Gyufásdobozként vitte el a víz a betonfalat

2010.06.04. 09:37 Módosítva: 2010.06.04. 14:26
Bár volt néhány reménykeltő pillanat, amikor úgy tűnt, hogy eredményes a harc az árral szemben, dél körül újabb 20 méteren átszakadt a gát Edelényben. Az újabb áttörés ráadásul pont akkor következett be, amikor a Spider mentőcsapat tagjai és a vízügyesek pakolták a zsákokat a töltésen. Edelényt teljesen elöntötte az ár: helyenként a mentésben részt vevők mellkasáig ér a víz. A csatornák se bírják már: szökőkútszerűen tör fel a szennyvíz.

Bár volt néhány reménykeltő pillanat, amikor úgy tűnt, hogy eredményes a harc az árral szemben, dél körül újabb 20 méteren átszakadt a gát. Az újabb áttörés ráadásul pont akkor következett be, amikor a Spider mentőcsapat tagjai és a vízügyesek pakolták a zsákokat a töltésen.

A Borsod Online helyszíni tudósítója szerint a helikopterek sikerrel jártak, mert a patakhoz legközelebbi utcában, amit hajnali fél 2 kor öntött el az ár, mintha néhány centivel alacsonyabb lenne a víz. Edelénybe éjszaka vezényeltek két katonai helikoptert, hogy be tudják zárni a töltésmagasításokat, amelyeket a Bódva áttört. A várost óriási erővel öntötte el a Bódva éjszaka: lakóházak százait mosta el a víz, csónakokkal menekítik a lakókat. Vannak, akik nem akarják elhagyni otthonukat. Az említett területre már gumicsizmával sem lehet bemenni, mert a rendőrök elmondása szerint a víz olyan erővel zúdul, hogy kerítést is ledönti. A belvárosi buszmegállónál lévő egyméteres betonfalat az víz gyufásdobozként borította fel.

A kiérkező helikopterek folyamatosan hozzák a homokzsákokat, de nehezíti a pilóták dolgát a vasúti hídnál lelógó vezetékek, illetve, hogy a patak partján fák állnak ki a mederből. Edelény  megközelíthetetlen. A város előtt, a 27-es főúton, a múcsonyi elágazásnál rendőrök állítják meg a járműveket, és akit csak lehet, eltérítenek, mert a városba nem lehet bejutni.

Edelényt május közepén már elöntötte a Bódva, akkor is több utcát elárasztott a víz. Embereik ezreit telepítették ki.