Ez a poszt a következő Percről percre része:

Katonák, rendőrök, civilek a gátakon

Fontosabb részletek
  • Az átlagosnál jóval csapadékosabb időjárás miatt országszerte óriási károkat okoz az árvíz és a belvíz.
  • A kormány hétezer embert rendelt a Hernád gátjainak mentésére.
  • Borsodban, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye több településén veszélyhelyzetet rendeltek el.
  • Az árvíz miatt kitelepítettek száma megközelítette a négyezret, főként Borsodban kényszerültek elhagyni otthonukat az emberek.
Ön is látta?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kiáradt Kis-Sajó vizét a város utcáiról a vasárnap hajnalban tetőző Sajóba akarják szivattyúzni a vízügyi szakemberek, ezért időlegesen átvágták a városba vezető egyetlen utat, hogy az úttest alá fektethessék a Sajóba tartó csővezetéket.

    A munkálatok éjféltől hajnali háromig tartottak, ez idő alatt Felsőzsolca egyes részeit csak gyalog tudták megközelíteni a mentést végző katonák és rendőrök.

  • A Sajó áradása miatt azonnal megkezdődik a Miskolchoz közeli Felsőzsolca lakosainak kitelepítése - közölte szombat éjfél körül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Sok száz embert menekítenek ki a több mint hétezer lakosú városból. Az időseket, gyerekeket Miskolcra szállítják - mondta László Antal. Tudomása szerint a miskolci sportközpont jégcsarnokában helyezik el őket. A felnőttek maradnak a településen, és részt vesznek az árvíz elleni védekezésben - tette hozzá. (MTI)

    Felsőzsolca fele már víz alatt van
  • Elsodort egy motorcsónakot a Bódva szombaton a Borsod megyei, árvíz sújtotta Edelényben, a csónakban négy tűzoltó ült, őket markolókanalas járművekkel mentették ki a vízből. A négy tűzoltó motorcsónakkal a Bódva utcában volt, amely teljesen víz alatt áll. A motor leállt és a folyó gyakorlatilag végigsodorta a csónakot a belvárosi hídig, amelyen óriási átfolyás keletkezett. Az útszakasz oldalán lévő buszmegálló "fogta meg" a tűzoltókat, úgy kértek segítséget, majd markolókanalas járművekkel mentették ki őket a vízből. Senki nem sérült meg, még a csónakot is kihozták az áradatból. (MTI)

  • Az idén új módszert is kipróbáltak a védekezésben Nagymaroson: raklapnyi zsalukövekből építenek gátat, ezeket kívülről fóliával letakarják, majd ehhez építik hozzá a homokzsákokat. "Az ötlet a helyiektől jött" - mondta Petrovics László. (MTI)

  • A Duna vízszintjének intenzív emelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendel el szombaton 23 órakor a Fővárosi Védelmi Bizottság - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája. A folyó vízszintje az este nyolc órakor mért adatok szerint a fővárosban elérte a 745 centiméteres magasságot; ez péntek éjfél óta több mint félméteres emelkedést jelent - figyelmeztettek. Az árhullám várhatóan a jövő hét elején tetőzik Budapestnél, 800 centiméteres vízállással. A Dunán az eddigi legmagasabb vízállás 2006-ban 860 centiméter volt. (MTI)

  • Kismaroson és környékén házakat öntött el a Duna árvize, Nagymaroson pedig útlezárásra volt szükség; mindkét helyen nagy erőkkel zajlik az ár elleni védekezés - közölte a Dunakanyar két településének a polgármestere. Kismaroson még 70-100 centiméteres vízszintemelkedésre számítanak hétfő reggelig - mondta Poldauf Gábor polgármester. A településen és környékén 35-40 ház van víz alatt. Nagymaroson az árvíz miatt már a 12-es út egy részét is le kellett zárni, a közeljövőben pedig biztosan a jelenleginél hosszabb szakaszon lesz szükség lezárásra - közölte Petrovics László polgármester. (MTI)

  • Az Index tudósítója Sajópetriről Miskolc felé halad autóval, és a Sajópetriről kivezető úton is vízátfolyásokat látott, amelyek ide érkezésekor még nem voltak tapasztalhatók. Az árvízi védekezésben dolgozók korábban azt mondták, ezt az utat mindenképpen meg kell védeni, mert egyedül ezen lehet homokot szállítani az árvízzel sújtott környékbeli településekre.

  • Este több tucat katona hagyta el Felsőzsolcát, mert máshová vezényelték őket. A település lakói ezt nem vették jó néven, mert szerintük nagy szükség lenne a segítségükre. Felsőzsolcán délután nem volt elég homokzsák. Munkatársunk látta, hogy egy helyen teszkós szatyrokba rakták a homokot.

    A hétezer lakosú város közel felét elöntötte a víz
  • Felsőzsolcán a Sajót sikerül kordában tartani, de a Kis-Sajó mentén rakott töltésen átcsapott a víz délután kettőkor. Jelenleg a falu 40 százaléka van víz alatt és több ház összedőlt. A falu többi részét úgy akarják megmenteni, hogy a vízelvezető árkot munkagéppel kiszélesítik, és így próbálják a Sajóba vezetni a vizet.


    Nagyobb térképre váltás

  • A helyi árvízvédelmi szakemberek szerint a Sajó még 20 centimétert, a Hernád pedig várhatóan 30 centit emelkedik, és holnap hajnalban tetőzik, mondta az Index helyszíni tudósítójának Debreczeni Balázs, Sajópetri polgármestere. A védekezésben dolgozók mindenképpen meg akarják védeni a Sajóládról Alsózsolca és Felsőzsolca felé vezető útvonalat, mert egyedül ezen lehet eljuttatni homokot az árvízvédelmi töltésekre. Ez az útvonal az egyetlen keleti-nyugati átjáró az árvízzel sújtott területen.

    Sajópetriben a víz az út mellett áll már, most kezdik meg homokzsákokkal magasítani a töltést. Teherautókkal nagy mennyiségű homok és homokzsák érkezett a településre. Sajópetriben és Sajóládon több mint száz önkéntes dolgozik immáron két napja. Két héttel ezelőtt Sajópetriben 462 centiméteren állt a vízszint, ami az éjszaka elérheti az 500-at is. A településen a Sajó eddig mért legmagasabb vízállása 470 centi volt.

  • Sajólád és Ónod között az úton több helyen vízátfolyások vannak, jelentette a helyszínről az Index tudósítója. A megduzzadt Sajó sok kidőlt fát visz, amelyek feltorlódtak a Sajópetri és Sajólád közötti hídnál, és ezzel veszélyeztetik a híd stabilitását. A hídon ezért jelenleg egyszerre csak egy kamiont engednek át. A híd megtartása stratégiai jelentőségű, ugyanis egyedül ezen az úton lehet eljuttatni utánpótlást a védekezéshez az árvíz sújtotta Felsőzsolcára.


    Nagyobb térképre váltás

     

  • A megáradt folyókban, patakokban való fürdőzés kifejezett járványügyi veszélyt rejt magában, mivel ezekben a vizekben számos kórokozó van - figyelmeztetett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombat este. Az ÁNTSZ azt írta: munkatársainak tapasztalatai szerint a meleg, napsütéses időjárás miatt a lakosság felelőtlenül vagy a valós veszélyt alábecsülve fürdőzésre használja a kiáradt vizeket. A szolgálat rámutatott arra, hogy a biológiai veszély mellett a kemikáliák, vegyszerek jelenléte miatt sem szabad fürdeni ezekben a felszíni vizekben; a megáradt vizekben fürödni tilos. (MTI)

     

  • Újabb út lesz elzárva a forgalom elől szombat este hat órától Pest megyében: lezárják a 12-es főutat Nagymaros belterületén - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Zebegény, Szob és Ipolydamásd a 12-es főúton nem lesz megközelíthető, a felsorolt településekre Kóspallagon és Márianosztrán keresztül juthatnak el az autósok - tájékoztatott Beluzsárné Belicza Andrea sajtószóvivő. Az árvíz miatt szombaton már le kellett zárni a Kisoroszi és Tahitótfalu közötti útszakaszt, valamint teljes útzár lépett érvénybe a 11-es főút Visegrád és Tát közötti szakaszán, így Dömös, Pilismarót és Esztergom ebből az irányból megközelíthetetlen. (MTI)


    Nagyobb térképre váltás

     

  • Ócsanálos kitelepítéséről pénteken született határozat, ám a településen élő 273 ember többsége nem hagyta el a Hernád és a Vadász-patak által fenyegetett falut, maradt helyben, védi otthonát, vagyonát, nem hajlandó elmenni. Madzin Tibor, Onga polgármestere azt mondta: 141 lakos maradt az Ongához tartozó településen, erőszakkal természetesen nem költöztethetik ki őket, miután maradni akarnak. A polgármester azt is közölte: Ócsanálos mellett már Ongát is fenyegeti az ár, de még tartják a nagyközséget. (MTI)

  • Újabb, rendkívüli árhullám közeleg a Hernádon, emiatt a folyó vízállása 50 centiméterrel meghaladhatja az eddigi legmagasabb értéket. A töltéseket meg kell erősíteni, ezért bővítik a védekezésben részt vevők számát - mondta Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője szombat délután Budapesten, a Belügyminisztériumban tartott kormányszóvivői tájékoztatón.

    A miniszter közlése szerint az árhullám az előrejelzések alapján éjfélre érkezik meg és 11 települést veszélyeztet. Ha nem sikerül addig 50-70 centiméterrel megemelni a töltéseket, akkor az életveszély mellett akár 100 milliárd forintnyi kár is keletkezhet.  Jelenleg 17 ezer ember vesz részt a védekezésben a Hernád mentén, de a számukat még több ezerrel növelik. Az országban jelenleg 204 ezer hektárnyi terület van víz alatt. (MTI)

  • A Borsod megyei Szendrőben - ahol egyelőre úgy tűnik, stagnál a Bódva vízszintje - már hét ház rogyott össze. Összeroskadt a strand környékén lévő híd is, ezzel a kisváros felsőpásti része gyakorlatilag megközelíthetetlen, hiszen a vízátfolyáson csak nagyobb traktorral vagy egyéb járművel lehet közlekedni - mondta Szaniszló János, a település független polgármestere. (MTI)


    Nagyobb térképre váltás

     

  • Sajóecsegen három utca áll vízben, az itteni lakókat is ki kellett költöztetni. A helyi tornateremben van lehetőség az elszállásolásukra, de többen rokonokhoz, ismerősökhöz, barátokhoz költöztek, a legtöbbjük más városba, például Miskolcra vagy Kazincbarcikára. (MTI)

  • Sátrakba költöztetik azokat a boldvaiakat, akiknek a háza már vízben áll; a Bódva áradása több mint 100 épületet érint azon a területen, ahol két hete is nagy árvíz volt. A sátrak beszerzése folyamatban van, de fekvőhelyekre is szükség lenne, hiszen azokat, amelyeket két héttel ezelőtt kaptak az árvíz miatt, ismét elvitte a víz.

  • Olvasónk, Komjáthi Imre fotói Edelényből.
  • Az árvíz miatt kitelepített emberek száma 2600-ra nőtt az országban, közülük 2400-an Borsod megyében kényszerültek elhagyni az otthonukat - ismertette a legfrissebb adatokat Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. 259 településen folyik árvízi védekezés, ezek közül 138 település Borsod megyében van. A védekezésben összesen 18 500 ember dolgozik, ebből Borsod megyére 16 500 ember jut.

    Országos viszonylatban javult az árvízi helyzet, Magyarország középső és déli megyéiben konszolidálódik a helyzet, a munka továbbra is Borsod megyében, a Hernád és a Bódva vonalán a legnehezebb. A Duna áradása miatt jelentősebb kitelepítésre szombaton eddig nem volt szükség, de intenzív védekezés folyik a Dunakanyarban, valamint a Tisza mentén is.

  • Szerencs több részén is veszélyt jelent az árvíz - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város önkormányzata. A legkritikusabb a helyzet a cukorgyári körforgalom környékén, a Magyar utcában, a Gyárkertben, a városhoz tartozó Ondon és főleg a fecskési településrészen. Ez utóbbi helyszínen több száz helyi lakos, tűzoltó, rendőr segít a védekezésben, több ezer homokzsákot töltöttek meg és szakemberek irányítása mellett magasították a töltést. Szerencsen nem kell tartani az ivóvíz korlátozásától és az áramszolgáltatás is biztonságos. (MTI)

  • Túlterhelt a csatornahálózat az Alsó-Szigetközben, ezért a Pannon-Víz Zrt. szombaton arra kérte a lakosságot, hogy ne szivattyúzzák a csatornákba a talajvizet és a belvizet. Az Alsó-Szigetközben lévő településeken sokan ezzel a módszerrel igyekeznek megszabadulni a pincéjükben, garázsukban, kertjükben álló víztől, ám így fokozott közveszélyt okoznak, ami miatt akár hatósági eljárás is indulhat ellenük - írta a honlapján megjelent közleményében a társaság.

    Kiemelte, hogy Győrújfalu, Győrladamér, Győrzámoly, Dunaszeg, Dunaszentpál, Mecsér, Vámosszabadi, Kisbajcs, Nagybajcs, Vének szennyvízcsatorna-hálózata az áradás és a magasan lévő talajvíz miatt már amúgy is túlterhelt. Így képtelen megbirkózni a feladattal, de nem is erre építették. A túlnyomás alá került szennyvízcsatornákból az alacsonyabban fekvő területekre visszaáramolhat a szennyvízzel keveredett talajvíz és belvíz, amely elérheti az utak pályaszintjét, az alagsorokban, pincékben lévő szennyvízlevezető helyeket.

  • Normalizálódott az árvízi helyzet Heves megyében, lakóházak itt már nincsenek veszélyben - közölte Magyar Attila polgári védelmi alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szombat délután. A megye déli részén, Boldog, Vámosgyörk és Visznek határában még szivattyúzzák a vizet a gátak mentett oldaláról, de lakóházakat már ezeken a településeken sem veszélyeztet az áradás. (MTI)

  • Hernádszentandrás is a víz fogságába esett. A Hernád áradása miatt kellett lezárni a Hernádszentandrás és Füged, a Hernádszentandrás és Pere, valamint  a Hernádszentandrás és Ináncs közötti utat, s miután ezek nem járhatók, Hernádszentandrást nem lehet megközelíteni. A korábban elzárt Halmajra is Kiskinizsre már be lehet menni, azonban Tornabarakonyba, Tornaszentandrásra és Rakacaszendre még most sem. (MTI)

  • Módosul a 2.es villamos forgalma az áradás miatt. A mai napon 19 órától a Vágóhíd végállomás és a Boráros tér között továbbra is közlekedik a 2-es villamos, de a Boráros tér – Jászai Mari tér közötti szakaszon pótlóbuszok helyettesítik.

  • Az árvíz mellett már a katasztrófaturisták is sújtkák Borsod-Abaúj-Zemplén megyét. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a térségben számos helyen a gátakon, az árvíz által érintett településeken megjelentek a katasztrófaturisták, és akadályozzák a védekezést, emellett saját testi épségüket is veszélyeztetik. A rendőrség ezért arra kéri a nézelődőket, maradjanak otthon. (MTI)

  • A Duna ellepte a 11-es főutat, emiatt lezárták a Visegrád és Dömös közötti szakaszát, Esztergomot így csak a 111-es és a 117-es úton át lehet megközelíteni a 10-es főút felől. A városi védelmi bizottság harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget. Pilismarót Duna-parti részén leállították az áram- és az ivóvíz-szolgáltatást, valamint a szennyvízrendszereket. (MTI)

  • A vályogból épített házak nem bírják a terhelést, egyre több épület dől össze, de személyi sérülésről nincs információjuk, közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. Sok épület állapotát azért nem tudják felmérni, mert a lakóház megközelíthetetlen és a víztől amúgy sem látszana, így pontos kárfelmérést csak az ár levonulta után lehet készíteni. (MTI)

  • Öt település megközelíthetetlen személyautóval Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol számos út továbbra is járhatatlan, közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete. Azt kérték, hogy akinek nem fontos, ne induljon el Miskolctól észak vagy kelet felé. A Hernád mentén Halmaj, Kiskinizs, a Bódva mentén pedig Rakacaszend, Tornabarakony és Tornaszentandrás megközelíthetetlen. Az MTI információi szerint a települések ellátásával egyelőre nincs gond.

  • Több mint 30 centimétert apadt a Tisza vízszintje a folyó tiszabecsi határszelvényi szakaszán szombat délutánig. Szombat hajnali 4 órakor 225 centimétert mutatott a tiszabecsi vízmérce, 14 órakor pedig 192 centis volt a folyó vízszintje. Lejjebb még árad a Tisza, Vásárosnaménynál az utóbbi 10 órában 66, Záhonynál 58, Dombrádnál 34, Tiszabercelnél pedig 17 centimétert nőtt a víz magassága. (MTI)