Leszokni a fűről online

2010.06.01. 10:49
A marihuánáról való leszokásban nyújt segítséget a Kék Pont Alapítvány internetes ambulanciája. Azt remélik, ezzel a módszerrel megkétszerezhetik az általuk jelenleg kezelt, leszokóban lévő használók számát. Bár külföldön működik a módszer, a hazai fogyasztók egyelőre szkeptikusak.

"Ez egy olyan érzés, hogy ha az ember kicsit egyedül van, vagy magányosnak érzi magát, akkor valamihez hozzányúl. Fiatalként arra gondolsz, hogy a bulizásba, az idióta haverokhoz meg a fűhöz menekülsz" - magyarázza az egykori marihuánafüggő.

bm electricplant efg7021 05

A srác sokszor eldöntötte, hogy abbahagyja, de végül sosem sikerült megtennie. Azt mondja, az ilyen fogadalmakat csak egy napig lehet betartani, mert utána az ember újrakezdi. A többség viszont szakemberhez sem akar fordulni a problémával, hiszen nem tartják magukat betegnek.

Arról amúgy megoszlanak a vélemények, hogy valóban betegekről van-e szó. Az eddigi tudományos vizsgálatok alapján ugyanis nincsen meggyőző bizonyíték arra, hogy a hosszútávú, erős fűhasználat tartósan károsítja az emlékezetet vagy más kognitív funkciókat. A kutatások azt mutatják, hogy a marihuánahasználat nem okoz jelentős, tartós károsodást az intellektuális képességekben, bár az igaz, hogy a fogyasztók rövidtávú memóriája nem annyira gyors, mint józan állapotban.

A marihuánát letenni akaróknak azonban segíthet a Kék Pont külföldi mintára létrehozott kezdeményezése, melynek segítségével a használók csökkenthetik vagy abbahagyhatják a fűvezést. A kannabiszpont.hu névtelenséget biztosítva ad útmutatást és segítséget a leszokásban.

Csak becsülni tudják a füvesek számát

Az utóbbi években az EU-ban már megjelentek ilyen honlapok, ezek az internet nyújtotta lehetőségeket próbálják kihasználni. Bármikor hozzáférhetőek, és olyan eszközket használnak, amiket a szemtől szembeni terápia során is használunk - mondja az alapítvány igazgatója, Rácz József.

Bár pontos adatok egyelőre nincsenek arról, hogy Magyarországon hányan élnek marihuánával, de becslések szerint 2-300 ezer fogyasztóról lehet szó. Ez azt jelenti, hogy a 15 és 29 éves fiatalok tíz százaléka, a 20 és 26 év közöttieknek pedig 16 százaléka legalább egyszer kipróbálta már a füvet. A mindennapi fogyasztók száma 10 ezer körül lehet.

mc0057506caro

"Nem tudjuk megbecsülni, hány használó lehet Magyarországon. Adatokat csak a rendőrségi nyilvántartásból, a kezelőpontokból és a felmérésekből tudunk gyűjteni. Az viszont biztos, hogy egyre több a problémás használó. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a környezetnek van gondja velük, ők maguk még nem érzékelik a bajt. Ők a fő célcsoport, de mások is használhatják az oldalt."

Az igazgató szerint hiába fogyasztanak sokkal többen kannabiszt, a használóknak csupán a töredéke, négy-ötezer ember kerül kezelésbe. Azt reméli, hogy az önsegítő oldalról pár ezren fognak értesülni, és körülbelül 500 fő fog leszokni általa. Ez a kékpont mostani klienseinek számával egyezik meg.

Hollandiában működik

Az online programokban az emberek saját maguk segíthetnek maguknak leküzdeni az alkohol- és drogproblémáikat. Az amszterdami Jellinek Intézet igazgatója, Roel Kerssemakers azt mondja, ők 7-8 éve nyújtanak ilyen szolgáltatást, és a visszajelzések nagyon pozitívak.

„A lényeg, hogy az emberek maguk csökkenthetik vagy hagyhatják el a szert. Az oldalra történő mindennapos belépés és adatrögzítés során rájöhetnek, hogy mikor és miért fogyasztják a szert, mikor vágynak rá a legjobban, és megtanulhatják másképp kezelni ezeket a helyzeteket.

Azoknak, akik le akarnak szokni, az lenne az első lépés, hogy felkeressenek egy szakembert. Ezt viszont sokszor nem merik megtenni. Az interneten viszont név nélkül, a nap bármely órájában belevághatnak, akár éjszaka is, mikor senki nem látja őket. Ez a fő vonzerő számukra.”

Az igazgató azért hozzáteszi, hogy akik már nagyon régóta használják a füvet, azoknak ez a program nem elég. „Az igazán komoly esetekben az önsegítő program nem elegendő. De a tapasztalat az, hogy ha kipróbálják az önsegítőt, akkor az segít meghozni a döntést, hogy elmenjenek egy rendes központba."

Személyre szabott segítséget kapnak

A program négy hétig tart, és az oldalon ennek a végigcsinálásához találnak eszközöket - mondja Csák Róbert, programkordinátor. A tapasztalat azt mutatja, hogy a négy hét elég ahhoz, hogy kiderüljön, hogy végig tudja-e csinálni, rájön arra, hogy személyes segítség kell.

A belépőt egy 16 kérdéses teszt fogadja, melyből megtudhatja, hogy mennyire függő. Ezután következik a regisztráció, ami nagyjából 15-20 perc. Az anonimitás persze itt is elsődleges.

A rendszer jelzi, hogy mennyi füvet fogyasztott a leszokóban lévő, összeszedi a leállás előnyeit és hátrányait, javaslatokat ad, hogy mire kell figyelni. Bár a felhasználó tud üzenetet küldeni az alapítvány munkatársainak, amit segítők olvasnak el, de senkit sem köteleznek személyes konzultációra.

A tinédzsereknél talán beválik

A riport elején nyilatkozó egykori használó úgy vélte, a weblap sokat segített volna neki annak idején a leszokásban.

"Velem könnyű dolga lett volna ennek az oldalnak, mert amióta csak net van Magyarországon, azóta én mindig használom, és nagyon sokat vagyok fenn. A másik, hogy névtelenül megy, és mivel nem akartam senkivel megtárgyalni a problémámat, lehet hogy jól jött volna.

Egy másik, alkalmi fogyasztó véleménye azonban már korántsem ennyire pozitív. Szerinte - bár a honlap jó ötlet - de az igazi függőket nem fogja tudni leszoktatni a fűhasználatról.

"Nehéz kérdés ez a leszokás dolog, mert a legtöbb ember, aki használja a füvet, a társadalom hasznos tagja, nem mondhatsz rá semmi rosszat. Néha elszívnak egy spanglit, de attól még számíthatsz rájuk, és végülis nem tesznek semmi rosszat.

A durvább drogokkal könnyebb dolguk lenne. Láttam a metamfetaminról való leszokást segítő oldalt, az borzasztó elrettentő volt, és azokkal igen jó százalékokat értek el. De a füvesek nem annyira vészesek, mint a keményebb drogokat használók. Náluk maximum azzal lehetne célt érni, ha karikíroznák az igazi függőket."

Véleménye szerint, bár az oldal hasznos, mert sok információt gyűjt össze, nem jelent igazi megoldást, és csak a nagyon fiatal, 12-15 évesekre lehet hatással.

"Nem mondom hogy hülyeség, mert tényleg informál. De nekem egy kicsit olyan, mint a szerelem-gyengédség a Bravóban... ettől leszokni nem fogok."