illetve Mázán, a vasúti átjáróban.

  • Monor, Nagykáta, Érd, Szentendre és Gödöllő térségében is rengeteg munkát ad a tűzoltóknak az áradás. Turán a Kossuth Lajos utca mélyebben fekvő részén a vízelvezető árkokból a környék házaiba, kertjeibe folyt be a víz, Monoron ólakat, istállókat is elöntött az ár, több lakóépületet pedig csak homokzsákokkal tudtak megvédeni a tűzoltók.

    Szivattyúznak Szentendrén is, miután homokzsákokkal állták útját a megáradt Bükkös-patak környékén a házakba befolyó víznek. A Duna vízszintjének emelkedése miatt pedig megelőzésképpen fóliával vonták be a Duna-korzónál lévő gátat. (MTI)

  • 311 centiméteres vízállással döntött rekordot a Bódva, a korábbi legnagyobb vízszint 305 cm volt, két héttel ezelőtt.
    A Sajón szintén óriási árhullám  jön, szerdán 10 órakor 386 cm volt a vízszint, de a folyó továbbra is árad, és Sajószentpéternél is rekordot dönthet.

    A Hernádon hasonló a helyzet, Hidasnémetinél szerdán 10 órakor 403 centiméter volt a vízszint, a folyó itt is árad. A helyszínen minden lehetséges emberi erőforrást mozgósítottak és a vízügyi társszervek munkatársai is segítenek a védekezésben, így jelenleg mintegy 2.000 ember dolgozik a gátakon.

  • A pilismaróti "Hoffmanni út" mentén futó Malom-patakban a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai mentik a megáradt patakban bajba került munkagépet, amelyre rádőlt két fa.

    pilisi parkerdo mentes 1

    A gép a patakmederben kármentesítési munkákat végzett, a feltorlódott hordalékot próbálta a levonuló ár útjából eltávolítani. A Pilisi Parkerdő Zrt. területén eddig félmilliárd forintos kárt okoztak az áradások, és tegnap óta újabb árhullám vonul le a Pilis patakjain. Az utak, hidak, hordalékfogó gátak károsodása mellett 11 ezer köbméternyi, azaz mintegy 15 ezer darab fa dőlt ki az elmúlt hetek viharaiban.

    pilisi parkerdo mentes 2

     

  • Muraközi László polgármester szerint gyors beavatkozásra van szükség Bőnynél, mert két helyen is meggyengült az ötvenezer homokzsákból épített gát, és félő, hogy átszakad. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a meggyengült részeket megerősítsék, kitelepíteni egyelőre senkit sem kellett. A polgármester tájékoztatása szerint az újabb árhullám délután éri el a települést.

    Eközben még mindig zárva van a 81-es főút Mezőörsnél, ahol két hete öntött ki a Cuhai Bakony-ér. Lezárták a kajárpéci bekötőutat, a Tétet Felpéccel, a Nyalkát Mezőörssel és a Bőnyt Rétalappal összekötő utakat is. A közútkezelő tájékoztatása szerint a 82-es főúton Écs, Ravazd és Bakonypéterd térségében vízátfolyások vannak, helyenként csak fél pályán megy a forgalom. A közlekedőknek Nagyszentjános térségében is vízátfolyásokra kell számítaniuk. (FH)

  • Folyamatosan apad a vízszint a hasznosi víztározóban, de a kedden kihirdetett veszélyhelyzet továbbra is érvényben van. A kétmillió köbméter vizet gyűjtő hasznosi víztározó szintje reggel 7-kor 16 méter 24 centiméteren tetőzött, azóta folyamatos az apadás. A Kormányzati Koordinációs Bizottság által kihirdetett veszélyhelyzet azonban továbbra is fennáll.

    Pásztó városában és a hasznosi városrészből kedden mintegy kétezer lakost kellett kiköltöztetni, mert a tározó vízszintnövekedése azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy a többletvíz rázúdulhat a városra.
    A befogadó helyeken mindössze 184-en kértek elszállásolást, az érintett lakosok többsége rokonokhoz, ismerősökhöz költözött. (MTI)

  • Továbbra is Sásdon és környékén a legkritikusabb az árvízi helyzet Baranyában, eddig 39 embert kellett kiköltöztetni az elmúlt napok esőzései miatt. Az elmúlt egy órában nem emelkedett a Baranya-csatorna vízszintje, ennek ellenére a helyzet változatlan.

    Mánfán egy embert költöztettek el, miután leomlott egy átázott partfal. Királyegyházán szerda reggel kezdték el rakni a homokzsákokat.Lezárt útszakasz nincs Baranyában, de több helyen sebességkorlátozás van érvényben a vízátfolyások miatt. (MTI)

  • Bakonycsernyén megcsúszott a löszfal a sok eső miatt, félő, hogy házakra omlik. A több százezer köbméter föld 10-15 házat veszélyeztet. A Gaja-patak vízszintje magas, egy tanyát veszélyeztet, ahol rengeteg állat van. (MTI)

  • Vízátfolyás, illetve áradás miatt több falu megközelíthetetlen, így Viszló, Debréte, Rakacaszendre, Rakaca, Szászfa, Pamlény, Keresztéte, Dédestapolcsány, Csokvaomány, Kishuta, Nagyhuta, Sajóvelezd településekre, valamint Nekézseny, Nagybarca és Bánhorváti nevű községekbe nem lehet bejutni. Emellett több közút járhatatlan az Észak-magyarországi régióban, illetve számos helyen csak félpályán haladhat a forgalom. (MTI)

  • Három helyen bukott át a Ronyva a töltésmagasításokon a Sátoraljaújhelynél.Stumpf Imréné sajtóreferens szerint jelenleg a városliget és a sportcsarnok felé ömlik a legtöbb víz, ezt próbálják feltartóztatni.
    A sajtóreferens elmondta azt is, egész éjjel védekeztek és reggel hat óráig majdnem minden rendben volt. Körülbelül ötszázan védekeznek, mind a négy középiskolából részt vesznek a diákok is. Mintegy 15 kilométeres részen szinte már a lehetetlent is megtették az emberek, mégis átbukott a víz.
    A Ronyva legnagyobb mellékvízfolyása, a Bózsva-patak, a legfrissebb mérések szerint 9 centimétert apadt, de ez egyelőre Sátoraljaújhelynél még nem érezhető - mondta.

  • A Borsod megyei Rakacaszendről szerda hajnalban 15 családot, összesen 45 embert kellett kiköltöztetni. A település gyakorlatilag minden irányból megközelíthetetlen. Volt olyan család, amelyet éjszaka csónakkal kellett kimenekíteni az otthonából.
    Lukács Attiláné, a település polgármestere elmondta: két melléképület már romba dőlt. A lakóházakat körbevette a víz, ezek között van vályogház is, és olyan is, amely már meg is roggyant.    
    Az érintettek többségét az iskolában szállásolták el, másokat rokonok fogadtak be.

  • Baranya megyében éjjel átvágták a Baranya-csatorna gátját, a vizet mezőgazdasági területre terelték, így sikerült elkerülni, hogy a víz elöntse Vásárosdombót és Sásdot.
    Pakson a 6-os főút mellett megcsúszott a löszfal, emiatt egy családi ház fala megrepedt. A statikus szerint az épület biztonságos maradt, de a repedt falú szobába nem mehetnek be a lakók.

  • 8046105 7b86d4066830d6254b66efd5829dd0ab m
    Olvasónk noszov feltöltött fotója
    Ha Önnek is van friss fotója az extrém időjárásról, töltse fel az Indafotóra ide kattintva!
  • A Győr-Moson-Sopron megyei Bőnybe a Cuhai Bakony-ér áradása miatt 60 tűzoltót vezényeltek át. A tűzoltók homokzsákokkal védekeznek, hogy ne következzen be a két héttel ezelőtti katasztrófa, amikor több utcát is elöntött az áradat
    Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság kommunikációs osztályvezetője elmondta: szerda reggel 45 tűzoltó indul a Borsod megyei Sajóecsegre, várhatóan öt napig maradnak, hogy segítsenek az árvízi munkákban. A Hernád és a Sajó menti településekre összesen 333 tűzoltót irányítottak át.

  • Keddtől szerda reggelig körülbelül 1600 riasztást kaptak az országban a tűzoltók. Az esetek 90 százalékában vízszivattyúzáshoz hívták őket.A Nógrád megyei Pásztó térségében veszélyhelyzetet hirdetettek ki kedd este, a város térségéből eddig 194 embert telepítettek ki.Budapestről 500 tábori ágyat indítottak útnak, és pszichológusok is segítenek az ott kitelepített embereknek.

  • Harmadfokú riasztás van érvényben a Taktán és a Tarnán is, ezzel az igazgatóság működési területén egy időben mintegy 630 kilométernyi szakaszon kell védekezni. Szerdára virradóra már mindenkit mozgósítottak, akit csak lehetett, 1200 ember dolgozott a töltések mentén.

  • A Bódva szerdán hajnali 5 órakor Szepsinél 236 cm, az Idán Janiknál 372 centivel stagnál. A hazai szakaszokon a Rakacai-víztározó vízszintje tovább emelkedett, a Rakacai-patak vízállása pedig hajnali fél ötkor Meszesnél  335 centiméteres volt. Ennek a hatása Szendrőnél és Edelényben már szerdán jelentkezni fog. A folyó Hídvégardónál újra rekordot dönt, itt 305 centiméter volt a korábbi legmagasabb vízszint, szerdán reggel hat órakor pedig 304 centiméteres vízszintet mértek. A várható tetőzési érték szerdán 320 centiméter körül lesz.

  • Óriási árhullám érkezik a Hernádon. A folyó szlovákiai szakasza és mellékvizei továbbra is áradnak. Hidasnémetinél a vízállás éjfélkor 384 centi volt, de ez tovább nőhet és 470 centiméteres - plusz, mínusz húsz centi - tetőző vízállásra számítanak. Korábban az itt mért legnagyobb vízszint 434 centiméternyi volt. A gesztelyi tetőző vízállást egyelőre meghatározni sem lehet, 500 centiméter körül lehet majd az áradat.

  • Az eddig mért legnagyobb vízállásokra, vagy ahhoz közeli értékekre számítanak az észak-magyarországi folyókon,630 kilométeren kell védekezni egy időben.
    Sajópüspökinél reggel 370 centiméteres vízállást mértek, a Sajó folyó árad. A tetőzést szerda dél körül, 390 cm körül várják. Itt a legnagyobb eddig mért vízszint 400 centiméter volt.
    Sajószentpéternél szintén rekordot dönthet a folyó, és Sajóecsegnél, illetve Miskolc térségében is gondot jelenthet majd.

  • Átszakította az ideiglenes védműveket a Ronyva-patak Sátoraljaújhelynél, pedig kedd délelőttől folyamatosan védekeznek a zempléni városban, közölte Szamosvölgyi Péter polgármester. A víz ugyanazokat a területeket veszélyezteti, amelyeket két héttel ezelőtt, akkor körülbelül 700 házat vett körbe a víz, és nagyjából ugyanennyi embert kellett kitelepíteni.

    Tolcsván a település nevét viselő patak kedden este kilenc utcát és körülbelül 150 házat vett körbe. Reggelre azonban apadni kezdett a víz, így az elöntött területek nagysága is csökkent, közölte Vojnár László polgármester. (FH)

  • Ha még másfél méterrel növekszik a vízszint a hasznosi víztározóban, a gát nem bírja majd a terhelést, átszakad, és a 2 millió köbméter víz a 4 kilométerre lévő Pásztóra zúdul. Hajnal óta azonban 5 centit apadt a vízszint, így egyelőre a 3500 veszélyben lévő épület megmenekült, de ha még jelentős mennyiségű csapadék esik, a házak újra veszélybe kerülhetnek, hangzott el az MTV reggeli műsorában.

    Kedd éjjel veszélyhelyzetet rendeltek el Pásztón és Hasznoson, 2000 embert kellett kitelepíteni, az MTV szerint azonban 1000-1500 ember a házaiban maradt, sokan rokonokhoz, barátokhoz mentek, a központilag biztosított szálláshelyeket csak pár százan vették igénybe.

  • Több település továbbra megközelíthetetlen személyautóval Észak-Magyarországon az árvíz miatt, és sok út járhatatlan, illetve nehezen járható, közölte a közútkezelő társaság területileg illetékes ügyelete szerda kora reggel.

    Nem lehet bejutni Rakacaszend, Rakaca Szászfa, Pamlény, Keresztéte, Csokmaomány, Kishuta, Nagyhuta községekbe az utakon hömpölygő víz miatt. Járhatatlan a Tornaszentjakab-Viszló, a Meszes-Krasznokvajda, a Serényfalva-Ragály, az Alsóvadász-Homrogd, a Hasznos-Mátrakeresztes, a Tomor-Lak, a Novajidrány-Vizsoly, a Felsőnyárád-Kurityán, a Putnok-Borsodbóta, a Dédestapolcsány-Csernely közötti út, valamint több más alsóbb rendű út.

    Továbbra sem lehet áthaladni a sátoraljaújhelyi határátkelőn, és sok út csak egy nyomsávon járható. (MTI)

  • Elfogadja a MÁV-START Zrt. a Volán-bérleteket és a menetjegyeket az adott vonatokon, mert Putnok és Kazincbarcika között a közúti vízátfolyások miatt nincs buszközlekedés, közölte Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese szerdán hajnalban. (MTI)

  • A hasznosi víztározó gátja stabil, nem kell gátszakadástól tartani, mondta a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság titkára szerdán kora hajnalban.

    Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, a védekezésben részt vevő katasztrófavédelem, mentők és rendőrség munkatársai, a vízügyi szakemberek és a védelmi bizottságok tagjai szerdán kora hajnalban tájékozódtak a helyszínen a gát állapotáról.

    Ökrös László, a védelmi bizottság titkára közölte, a jelenlegi szakvélemény alapján a gát szerkezete stabil, vagyis nem kell gátszakadástól tartani. Az előrejelzések alapján fennállt annak a veszélye, hogy megtelik a tározó. Akkor átbukott volna a víz a gáton, és bekövetkezett volna a gát sérülése vagy csuszamlása, tette hozzá. Kevés esély volt a gát átszakadására, de nem volt kizárható, mondta.

    A hasznosi víztározóban 2 millió köbméter víz van, gátszakadás esetén ez a mennyiség öntötte volna el Pásztót. (MTI)

  • Tervszerűen zajlik a kitelepítés Pásztón és a hasznosi városrészen, az érintettek mintegy egyötöde veszi igénybe az intézményekben történő elhelyezést - mondta a helyszínen Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke. Közel kétezer ember kitelepítését azért rendelték el, mert a közigazgatásilag Pásztóhoz tartozó hasznosi víztározó gátjának átszakadása veszélyeztetheti a házukat. Éjfél körül 16,2 méter magasan állt a víz a tározóban, ha nem lesz esőutánpótlás, akkor a víz hajnali 1 órakor tetőzhet 16,3 méternél.

    A pásztói gimnáziumban, az általános iskolában, és két kollégiumban biztosítanak elhelyezést a kiköltöztetteknek, az épületekbe eddig 200 matracot és párnát vittek, de többet is tudnak biztosítani.

    Hasznoson a Bercsényi, Alkotmány, Dobó és Virányi útról költöztették ki az embereket, az utcákat az éjszakai órákban is kettesével járják az elemlámpás rendőrök, minden házba becsöngettek, és írják, kik maradnak saját felelősségükre otthonukban, és kik költöznek.

    Pásztón a helyiek mellett Budapestről, Vácról, Pétervásáráról, Egerből, Petőfibányáról, Héhalomról, Bátonyterenyéről és Salgótarjánból érkezett mentősök is dolgoznak. (MTI)

     

  • Kedden éjfél előtt nem sokkal vízátfolyás miatt lezárták a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelynél lévő határátkelőt. A 37-es számú főúton a közúti határállomásnál nem lehet közlekedni, a kamionforgalom mindkét oldal felől szünetel. Az úgynevezett kishatáron, Sátoraljaújhely belterületén a gyalogosok átkelése zavartalan.

    Az árvíz miatt nem lehet közlekedni a Serényfalva-Ragályi közötti úton, az Alsóvadász-Homrogd, a Tomor-Lak, a Novajidrány-Vizsoly, a Felsőnyárád-Kurityán közötti úton sem, csakúgy mint a Putnok-Borsodbóta, a Dédestapolcsány-Csernely, a Meszes-Rakaca közötti úton sem, Serényfalvánál vízátfolyás miatt zárták le az utat, Salgótarján és Vizslás között vízátfolyás miatt félpályás útzár van.

  • A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint nyolcvankét embert kellett elszállásolni, köztük gyerekeket is. Az adat nem végleges, folyamatosan jelentik a települések az áradások miatt kialakult helyzetet, így ez a szám emelkedik.

    Eddig egyebek mellett Sárospatakról, Arló, Rakacaszend településekről, Miskolcról, illetve Lyukóbánya nevű városrészből kellett több lakót kiköltöztetni. Szalonnán, Edelényben és Tolcsván is vannak már családok, akik nem tölthetik otthon az éjszakát.

    Személyi sérülés eddig nem történt. (MTI)